Stil poslije četrdesete: Nijeste djevojčica, ali ni baka

Potrebno je pronaći balans, da ne izgledate starije nego što jeste, ali i da ne odete u drugu krajnost

10338 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram
Ilustracija, Foto: Instagram

Žene sa konfekcijskim brojem i godinama preko 40 uglavnom su marginalizovane u svijetu mode. " Žene kada napune 40 godina i koje su tradicionalno građene, sa blagim viškom kilograma i ponekim nesavršenstvom su, nepravedno, u potpunom zapećku. One koje žele da izgledaju lijepo nemaju izbor šta da nose i kako da se oblače. A zapravo posao dizajnera je da pomogne, onima koji to žele, da istaknu ono što je lijepo, a prikriju nedostatke. Smatram da svaka žena treba da korača sa ponosom", objasnio je ranije za portal “Žena” poznati kreator Zoran Stanić.

On zamjera onim ženama koje i sa 45 žele da izgledaju kao djevojčice, pa savjetuje da radije biraju jednostavnu, svedenu formu, bez suvišnih detalja kao što su karneri, volani, nabori, naramenice - jer sve to povećava figuru. Garderoba ne smije da bude preuska ili od trikotaže koja se “lijepi”.

"Žena može da skine koju godinu ako zna da se obuče, ali sve više od toga deluje smiješno", objašnjava Stanić.

Ono što je sigurno jeste da mnoge žene postaju opterećene šta da obuku, kako da se našminkaju i kako ih drugi ljudi doživljavaju. Potrebno je pronaći balans, da ne izgledate starije nego što jeste, ali i da ne odete u drugu krajnost.

Ne zaboravite da nikada nećete biti mlađi, koristite svaki dan onako kako vama odgovara u svakom smislu, uključujući i stil oblačenja.

Pravila koja su pred vama ili ona koja možete naći na dugim mjestima, shvatite krajnje okvirno, a instagram profili koje smo odabrali mogu vam poslužiti kao inspiracija za traženje baš onakvog izgleda kakav za sebe želite.

Prava dužina suknje

Kažu za žene koje su navršile četrdesetu, treba da nose suknje koje nijesu prekratke, ali ni predugačke. U prekratkoj rizikuju da izgledaju neprimjereno, u predugoj - starije nego što jesu. Idealna dužina suknje bi trebala da bude malo iznad koljena. Izgledaće najbolje ako suknja nije previše široka i nije previše duga. Ipak, obucite suknju u kojoj se najbolje osjećate. Ako imate savršene noge, pokažite ih.

Naravno, tip suknje koja je najbolja za vas zavisi od tipa vašeg tijela. Suknje A kroja izgledaju odlično na većini žena, naročito ako imate šire kukove, deblje noge ili šira ramena.

Dezeni

Kruta pravila kažu da treba izbjegavazi krupne dezene, krupne šare, kocke, cvjetove. Pogotovo ako imate koji kilogram viška, to može djelovati neprimjereno. Uvijek je bolje manja šara. Preporučljivi su komadi odjeće sa vertikalnim užim prugama, ne preširokim.

Rukavi

Rukavi su imperativ, osim kada ste u sasvim opuštenoj varijanti. Dobar izbor su tri četvrt rukavi koji svima lijepo stoje.

Birajte radnje u kojima kupujete

Postoje određeni brendovi koji u svojoj ponudi uglavnom imaju odjeću primjereniju za mlađe generacija koje je prilikom kupovine bolje izbjegavati. U njima možete pronaći tek poneki komad koji će vam pristajati, ali je obično riječ o trendi komadima čija upotreba traje tek koji mjesec. Trebaju vam nešto kvalitetnije stvari.

Takođe, izbjegavajte odjeću u kojoj ćete ličiti na svoju baku. Ne zaboravite da imate 40, a ne 70. I dalje treba da izgledate trendi i lijepo, ali uz dozu sofisticiranosti i elegancije.

Bonus video: