Kako kombinovati boje godine: Siva i žuta obilježiće 2021.

Drugi put u 22 godine dugoj istoriji "Pantone" je izabrao dvije boje koje će predstavljati godinu. Institut odabirom žute i sive boje želi da nagovijesti važnost solidarnosti godine koja je pred nama

4420 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Grazia
Ilustracija, Foto: Grazia

Institut za boje "Pantone" odradio je godišnji zadatak i predvidio koja će boja najbolje odgovarati sljedećoj godini. "Pantone", autoritet za boje, koji standardizuje uzorke za dizajnersku industriju, za 2021. godinu izabrao je dvije boje - odredili su da će narednu godinu obilježiti neutralna siva - Ultimate Gray pod šifrom 17-5104 - i živopisna žuta - Illuminating sa šifrom 13-0647.

boje odjeće
foto: Grazia

Ultimativna siva je simbol čvrstoće i pouzdanosti, dok je žuta blistava i optimistična, a kao što nakon kiše dolazi sunce, zajedno prenose poruku trajnosti i nade.

"To je kombinacija koja govori o otpornosti, optimizmu, nadi i pozitivnosti koji su nam potrebni dok se resetujemo, obnavljamo, ponovno zamišljamo i izmišljamo", kazala je potpredsjednica Instituta Laura Presman.

boje odjeće
foto: Grazia

Prvi put u istoriji odabrana je ahromatska boja siva, a tek drugi put u 22 godine dugoj istoriji "Pantone" je izabrao dvije boje koje će predstavljati godinu. Institut odabirom žute i sive boje želi da nagovijesti važnost solidarnosti godine koja je pred nama.

boje odjeće
foto: Grazia

"Dvije izuzetno nezavisne boje ističu kako se različiti elementi spajaju kako bi izrazili ovu poruku snage i nade", dodala je Presmanova.

Cilj odabira boje godine ostaje isti kao i proteklih godina: odraziti kulturu trenutka vremena u kojem živimo. Boje 2021. godine djeluju sasvim prikladno, dok se pripremamo za doček Nove godine prepune mogućnosti: za vakcinu, za ponovno otvaranje svijeta, za povratak u neki osjećaj normalnosti i priliku za povezivanje, piše Grazia.

boje odjeće
foto: Grazia

Kombinacije sive i žute već postoje u kolekcijama mnogih brendova, uključujući Pradu, Jacquemus, Balmain, Givenchy, Gucci i druge.

Naravno, ove dvije boje mogu se nositi odvojeno za elegantan monohromatski izgled. Ali, kombinacija ovih boja znači snagu i trajnost, ali i vezu sa sunčevom svjetlošću, pozitivom i nadom.

boje odjeće
foto: Grazia

Bonus video: