Vez je predivna i veoma inspirativna stvar

Dizajnerke Marta Miljanić i Ivana Murišić zajedno uradile kolekciju “Black Beauty”

7640 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Kolekcija "Black Beauty", Foto: Privatna arhiva
Kolekcija "Black Beauty", Foto: Privatna arhiva

Crnogorske kreatorke Marta Miljanić i Ivana Murišić udružile su znanje, snage i vještinu kako bi napravile zajedničku mini kolekciju “Black Beauty”.

Ideja za ovu kolekciju potekla je od Marte koja je poželjela da uključi i svoju koleginicu Ivanu, a fascinacija ručnim radom na crnogorskoj nošlji i ljepote naše zemlje inspirisale su ih za ovu kolekciju koja se može pogledati na njihovom zajedničkom sajtu www.black-beauty.me.

“Fascinira me ručni rad i tradicija u izradi koja se prenosila sa generacije na generaciju. Takođe me facinira sam ručni rad kada je u pitanju zanatski dio. Uvijek su mi bile privlačne rukotvorine odnosno ručni rad i zanatsko umjeće. Vez je predivna stvar i jako inspirativna”, priča za “Vijesti” Marta Miljanić koja do sada nije imala zajedničke projekte sa drugim kolegama, a otkriva zašto je baš za kolekciju “Black Beauty” izabrala da sarađuje sa Ivanom.

“Ivanu Murišić poznajem još iz studentskih dana i učile smo na istoj akademiji. Zapravo, poznajemo se iz gimanzijalskih dana i odavno sam upoznata sa njenom kreativnošću i jako poštujem njeno stvaralaštvo.

Ona je oduvijek bila zainteresovana za sve što je imalo veze sa ručnim radom. To je prosto njen domen i znam da odlično vlada tim poljem. Već je imala iskustva sa vezom kroz rad na svojoj kolekciji i bilo mi je interesantno da udružimo snage, iako smo, u svakom smsilu, skroz drugačije po pitanju dizajna”, priča Miljanić.

Kolekcija 'Black Beauty'
Kolekcija "Black Beauty"foto: Privatna arhiva

Murišić pak smatra da su dugogodišnje poznanstvo krunisale zajedničkom mini kolekcijom.

“Kada nekoga poznajete toliko dugo, jednostavno vam je sarađivati sa njim. Jer poznajete njegov stil, umjetnički izraz i ono što ga pokreće. Martin poziv da sarađujemo na ovom projektu me je jako obradovao. Pogotovo što je uslijedio u periodu kada smo svi bili u karantinu zbog pandemije koja nas je zadesila, i kada je nedostatak kreativnih poslova uzimao maha. Upravo je to i bio motiv Ministarstva kulture da konkursom ‘Budi kreativan’ pruži podršku mladim umjetnicima što me je dodatno obradovalo. Naša saradnja je bila jako uspješna, a tome je doprinijela međusobna podrška, kreativno dopunjavanje i poštovanje jedne druge u umjetničkom izražaju”, kaže Murišić.

Ivana Murišić
Ivana Murišićfoto: Privatna arhiva

Vez je je veoma komplikovan ručni rad i malo je kreatora koji se odlučuju da ga koriste kroz svoje kolekcije, a veoma ga je teško raditi i izvesti. Ivana je među rijetkim crnogorskim dizajnerima koja je koristila vez na svojim modelima, a više o vezu koji se našao na kolekciji “Black Beauty” kaže:

“Ovom prilikom ja sam radila tehniku digitalne forme, čime sam modernizovala način realizacije veza. Koristila sam motiv sa tradicionalnog crnogorskog jeleka, modifikovala ga i prilagodila ga modelima. Iz tog razloga koristila sam različite veličine veza, jer je svaki morao biti usklađen kroju modela. Cjelokupan projekat trajao je tri mjeseca, a kroz taj period mi smo radili uporedo vez i šivenje modela”, ispričala je Murišić.

Za razliku od Ivane, Marta do sada nije imala priliku da radi vez na svojim modelima.

“Moj domen je koža i što se toga tiče na koži sam radila dosta i eksperimentisala što se tiče ručnog rada, jer moji modeli jesu dosta zahtjevni i imaju puno detalja. Moj susret sa vezom bio je izazov u kreativnom smislu i veoma interesantno. Svako iskustvo je značajno i vrijedno jer nikada ne znate za šta će vam stečeno iskustvo i znanje valjati u buducnosti”, priča Miljanić. Prvobitna ideja je bila da se za pomenutu kolekciju rade samo asesoari - tašne, cegeri, ešarpe, na kraju su ipak napravile mini kolekciju sa konkretnim modernim komadima.

“Prvobitna ideja je bila da se izradi nekoliko komada i da se možda više fokusiramo na asesoare. U procesu rada se to pretvorilo u jednu mini kolekciju. Izradile smo haljine, blejzere, suknje, pantalone i košulje sa motivima zlatnog veza. U pitanju je cvijet sa ženske narodne nošnje tj. sa jeleka. Kolekcija je nosiva i komercijalna i tek smo realizovale projekat, pa će vrijeme pokazati koliko je publika otvorena za ovakvu ideju”, objašnjava Miljanić dok Murišić otkriva koliko je vez kao ručni rad cijenjen kod nas:

“To sve zavisi od pojedinca i koliko ljudi generalno cijene modu i ručne radinosti. Mislim da je glavni problem u tome što ljudima nije prikazano kako nastaje ručni rad, pa ni ne mogu imati širu sliku toga. Sigurna sam da svaki pojedinac kada bi prisustvovao nastanku jednog modela takve prirode, više bi cijenio isti. Nemoguće je ostati ravnodušan kada gledate kako se satima ubodi na materijalu slažu i kako nastaje zamišljeni motiv. Tako se i širi svijest o tome, i takvi modeli dobijaju na cijeni. Ali to je na nama dizajnerima da u budućnosti radimo na tome”, tvrdi Murišić.

Prema njenim riječima, vez se može realizovati na svakom materijalu. “Razlika je samo u tome kojim sistemom vezete i da li je na nekom materijalu to manje ili više zahtjevno. Svi materijali koji imaju gusto tkanje su praktičniji za vez, jer imaju čvrstu formu. Ali ovom prilikom pored tih materijala, sa kojim smo realizovali šivenje pantalona, suknji i sakoa, koristili smo i nježne prozirne materijale poput muslina za haljinu”, objašnjava Murišić.

Koža je zaštitni znak gotovo svake kolekcije Marte Miljanić, no radeći kolekciju “Black Beauty” nije je koristila.

“Sada nisam radila sa kožom, mada imam iskustva u radu sa ostalim materijalima i naravno da kao dizajner poznajem materijale. U procesu rada na ovoj mini kolekciji padalo mi je na pamet u idejnom smislu spoj veza i kože i koliko bi to bilo produkcijski izvodljivo. Čak mi je interesantno samo da razmišljam kako bi se to moglo i estetski uklopiti”, priznaje Miljanić.

Marta Miljanić
Marta Miljanićfoto: Mila Knežević

Zbog korone svoj rad nijesu mogle da prezentuju na modnoj reviji, već se modeli mogu pogledati na sajtu koji je posebno urađen za “Black Beauty” kolekciju.

“Vremena su takva da im se svi moramo prilagoditi i nije bilo mogućnosti da projekat prikažemo drugačije već kroz online prezentaciju. Osmislile smo web sajt i na njemu postavile sve od početne inspiracije do finalizacije. Na globalnom planu većina modnih kuća i dizajnera se odlučila za online vid prezentacije i trenutno je fokus na internetu i na društvenim mrežama”, ispričala je Miljanić.

Radeći na ovoj kolekciji nijesu željele da se ograničavaju, pa je ona namijenjena svim ženama.

“Modeli su namijenjeni svakoj ženi kojoj se ova ideja dopada i koja bi imala ideju kako da iznese ovakav odjevni komad”, zaključuje Miljanić.

Mnogo znači podrška

Njihovu zajedničku kolekciju podržalo je i Ministarstvo kulture, a obije kreatorke saglasne su da je ona veoma značajna za sve umjetnike, a posebno dizajnere.

“Ministarstvo kulture je u najvećoj krizi koja se dešava, ne samo nama već globalno, podržalo ovim konkursom umjetnike i omogućilo im da u doba pandemije izraze svoju kreativnost.

Ne samo što su podržali već su pokazali ovim činom da je umjetnost bitna i da im je stalo do umjetnika. To je za svaku pohvalu”, kaže Miljanić, dok Murišić dodaje:

“Mnogo znači podrška. Tačnije, da nije bilo te podrške nisam sigurna da li bismo mogli realizovati isti. Iako sam u svijetu umjetnosti aktivna već deceniju, nikada nisam pratila konkurse i nisam bila upućena u mnoštvo mogućnosti koje Ministarstvo kulture nudi. Zaista ukoliko ste kreativni, vrijedni i uporni, možete naći svoje mjesto u toj zamisli. I divno je što je Ministarstvo dalo priliku svim mladim umjetnicima, da kroz ovaj konkurs daju pečat crnogorskoj kulturi i u ovom periodu kada je teško baviti se sa umjetnošću, opstanu”.

 Kolekcija 'Black Beauty'
Kolekcija "Black Beauty"foto: Privatna arhiva

Bonus video: