ZA SAVRŠEN IZGLED

Važe za sve: Podsjetite se osnovnih modnih pravila

Preporučuje se da u jednom stajlingu kombinujete najviše tri različite boje. Naravno, ako nijeste jadna od onih stručnjakinja koja zna kako da obuče dvije stvari sa različitim uzorkom, na primjer, a da to izgleda odlično

8841 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Za dobar stil nekada ne morate imati previše novca, ali morate poštovati osnovna modna pravila. Ako nijeste sigurni koja su to, u nastavku vam donosimo mali modni podsjetnik:

Izbjegavajte previše upadljivog

Kombinacija modnih detalja i upadljive odjeće može stvoriti upravo suprotan efekat od željenog i stvoriti cjelokupan utisak pretjeranosti. Odmjereno birajte odjeću, smanjite svestranost pri izboru nakita i detalja, pogotovo onog jako upadljivog.

foto: Pinterest

Izaberite pravi materijal

Dvije najbitnije karakteristike o kojima morate voditi računa prilikom biranja materijala su težina i pokretljivost. Ako je materijal prekrut, neće pratiti linije tijela i “prijanjati” kako treba, a ako je pretanak, naglašavaće svaku izbočinu, pa čak i one koje želite da sakrijete. Vuna, mješavina mikrovlakana vune, pamuk ili pamuk pomiješan sa svilom uvijek su dobri izbori, piše Ljepota i zdravlje.

Vodite računa o proporcijama

Pojedini komadi odjeće vam mogu dobro stajati, ali ukoliko ih s drugim komadima ne kombinujete dobro, krajnji rezultat će biti nezadovoljavajući. Birajte između kratko sječene jaknice kombinovane sa haljinom do koljena, duže jakne/kapute sa uskim pantalonama ili bluze sa kraćom suknjom olovka kroja. Osim ako nijeste sigurni da vam baš dobro stoje, izbjegavajte da zajedno nosite dva velika i široka ili dva minijaturna dijela odjeće zajedno.

foto: Pinterest

Samouvjerenost je ključna

Neki od najatraktivnijih ljudi nijesu baš uvijek obučeni po posljednjoj modi, pa se često mogu vidjeti u jednostavnim, “kućnim” izdanjima, ali čak i tada oni zrače samouvjerenošću zbog koje ih svi primjećuju. Baš kako se vidi koliko ugodno i privlačno se osjećate u odjeći koja vam se sviđa, isto tako se primjećuje kada se u odjeći osjećate neprivlačno i nesigurno.

Pronađite pravu nijansu boje

Svako može nositi sve boje, ali važno je pronaći nijansu koja vama odgovara najbolje. Nijanse koje će vam odgovarati zavise od boje vaših očiju, kose, te tona kože. Ipak, pri kombinaciji boja ne treba pretjerivati. Preporučuje se da u jednom stajlingu kombinujete najviše tri različite boje, a sve preko toga imaće suprotan učinak. Naravno, ako nijeste jadna od onih stručnjakinja koja zna kako da obuče dvije stvari sa različitim uzorkom, na primjer, a da to izgleda odlično.

foto: Pinterest

Fatalna moć sunčanih naočara

Kada se radi o izboru naočara za sunce, nije bitno koji oblik najviše volite da nosite, jer koje god da izaberete, to će biti brz i efikasan način da “podignete” cijelu odjevnu kombinaciju na viši nivo i djelujete moderno.

foto: Pinterest

Dobru frizuru ništa ne može da nadomjesti

Dobro oblikovana frizura koja vam pristaje je ključna, jer upravo je kosa vaš stalni ‘modni dodatak’. Istina je da dobra frizura ponekad može koštati i malo više, ali cjelokupan izgled koji će vam osigurati je neprocjenjiv.

Odjeću birajte u skladu sa godinama

Ako ste u dvadesetim ili ranim tridesetim, neka vam je onda ormar snabdjeven jednostavnim i baznim komadima odjeće, pa se poigrajte sa nešto malo skupljim i upadljivijim modnim dodacima. U četrdesetim godinama najbolje će vam pristajati odjeća kvalitetnijeg materijala i izrade, a osim jeftinijih komada nakita, ubacite pokoji skuplji, koji će podići baš svaki stajling. Ovo prvilo primjenjujte fleksibilno, niko ne kaže da sa 40 godina morate imati krut izgled, samo, eto, razmislite ako imate 50 i oblačite mini suknju.

Mala pravila farmerica

Najsofisticiraniji način nošenja farmerki na posao je da odaberete one tamnije boje, a nosite ih uz jakne i sakoe ispod kojih ćete obući laganu bluzu, tanak džemper uz tijelo ili pulover, uz visoke potpetice. Farmerice jarkih i šarenih boja vrlo su upadljiv komad odjeće, pa ukoliko se odlučute baš za takav model, kombinujte ih isključivo s neutralnom i jednostavnom odjećom.

foto: Pinterest

Mala pravila donjeg veša

Osim grudnjaka i gaćica koje svakodnevno nosite, u ormaru je preporučljivo imati i nekoliko komada donjeg rublja koje ćete nositi ispod svečanih haljina i odjeće užih krojeva. Donje rublje bez šavova (laserski sječeno) savršeno je za haljine i suknje jer se neće ocrtavati, a grudnjaci boje kože s jačim korpicama će biti pravi spas za providne ljetnje majice i bluze od tanjih materijala.

Kombinujte osnovne komade odjeće

Obična i jednostavna majica u kombinaciji s ukrašenom suknjom ili jaknom može djelovati vrlo efektno. Prilikom odabira košulja jačih boja i dezena pripazite da ostali komadi odjeće budu jednostavni, svedeni i neupadljivi, jer u suprotnom rizikujete da izgledate kao “cirkus”.

Preporučujemo za Vas