Originalan modni detalj čije kombinovanje ne izgleda prenaglašeno

Najprije su iz njene radionice žene nosile ogrlice, minđuše, torbe, marame, a odnedavno pravi i jedinstvene kragne. Kragne su svakako zanimljiv detalj, a na pitanje ima li potražnje za njima, odgovara

11370 pregleda 0 komentar(a)
Tatjana Batuta Brajović, Foto: Marija Stanković
Tatjana Batuta Brajović, Foto: Marija Stanković

Nakit je kroz istoriju često simbolizovao moć osobe koja ga nosi, a nekad je služio i da se njime prenese određena poruka.

Glavna svrha nakita u davna vremena bila je odbrana od zla, a i miraz se paćao njime. Danas, on je neizostavni dio gotovo svakog autfita, bilo da su u pitanju žene ili muškarci. Mnogima su ovakvi komadi uspomene, pa se često prenose s generacije na generaciju. I dok su prvi koji su nosili nakit bili Kromanjonci, a ukrasi izrađivani od kamena, kostiju i zuba, danas se on pravi od raznih materijala – žice, perlica, tkanine, konca, gume, gline, plemenitih i drugih materijala.

Ljubiteljke jednostavnog nakita i aksesoara u Crnoj Gori obožavaju komade iza kojih stoji Tatjana Batuta-Brajović. Ona i njena “Šinjorina” posljednjih godina zahvaljujući neobičnim komadima lako su osvojile tržište.

“‘Šinjorina’ je samostalni projekat, brend pokrenut 2014. godine u Podgorici. Ideja o pokretanju sopstvenog projekta rađa se na završnoj godini studija. To je ujedno bila i vizija sebe kao dizajnera i nezavisnog umjetnika s potpunom slobodom u stvaralačkom procesu i kreativnom izražavanju”, počinje svoju priču za Magazin Tatjana Batuta-Brajović.

Najprije su iz njene radionice žene nosile ogrlice, minđuše, torbe, marame, a odnedavno pravi i jedinstvene kragne. Kragne su svakako zanimljiv detalj, a na pitanje ima li potražnje za njima, odgovara:

Tatjana Batuta Brajović
foto: Marija Stanković

“Plasirane šinjorinine kragne su vrlo brzo pronašle svoje vlasnice, te zbog velikog interesovanja ovog proljeća odrađena je nova edicija. Svojom formom kragne su same po sebi zanimljiv detalj koji ima moć da transformiše svaku odjevnu kombinaciju. Namijenjene su svim šinjorinama koje se ne plaše da budu drugačije”, smatra Batuta-Brajović.

Kragne su svima obilježile djetinjstvo, pa ih mnogi smatraju karakteristikom dječijih odjevnih komada. No, na ovaj modni detalj sagovornica Magazina gleda drugačije.

“Svakako su interesantan, zaseban modni dodatak koji predstavlja jednu vrstu izlaza iz svakodnevnih okvira. Svaka kragna-ogrlica priča svoju vizuelnu priču kroz ilustracije, te pored praktične primjene, svojim dizajnom, oblikom i krojem predstavlja originalan modni detalj čije kombinovanje nikada ne izgleda prenaglašeno”, smatra ona.

Kragne su, kako kaže, nastale kroz projekat „Vizuelna komunikacija kroz ilustraciju i tekstil“.

“Ideja je bila osmisliti grafičke ilustracije, potom ih preoblikovati u pokretljivu vizuelnu formu koja ima funkcionalnu primjenu”, dodaje Batuta-Brajović.

I upravo je zahvaljujući ‘Šinjorini’ pokazala kako se grafički dizajn primjenjuje u modi, a o tome koliko je zbog toga proces izrade komplikovaniji, otkriva:

“Od ideje do finalizacije gotovog proizvoda potrebno je ispratiti niz koraka koji moraju zadovoljiti određene zahtjeve poput estetskih, tehničkih, ekonomskih. Sam proces započinje istraživanjem, promišljanjem, i skiciranjem ideje. Nakon skiciranja započinje realizacija, proces prenošenja vizije u grafičku formu pomoću vektorskog programa. Sljedeći korak obuhvata štampu, apliciranje ilustrovanih uzoraka na tekstilni materijal, da bi u završnoj obradi krojenja i šivenja finalni proizvod dobio svoj oblik. Kada u jednom trenutku imamo finalni proizvod, isti se fotografiše, zatim reklamira posredstvom društvenih mreža i dalje plasira ka zainteresovanim stranama”, objašnjava proceduru sagovornica Magazina čiji je i nakit jednako zanimljiv kao i kragne.

“Koncept koji sam pratila je sloboda izbora materijala, sve dok je prisutan unikatni potpis “Šinjorine”. Bez tendencije da se izbor materijala ograniči, pri izradi nakita koriste se: kamene, staklene, keramičke perle raznih oblika i boja u kombinaciji s kanapima i metalnim komponentama”, priča od kojih je to sve materijala izrađen nakit s potpisom “Šinjorina”.

Tatjana Batuta Brajović
foto: Marija Stanković

Smatra da su njeni komadi za one žene koje ne vole uniformisanost.

“Šinjorinina misija je izrada autentičnih proizvoda unikatnog tipa, koje prate autorske ilustracije. Svi proizvodi imaju svoj stil koji je originalan, savremen i kao takav namijenjen je osobama koje posjeduju svoju individualnost”, naglašava Batuta-Brajović.

S nakitom koji izrađuje Tatjana se već pokazala kao nevjerovatno kreativna, no hoće li se zadržati na detaljima ili će se upustiti u izradu odjevnih komada, pokušali smo da saznamo od nje:

“Ovih dana u studiju vrijedno radim na novim printovima vezanim za zimski aksesoar. Svakom novom kolekcijom trudim se da odem korak dalje u odnosu na prethodnu, kreiranjem novih proizvoda uz upečatljiva grafička rješenja koja bude dobru emociju. Ovom prilikom ne bih otkrivala dalje planove, ali svakako u narednom periodu biće novih i interesantnih stvari vezanih za dizajn tekstila”, zaključuje Batuta-Brajović.

Bonus video: