Modeli za svaku priliku

Tokom protekla dva dana ljubitelji mode uživali u raznolikim kolekcijama na Master Fashion Weeku Montenegro, a Mirjana Šarac ispred brenda “Mino” predstavila kolekciju za najmlađe

10134 pregleda 10 komentar(a)
Sa Fashion Weeka, Foto: Savo Prelević
Sa Fashion Weeka, Foto: Savo Prelević

Master Montenegro Fashion Week završen je sinoć, a tokom dva dana u Bemax areni ljubitelji mode mogli su da vide najrazličitije kolekcije. Manifestacija koja zbog pandemije virusa korona, koji mjesecima ne jenjava, i pored pomjeranja je ipak održana, no kompletnim uslovima i aktuelnim mjerama morali su se prilagoditi kako organizatori, tako i posjetioci.

Prvi dan Master Montenegro Fashion Week prošao je u znaku kolekcija nekoliko crnogorskih kreatora i brendova. Manifestaciju je otvorila Sanja Bobar koja se, kako je, kao što je i najavila, i ovoga puta predstavila večernje sirena haljine koje su njen zaštitni znak, ali je prvi put imala i dio kolekcije za svaki dan.

Svoju kolekciju za najmlađe predstavila je crnogorska kreatorka Mirjana Šarac koja stoji iza brenda “Mino”. Kako kaže, sa najmlađim manekenima koji su sjajno iznijeli modele iz kolekcije ljeto je prezadovoljna.

“U pitanju su djeca iz školice UMS koji su, iako mali, pravi profesionalci. Znaju da se ponašaju na sceni, da hodaju, tako da je bilo zadovoljstvo raditi sa njima”, kaže za “Vijesti” Šarac.

Radeći na dječijoj kolekciji, kako kaže, imala je više inspiracija, pa je najprije napravila modele za svaki dan.

“U pitanju su kreacije koje djeca mogu nositi u školi, vrtiću, izlasku, i oni su završeni još prije pandemije. Tokom korone nijesam previše radila, ali kako su mjere popustile odlučila sam da kolekciju dopunim i svečanim modelima koji su nastali nedavno”, otkriva Šarac.

Kad radi za djecu, kaže, najbitnije je da napravi model koji će onima koji ih nose biti udobni, a pored prirodnih materijala za večernje modele koristila je i til.

“Od kako smo počeli da stvaramo brend ‘Mino’ što se materijala tiče, oni su prirodni. Međutim za večernji dio kolekcije koristila sam til koji jeste izrađen od poliestera, ali je on urađen po svim ekološkim standardima. Ipak, taj til ide preko postave koja je od pamuka, tako da smo sve ispoštovali što treba i nadam se da će se djeca modele iz kolekcije brenda ‘Mino’ nositi sa zadovoljstvom”, ističe Šarac.

Kolekcija za ljeto već je izašla iz proizvodnje, a za razliku od većine crnogorskih kreatora koji rade unikate, Šarac sa brendom “Mino” je radila i tokom pandemije. Naime, njen brend ima sajt, tako da su se modeli iz najnovije kolekcije prodavali tokom mjeseci kad ništa nije radilo.

“Od starta je moja ideja bila da pokrenem brend koji će imati svoj sajt i čiji će se modeli prodavati online. Tačno je da ima kupaca koji su navikli da idu po radnjama, ali nekako od početka smo uspjeli da steknemo povjerenje roditelja, i sad već kad su se privlikli na materijale, i otkrili koje brojeve da naručuju za koje godine, sve je mnogo lakše. Za sada sam zadovoljna brojem kupaca, međutim i pored sajta i mogućnosti online prodaje, tokom pandemije jesam bila u prednosti u odnosu na ostale kreatore, ali ne mogu se pohvaliti da je prodaja išla sjajno. Ipak, je tokom korone sve stalo i bogami, trebaće vremena da se sve vrati u kako je bilo prije i da ponovo normalno funkcionišemo”, smatra Šarac i dodaje da je sve više oih koji se okreću online prodaji.

“Web šopovi su sada in, i svi treba što više da radimo na tome da ono što stvaramo predstavimo na interentu. Ne samo da kupovina garderobe dobro ide preko raznih sajtova, već danas možete zahvaljujući internetu naći i naručiti sve što vam treba i upravo je u tome budućnost”, sigurna je Šarac koja je svoju karijeru počela da gradi kao kreatorka za odrasle, no, kako kaže, zbog zahtjevnog posla oko dječijeg brenda, to je zapostavila.

“Moda za odrasle kod mene je uvijek bila eksperimentalna. Kao neko ko je završio kostimografiju i dizajn kroz te modele za odrasle nikad nijesam željela da radim kolekcije koje će se masovno izrađivati. Međutim, sa brendom za djecu je drugačije, u pitanju je veoma zahtjevan posao jer sve mora biti izrađeno perfektno, jer je ipak u pitanju masovna proizvodnja i svi modeli se šiju po brojevima. Mi smo ti koji osmišljavamo i uvozimo i materijale, tako da zbog toga moda za odrasle je trenutno na čekanju”, zaključuje Šarac.

Tokom prve večeri Master Fashion Weeka novu kolekciju predstavila je Jelena Mandić koja stoji iza brenda “Vens”. Čast da zatvori prvo veče Nedjelje mode dobila je crnogorska kreatorka Ivana Murišić koja je prezentovala modele za koje su joj inspiracija bila ptice i njihova krila.

Sinoć je svečano zatvorena nedjelja mode, a na istom mjestu svoje najnovije kolekcije predstavile su Nataša Pejović, Mina Leone By Anja Adamović, Nina Dulović, Marina Banović Džuver i studenti Prve godine modnog dizajna na FDU.

Bonus video: