IFF Green Edition-Porto Montenegro

Promovisali zelenu, etičku i održivu modu

Završen treći IFF Green Edition-Porto Montenegro 2021, kolekcije predstavili Ronald van der Kemp i Aleksandra Džaković

2021 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandra Džaković, Foto: Mediabiro
Aleksandra Džaković, Foto: Mediabiro

Prvi put u Crnoj Gori, holandski dizajner Ronald van der Kemp i crnogorska umjetnica Aleksandra Džaković predstavili su svoje kolekcije održive mode tokom druge, ujedno i završne večeri trćeg internacionalnog modnog festivala (IFF) Green Edition-Porto Montenegro 2021, koji je održan preksinoć ispred hotela “Regent” u Porto Montenegru, glavnog sponzora festivala, a u organizaciji agencije Fabrika i Porto Montenegra, uz podršku Evropske unije.

Ovogodišnji IFF, pod zvaničnim nazivom “green edition”, prikazivanjem održivih kolekcija još jednom je dokazao da prati i crnogorskoj publici predstavlja svjetske modne trendove. Upravo je održivost postala globalni pokret, pokrenut prije svega zbog pandemije koronavirusa, koja je dodatno skrenula pažnju na važnost zaštite životne sredine.

Model iz kolekcije Ronalda van der Kempa
Model iz kolekcije Ronalda van der Kempafoto: Mediabiro

Završno veče IFF otvorila je i ambasadorka Evropska unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je pojasnila da su odmah prihvatili poziv da podrže festival, jer pruža priliku da Crna Gora i EU zajedno promovišu zelenu, etičku i održivu modu.

Model iz kolekcije Ronalda van der Kempa
Model iz kolekcije Ronalda van der Kempafoto: Mediabiro

”Kao što znate, EU je globalni pionir kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena. Naš “zeleni dogovor” EU postavio je vrlo konkretne i ambiciozne ciljeve kako bi EU postala prvi karbonski neutralan kontinent do 2050. godine. Kao dio ovih napora širom Evrope, moramo preispitati i industrije mode i tekstila, koje su zapravo veliki zagađivači. Naročito nakon pandemije koronavirusa, postoji hitna potreba za stvaranjem zelenijeg i pravednijeg društva. Moramo podržati mlade inovatore, kreatore i dizajnere koji promovišu sporu umjesto brze mode”, poručila je Popa na otvaranju.

Model iz kolekcije Ronalda van der Kempa
Model iz kolekcije Ronalda van der Kempafoto: Mediabiro

Neposredno prije početka druge večeri festivala, održana je i mini revija Aleksandre Džaković na tivatskoj rivi. Ovaj događaj inicirala je Evropska unija, u želji da održivu modu približi svim građanima.

Preporučujemo za Vas