Kako sačuvati bronzani ten: Za nježnu, preplanulu kožu

Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se koža obnavlja približno svakih 28 dana, tako da ćete dio boje svakako izgubiti, ali ko kaže da cijeli proces ne možete barem malo da usporite

3170 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako mnogi poštuju aristokratski ten, niko ne može poreći privlačnost preplanulog tijela okupanog suncem. Koliko ćete uspjeti da zadržite bronzani ten, prije svega zavisi od vašeg tipa kože, ali i od malih trikova koji će vam pomoći da što duže blistate.

Kako početi?

Preduslov za dugotrajnu preplanulost krije se u pilingu tijela koji je potrebno uraditi neposredno prije odlaska na godišnji odmor i dugotrajnog izlaganja suncu. Ako vam je to promaklo ne očajavajte. Iako vam svako tuširanje izgleda kao prijetnja, važno je po povratku s ljetovanja napraviti dobar piling koji će koži omogućiti da prodiše nakon razdoblja obilnog nanošenja krema.

Izbjegavajte tuširanje vrućom vodom koje dodatno isušuje kožu i grubo trljanje peškirom. Kod izbora gelova za tuširanje, prednost dajte onima sa prirodnim sastojcima, tj. pazite da na deklaraciji pH vrijednost bude što bliža vašoj koži.

Nahraniti

Budući da je prvo i glavno pravilo lijepe i njegovane kože vlaženje, kožu po povratku s ljetovanja treba nahraniti. Korištenje losiona ‘poslije sunčanja’ preporučuje se i nakon što ste prestali da se sunčate budući da je njihov sastav prilagođen ‘ekstremnim’ ljetnim uslovima i povećanoj potrebi hidratacije. Preporučuje se i korištenje ulja koja sadrže beta karoten poput ulja sjemenki šargarepe ili palminog ulja, a poslužiće i maslinovo ili bademovo ulje.

Kao dodatnu podršku svom preplanulom tenu, pomoć možete potražiti i u solarijumu, ali oprezno– nemojte pretjerivati jer solarijumi nijesu zdravi a bronzani ten u zimskim danima izgleda lažno i vrlo nepotrebno. Tu su takođe i sredstva za samotamnjenje i bronzeri koji će vašoj koži sjaj. Kao i u slučaju solarijuma i ovdje važi pravilo ‘manje je više’ kako biste izgledali što prirodnije.

Uz male trikove iz kupatila iskoristite i one iz ormara. Pravilo da svjetla odjeća naglašava preplanulost pokazalo se vrlo učinkovito, stoga se oboružajte bijelim krpicama.

Ipak, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se koža obnavlja približno svakih 28 dana, tako da ćete dio boje svakako izgubiti, ali ko kaže da cijeli proces ne možete barem malo da usporite. U svakom slučaju, nakon korištena ovih trikova koža će vam biti nježna poput baršuna.

Bonus video: