ISPITANO

Nauka kaže: Odjeća određenih boja čini nas manje privlačnima

Nije tajna da nas boje poput crvene, pa čak i 'bezbojna' crna, čine privlačnima. Ali, postoje i tonovi koji čine upravo suprotno

4469 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Šta ću da obučem? Ovo pitanje nas prati cijeli život. Osjećamo li se ugodno u svojoj odjeći često igra vrlo važnu ulogu, jer žene koje ne povlače neprestano suknju ili prilagođavaju izrez odišu samopouzdanjem i zadovoljstvom. Ali, i izbor boje utiče na to kako izgledamo drugima.

Čak i ako ne želimo posebno da impresioniramo odjećom, ona ne bi trebala rda radi protiv nas. Naučnici kažu da je zato bolje suzdržati se nošenja nekih boja. Kojih, nema veze s našim tenom ili bojom kose. Određene boje jednostavno su ljudima neprivlačne, prenosi Miss7.

Nije tajna da nas boje poput crvene, pa čak i bezbojna crna, čine privlačnima.

Amal Kluni
Amal Klunifoto: Pinterest

Ali, postoje i tonovi koji čine upravo suprotno.

1. Žuta

Prema britanskom istraživanju, i žene i muškarci vjeruju da je žuta najneprivlačnija boja. Čak 39 posto ispitanih muškaraca i 31 posto žena složilo se s time.

odjeća
foto: Pinterest

Istraživanje britanske firme za prodaju odjeće buyshirtonline.co.uk pokazalo je da žuta boja nije baš popularna. Tamo je žuta zauzela posljednje mjesto na listi boja, jer žuta „ne stvara povjerenje“ i „odiše arogancijom“.

2. Smeđa

Drugo mjesto na listi pripalo je posebnoj nijansi smeđe boje, tačnije boji Pantone 448 C, koja se službeno smatra „najružnijom bojom na svijetu“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emese Gy. (@szinesruhatar)

Zanimljivost u vezi sa tim: tokom uvođenja standardizovanog pakovanja cigareta, australijska vlada odlučila se upravo za ovu nepopularnu nijansu smeđe boje kako bi odvratila potencijalne pušače i suzbila impuls za kupovinu cigareta.

3. Siva

Nakon žute i smeđe, prema naučnicima, postoji još jedna boja zbog koje izgledamo neprivlačno: siva. Prema istraživanjima, siva boja povezana je s tugom, depresijom i negativnošću - i ne ostavlja naročito pozitivan utisak na druge osobe.

Preporučujemo za Vas