Ofarbajte se kod kuće: Uz ove savjete boja će trajati duže

Ako ste riješili da koristite neku novu nijansu, najbolje je da je prvo isprobate na pramenu kose koji nije toliko vidljiv, kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja

5655 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog pandemije koronavirusa mnoge žene nerado odlaze kod frizera, a onda im, ukoliko žele da oboje kosu, preostaje samo varijanta - sama svoja majstorica. Iako naizgled djeluje jednostavno, kućno farbanje ipak zahtijeva malo umješnosti i znanja, kako biste na kraju bili zadovoljni svojom bojom i frizurom.

Jedno od osnovnih pravila je da drastične promjene prepustite frizeru. Dakle, ukoliko želite da drastično promijenite boju kose ili da uradite neku od tehnika farbanja poput ombre i sličnih, onda to morate prepustiti stručnjacima. Kućno farbanje preporučuje se kada želite da zadržite istu ili da isprobate do dvije nijanse drugačiju boju od postojeće. Evo ostalih savjeta:

Količina farbe

Posljednje što želite da vam se desi jeste da u sred farbanja uvidite da nemate dovoljno boje. Ukoliko imate kosu dužine do ramena, ili dužu, moguće je da će vam trebati više od jednog pakovanja. Pored dužine, to zavisi i od gustine vaše kose. U svakom slučaju, bolje je da ne rizikujete.

Probajte

Ako ste riješili da koristite neku novu nijansu, najbolje je da je prvo isprobate na pramenu kose koji nije toliko vidljiv, kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja.

Zaštitite kožu od farbe

Kako biste izbjegli da vam po čelu i licu ostanu fleke od farbe - nanestite običan balzam za usne na pomenuti dio u jednom sloju. On će onemogućiti da se boja veže za kožu.

Četkica za farbanje

Obavezno nabavite posebnu četkicu za ovu namjenu, kojom ćete nanositi farbu, koju ste prethodno izmiksali u plastičnoj posudi - tako ćete biti mnogo efikasniji i izbjeći ćete rasipanje farbe na sve strane.

Krećete od tjemena

Veoma je važno je farbu nanosite prvo na tjeme, kojem je uvijek potrebno najviše boje, kao i najviše vremena da je apsorbuje, pa je potom samo češljem prenosite na donje djelove kose, koji su tanji i mnogo brže primaju boju. Ukoliko su vam krajevi suvi, na njih nemojte ni nanositi farbu.

Koristite dva ogledala ili pomoć ukućana

Kada budete farbali dio kose koji je pozadi, kako ne biste promašili neke djelove, najbolje je da koristite dodatno ogledalo pomoću kojeg ćete vidjeti i taj dio kose. Naravno, za malu pomoć možete zamoliti i nekoga od ukućana.

Kapa za tuširanje

Vrlo je praktično da, kada ste završili sa procesom farbanja, stavite kapu za tuširanje na kosu dok čekate da se boja primi, kako biste izbjegli fleke na garderobi. Pažljivo pročitajte uputstva o tome koliko dugo farbu treba da držite na glavi i poštujte ih.

Da bi vam sveže ofarbana kosa bila sjajnija i da boja što duže traje, morate da poštujete savjete stručnjaka o pranju i stilizovanju. Najbolje bi bilo za održavanje kvaliteta vlasi, da boju osjvežavate na šest nedjelja, u slučaju crvenih nijansi na četiri, a da u međuvremenu pripazite kakvom vodom ispirate kosu prilikom pranja i kakvim šamponom je perete.

Izbjegavajte vruću vodu

Topla voda ne isušuje samo kožu. Isto radi i vlasima, a farbi skraćuje životni vijek. Zbog toga kosu treba da perete vodom sobne temperature, a prilikom ispiranja balsama čak da koristite hladnu vodu.

Koristite šampone za farbanu kosu

Prilikom odabira šampona, uvijek se prije opredijelite za onaj koji je namjenski pravljen za farbanu kosu, jer će pružiti najbolju njegu. Ako vam to nije izvodljivo ili isplativo rješenje, bar birajte blaže šampone, koji će manje agresivno djelovati na vlasi i samim tim manje spirati boju s njih. Osim šampona, postoje i serumi koji pojačavaju sjaj i dodatno fiksiraju boju, koji se nanose prije sušenja i feniranja.

Ne pretjerujte sa stilizovanjem

Bar nedjelju dana nakon farbanja suzdržite se da ne koristite prese, figara i sve one alatke koje vam uljepšavaju kosu, koje rade po principu zagrijevanja. Čak bi bilo dobro kada biste i fen podesili na najblažu temperaturu dok sušite kosu.

Bonus video: