Spoj mode i umjetnosti u okviru Fashion Weeka

Izložba “About Face” koji obuhvataju portrete poznatih ličnosti poput Merilin Monro i Fride Kalo, ali i imaginarnih likova

3994 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ikarus Budva
Foto: Ikarus Budva

Ljubitelji mode i posjetioci ovogodišnjeg, jesenjeg izdanja Montenegro Somersby Fashion Weeka, imaće priliku da tokom manifestacije prisustvuju i izložbi slika crnogorske umjetnice Orijane Ubović.

Ova slikarka, za tu priliku je pripremila nastavak ciklusa slika pod nazivom “About Face” koji je predstavila prošle godine na izložbi u Budvi.

Izložba “About Face” obuhvatila je portrete, od ikona pop kulture Ejmi Vajnhaus, Merilin Monro i Fride Kalo do imaginarnih likova poput portreta gejše, a kroz njih Ubović govori o “potrebi za slobodom da osjećamo i da stvaramo”.

Na početku razgovora za “Vijesti” povodom učešća na crnogorskoj Nedjelji mode, slikarka je između ostalog otkrila i kako je došlo do neobične saradnje i prilike da svoja djela predstavi na modnoj manifestaciji.

”Možda ne eksplicitno, ali moda je oduvijek bila sastavni dio ljudskog postojanja. Crnogorska Nedjelja mode je jako poznat modni događaj u našoj zemlji, uz učešće poznatih stranih i domaćih modnih dizajnera. Ovog puta je predsjednik Modne komore Crne Gore, gospodin Srđa Lubarda izrazio želju da u okviru Fashion Weeka budu predstavljena moja umjetnička djela, što sam ja za zadovoljstvom prihvatila”, pojasnila je ona.

”Fashion Week će ovog puta predstaviti spoj mode i umjetnosti i očekujemo sjajnu reakciju publike”, dodaje sagovornica “Vijesti”.

Orijana Ubović
foto: Ikarus Budva

Ovoga puta, izložba neće biti klasična u ateljeu, pa Ubović objašnjava kako će biti koncipirana.

”Za razliku od postavke u galeriji, slike će biti postavljene u holu, na štafelajima, tako da će svaki posjetilac imati priliku pri ulazu i izlazu da ih posmatra. U tom dijelu je predviđen i večernji koktel nakon modnih revija, sve tri večeri”, istakla je ona, a zatim objasnila kako je nastao “About Face” projekat, te kakvu poruku nosi.

”Kroz naslikana lica trudim se da prenesem emociju kao unutrašnje stanje svakog pojedinca. Poznato je da nam se emocije javljaju bilo to u subjektivnom ili bihejvioralnom planu, međutim na slikarskom platnu to biva kroz manifestaciju gesta, pokreta ili mimike. Smatram da je emocija čistota, da u kontroli potiskujete emocije, a u transformaciji ih izražavate. Tako je i na slikama, trudim se da moje slikarstvo bude refleksivno, da potencira emociju kod posmatrača, da može s njom da se identifikuje bilo kroz formu ili boju”, priča Ubović.

Kako kaže, novi ciklus slika pod istim nazivom “About Face”, premijerno će biti predstavljen upravo na Nedjelji mode.

“Ovo je moje premijerno predstavljanje u okviru Fashion Weeka i predstaviću publici sedam slika velikog formata, rađenih tehnikom akril na platnu. To će biti nastavak ciklusa slika pod nazivom ‘About Face’, čiji je prvi dio predstavljen prošle godine u Modernoj galeriji u Budvi”, naglasila je slikarka, a zatim otkrila koja lica je odabrala i zbog čega.

”Na platnima su kultna lica koja su obilježila ovaj i prošli vijek, kao i imaginarna lica moje vizije, poput Čarlija Čaplina, Ejmi Vajnhaus, Fride Kalo i drugih... Biram ih po njihovim biografijama, čitajući o njima i njihovim životima...”, kaže ona.

Orijana Ubović
foto: Ikarus Budva

Na pitanje da li može da izdvoji najdraže likove koji su se našli na njenim platnima, odgovara da su to upravo Frida Kalo i Ejmi Vajnhaus.

”Frida koja je u najtežim trenucima svog života pronalazila način da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebe. Naslikala je 143 slike od kojih su 55 autoportreti i bila je prva meksička slikarka čiji je rad bio izložen u muzeju Luvr u Parizu. Zanimljivo je i to da joj je Pablo Pikaso poklonio minđuše u obliku dvije ruke koje su bile napravljene od oklopa kornjače, koje je ona nosila kao svoj omiljeni komad nakita...”, obrazložila je Ubović.

“Zatim Ejmi Vajnhaus koja je svojom preranom smrću u fazi kreativnosti ušla u takozvani ‘Klub 27’. Obilježili su je šest nominacija, pet Gremija, četiri miliona prodatih albuma, tri godine, dva albuma i jedan život. Duži, snažniji, burniji nego nekih pet, deset, sto. Jedan život... postavlja se pitanje: Kakav život? Život u kom je kraj beskraj...”, nastavila je sagovornica “Vijesti”.

Sa druge strane, kod publike su, prema njenim riječima, svi portreti zavrijedili jednaku pažnju.

”Sve slike privlače pažnju, utisci su bili sjajni na prethodnim izložbama, tako da ne sumnjam da će i ovog puta publika biti oduševljena”, smatra ona.

Orijana Ubović diplomirala je na Trinity College and University u Londonu, na odsjeku Fine Arts. Izlagala je samostalno u Podgorici, Petrovcu, Svetom Stefanu, kao i na kolektivnoj izložbi u Londonu.

Izdvaja kreacije Murišić i Đurđić

S obzirom na to da će izložba biti upriličena u okviru Fashion Weeka, Orijana Ubović otkriva i koliko prati modnu scenu, a izdvaja i najdraže modne dizajnere.

”Veliki sam ljubitelj mode i smatram da su moda i umjetnost usko povezani. I jedno i drugo predstavljaju jedinstveni oblik izražavanja kreativnosti, koji omogućava pojedincima koji se time bave da drugima predstave svoja djela i omoguće im da uživaju u plodovima njihovog rada. Na našoj modnoj sceni ima dosta već afirmisanih modnih dizajnera, a po mom senzibilitetu su kreacije Ivane Murišić i Milene Đurđić”, odgovara slikarka.

Bonus video: