Nova Chanel revija: Modeli u kojima sebe možete zamisliti

Ono što se modnim kritičarima ne dopada jer je "lišeno glamura" običnim ljudima se može dopasti jer istovremeno znači da je veliki broj kreacija nosiv

6083 pregleda 0 komentar(a)
Chanel, proljeće 2021., Foto: Instagram
Chanel, proljeće 2021., Foto: Instagram

Pariski Grand Palais ugostio je još jednu reviju francuske modne kuće Chanel čija je glavna dizajnerka Virginie Viard pred mnogobrojnom publikom, u sklopu Nedjelje mode u Parizu, predstavila "ready-to-wear" kolekciju za proljeće/ljeto sljedeće godine.

Prostorom je dominirao ogromni znak "Chanel", asocijacija na znak "Hollywood" u Los Angelesu. Naime, inspiraciju za nove modele Chanel je ovog puta pronašao u Hollywoodu 1950-ih, ali uz prepoznatljivi francuski "touch". Prije početka revije prikazan je kratki film kojim je odata počast glumicama poput Jeanne Moreau i Romy Schneider.

foto: Instagram

Virginie Viard koja je nakon smrti Karla Lagerfelda preuzela mjesto glavne dizajnerke, predstavila je i novu verziju prepoznatljivih Chanelovih sakoa i kostima od tvida koje su manekenke nosile u kombinaciji s kratkim pantalonama ili lepršavim suknjama. Među kreacijama se našao veliki broj modela u crnoj i bijeloj boji.

Reakcije kritičara na novu kolekcije su različite: od dobrih, preko uzdržanih do konstatacija da je revija bila "lišena bilo kakvog glamura".

"Osjećao sam se kao da gledam svoju vrlo kul tetku ili izuzetno drsku, samopouzdanu tinejdžerku“, primijetio je dramski pisac Jeremi O. Harris, prenosi časopis Vogue u čijem se tekstu sa uzdržanim simpatijama govori o novoj Chanel kolekciji.

Internet stranica fashionista.com, smatra da Chanel "nikada nije manje blistao". Prema njihovoj ocjeni Virginia Viard vraća Chanel u njegovo "najkomercijalnije jezgro". "Odjeća je jednostavnog i opuštenijeg oblika, cipele su prizemljenije, dodaci su ograničeni na nekoliko komada nakita i možda jednu torbu", pišu iz primjedbu da to može djelovati dobro u teoriji, ali ne i u praksi.

"Mnoge siluete izgledaju neuredno - postoje prevelike jakne i široke pantalone koje treba da se dopadaju, ali umjesto toga izgledaju neprikladno", ocjenjuju na stranici Fashionista i tvrde da je ova kolekcija donijela zastjarele „standarde“.

Ako sami pogledate pojedine djelove Chanel revije - vidjećete da su kritike, ipak, pretjerane. Ono što se modnim kritičarima ne dopada jer je "lišeno glamura" običnim ljudima se može dopasti jer istovremeno znači da je veliki broj kreacija nosiv, odnosno da možete zamisliti sebe u takvoj odjeći. Dobro, sličnoj, budući da su originalni komadi preskupi i stoga većini nedostupni.

Bonus video: