Izazovi su gorivo za moj motor

Crnogorska modna dizajnerka Milena Vujačić najavljuje kolekciju kojom će otvoriti crnogorsku Nedjelju mode, a u okviru razgovora za dodatak Magazin dotakla se tema pandemije i plus size modela

8302 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Brajović
Foto: Marija Brajović

Ovogodišnje, jesenje izdanje crnogorske Nedjelje mode, koje se od 16. do 20. novembra održava u Podgorici, otvoriće dizajnerka Milena Vujačić, sa novom kolekcijom koja nosi upravo njeno ime - “Milena”.

Tim povodom, u razgovoru za Magazin, Vujačić je nagovijestila šta će ljubitelji mode moći da vide ovoga puta kada su u pitanju njene kreacije, otkrila je koliko dugo je radila na njima, a osvrnula se i na teme poput plus size modela i uticaju pandemije koronavirusa na modni svijet.

Na početku razgovora, crnogorska modna dizajnerka istakla je značaj modnih manifestacija poput Montenegro Fashion Weeka, ali i prilike da svojom revijom otvori takav događaj.

”Kod nas u, Crnoj Gori, rijetke su samostalne revije iz razloga što su potrebna ogromna finansijska sredstva za organizaciju. Stoga, prisustvo na crnogorskoj Nedjelji mode je od velikog značaja za sve nas koji stvaramo i samim tim otvaranje predstavlja izazov za mene, kako zbog samog prestiža i reklame, tako i iz praktičnih razloga”, pojasnila je Vujačić.

Nepisano pravilo je da, osim otvaranja revije, na publiku najčešće veliki utisak ostavi i kolekcija predstavljena prilikom zatvaranja manifestacije, jer iz sale izađu sa mislima i slikama tih modela. Ipak, za Vujačić, kao dizajnerku koja često učestvuje na ovakvim manifestacijama, ali ih posmatra i iz publike kada se predstavljaju kolege i koleginice, je prikazivanje na početku Nedjelje mode draže nego na kraju.

Milena Vujačić
foto: Marija Brajović

”Ako posmatram to iz svog ugla, onda je po meni najbolje prvo veče. Iz prostog razloga što se odmah na početku suočite sa stresom, odnosno adrenalinom, pa u nastavku manifestacije možete da uživate u kolekcijama drugih dizajnera, znajući da ste to već prošli”, pojašnjava ona.

”Za sve nas, izlaganje na ovakvoj vrsti događaja je ogroman pritisak, zbog odgovornosti prema klijentima i publici iako se to, sigurna sam, ne vidi na samoj sceni”, nastavlja modna kreatorka, a zatim otkriva zašto kolekcija nosi njeno ime.

”Odlučila sam da će od prošle kolekcije, svaka moja naredna imati radni naziv ‘Milena’, jer istina je da svaka na neki način predstavlja mene, kroz razne sfere života. Samim tim, zaključuje se da sam sebi vječita inspiracija”, dodaje ona.

Vujačić će ovoga puta predstaviti od 14 do 16 modela u okviru revije, a naglašava da će jedan od njih, kao i na prethodnim revijama, ponijeti sama.

”Neki modeli su napravljeni u vremenu kovid izolacije, dok su drugi trenutno u procesu proizvodnje. Vizualni indentitet kolekcije se osmišlja i po godinu dana, odabir materijala, skice modela dok sama realizacija traje dva mjeseca svakodnevnog rada”, ističe sagovornica “Vijesti”.

Materijale koje je koristila za izradu kolekcije su pamuk, svila, kašmir, vuna i ručno rađena čipka, a otkriva i koliko je nosiva, te za kakve prilike su modeli.

”Kolekcija je urban style i apsolutno je nosiva, kako za dnevne tako i za večernje prilike, a neki od modela će svakako biti za svečane prilike i jedan od njih za scenski nastup. Za svakoga ponešto”, uz osmijeh poručuje ona.

”Svi modeli osim jednog će biti apsolutno nosivi i pokrivati sve prilike. Predstavićemo neke od noviteta koje radimo u ateljeu, a to su trenerke, košulje i kaputi”, dodaje Vujačić.

Kako kaže, puno žena se može pronaći u ovoj kolekciji, te na umu pri izradi, nije imala samo jedan tip.

”Moje kreacije su namijenjene svim ženama koje uživaju u svom ‘ja’. Hrabre, moćne, elegantne, misteriozne, seksipilne, jednom riječju - svoje”, tvrdi Vujačić.

Prethodnih godina crnogorska modna kreatorka imala je kolekcije koje su bile namijenjene za poslovne prilike, ali one u kojima su obilovale svečane haljine, te liniju vjenčanica.

Milena Vujačić
foto: Marija Brajović

Na pitanje u čemu najviše uživa stvarajući, odgovara:

”Uživam u svemu što stvaram, ali ako moram baš nešto da izdvojim onda su to vjenčanice, samo zbog prilike i emocije koju proživim sa klijentima na čemu sam im neizmjerno zahvalna. A najvise kada mi klijent da slobodu da kreiram nešto u čemu ih ja vidim. Volim izazove. To je gorivo za moj motor”.

Modeli koje će ovoga puta predstaviti su za sezonu jesen/zima 2021-22, ali je u sklopu njih obuhvatila i haljine, pantalone i košulje, za koje tvrdi da se mogu nositi tokom sva četiri godišnja doba.

U okviru intervjua za “Vijesti”, Milena Vujačić je bila raspoložena i za razgovor na temu plus size manekenki i modela sa figurom “običnih” žena, koje se na svjetskim modnim pistama mogu vidjeti sve češće.

”Ne znam da li je to trend, ali svakako jeste fenomenalan makretinški trik u kojem individua predstavlja ono što jeste i na taj način zarađuje novac. Za mene je apsolutno normalno da se svaka žena u svom tijelu osjeća udobno koji god to ‘size’ bio. Da li se meni to dopada ili ne, to je već posebna priča, a o ukusima ne treba raspravljati”, zaključuje ona.

Ipak, u Crnoj Gori još nismo imali priliku vidjeti profesionalne plus size modele, ali Vujačić ističe da žene, ma koji konfekcijski broj nosile, mogu pronaći odjeću za sebe.

”Kod nas nije viđen plus size, ali svakako jesu žene iz naroda, koje ne nose veličine modela XS i S. Moj atelje radi po mjeri i veličini i kod nas su svi dobrodošli. Moje kolekcije su u mojoj veličini, što bi bila neka S, samo iz razloga što se šiju po meni. Sem što kreiram moj svakodnevni posao je biti ‘živa lutka’ dok izrada modela traje”, otkriva ona.

Upitana da li nekada mora da prepravlja modele da bi ih mogle obući manekenke tokom revije ili kasnije kako bi ih uskladila mušteriji koja ih kupi, kaže da je opet presudno to što ih šije po svojoj mjeri.

”Tako da rijetko imam problem kada su manekenke u pitanju, s obzirom na to da sam se bavila tim pozivom i na sreću ostala u formi. Svakako da se većina naših kreacija može prilagoditi nekom većem konfekcijskom broju ukoliko to dozvoljava tekstura materijala”, tvrdi Vujačić.

”Sama revija je reprezentativnog karaktera u svrhu reklame i promocije našeg rada, tako da predstavlja uzorak pokojem naravno svaki klijent može sašiti sve što poželi u svojoj veličini. To je iz razloga što mi promovišemo individualnost, a ne konfekcijski broj”, poručuje modna dizajnerka.

”Žene za koje ja kreiram i stvaram su prije svega žene koje imaju karakter, a onda recimo da je jednostavno prilagoditi tkaninu tijelu uz vješte ruke majstora. Stoga kod nas, konstrukcija nije važna ukoliko znate da iznesete to što je na vama”, ispričala je ona.

Na kraju razgovora Vujačić otkriva i da li će kolekcija biti prikazana još negdje nakon crnogorske Nedjelje mode.

”Imala sam ponude, međutim, i dalje razmišljam o njima. Mada, uz pomoć Instagrama i Facebooka lako je ‘doći’ do šire publike”, zaključuje ona.

Spisak učesnika na Montenegro Fashion Weeku još uvijek nije potpun, jer kako kažu organizatori, očekuju se potvrde nekoliko modih dizajnera kako iz Crne Gore, tako i regiona.

Dizajneri koji su najavili svoje učešće do sada su, osim Milene Vujačić, i Marina Banović Džuver, Nada Koljenšić, Atelier Ana Simone i Milena Đurđić koja će zatvoriti ovu modnu manifestaciju.

Modna komora Crne Gore i ovoga puta će pružiti podršku mladim dizajnerima sa Fakulteta za dizajn i multimediju UDG, pa će se na manifestaciji predstaviti i studenti za Modni dizajn.

Zvaničan naziv ovogodišnjeg 29. izdanja je Somersby Fashion Week Montenegro, a revije će se održavati u novootvorenom studiju Dragutinović u Bandićim, osim prve večeri kada će se otvaranje upriličiti u Capital Plazi.

Korona je uticala i na cijenu materijala

Pandemija je, nesumnjivo, uticala i na modni svijet, ali se sa povratkom modnih događaja čini da se stvari polako vraćaju u prvobitan tok. Ipak, koronavirus nastavlja da utiče na modnu scenu kroz druge sfere, tvrdi Vujačić.

”Polako se stvari vraćaju u normalu, međutim bilježimo veliki porast cijene materijala. Mislim da će sve to uticati na nas, s obzirom na to da smo samostalni privredni subjekti koji zavise od klijenta odnosno potrošača”, kaže modna dizajnerka.

”Nerado svakako govorim o tome, jer prosto je neka negativna energija na sam pomen virusa. Želim da prošlu godinu ostavim iza sebe iako je, što se mene lično tiče, bila vrlo produktivna. Za vrijeme izolacije i obustave rada stvorile su se neke nove ideje koje ćete imati priliku i da vidite u ovoj kolekciji kao novitet”, pojasnila je Vujačić.

”Poslije kiše dolazi sunce, stoga, vrijeme je da zasijamo punim sjajem”, poručila je ona.

Žene za koje ja kreiram i stvaram su prije svega žene koje imaju karakter, a onda recimo da je jednostavno prilagoditi tkaninu tijelu uz vješte ruke majstora. Stoga kod nas, konstrukcija nije važna ukoliko znate da iznesete to što je na vama

Uživam u svemu što stvaram, ali ako moram baš nešto da izdvojim onda su to vjenčanice, samo zbog prilike i emocije koju proživim sa klijentima na čemu sam im neizmjerno zahvalna. A najvise kada mi klijent da slobodu da kreiram nešto u čemu ih ja vidim. Volim izazove

Kod nas u, Crnoj Gori, su rijetke samostalne revije iz razloga što su potrebna ogromna finansijska sredstva za organizaciju istih. Stoga, prisustvo na crnogorskoj Nedjelji mode je od velikog značaja za sve nas koji stvaramo i samim tim otvaranje predstavlja izazov za mene, kako zbog samog prestiža i reklame, tako i iz praktičnih razloga

Bonus video: