PREDSTAVIĆE SE 2. NOVEMBRA U CRNOGORSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Makedonska dizajnerka Olgica Gjorgijeva: Volim da se takmičim sa samom sobom

“Emotivno sam vezana za svaki projekat koji sam radila ili koji radim. U svakoj kolekciji, u svakoj reviji ostavljam dio sebe”
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2019. 19:57h

Makedonska modna dizajnerka Olgica Gjorgijeva, predstaviće  se  premijerno crnogorskoj publici u okviru manifestacije “Muzika i moda”, koja će  se održati 2. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, a iza koje stoji agencija Fabrika poznata i kao organizator Kotorske smotre mode.

U razgovoru za “Vijesti”, Gjorgijeva je pričala o samoj manifestaciji „Muzika i moda“ čiji je učesnik, svom radu, a odgovorila je i na pitanje zbog čega ljubitelji mode tek sada imaju priliku  da   se  upoznaju sa njenim radom.

„Da , ovo je moje prvo predstavljanje u Cnoj Gori i iskreno  se  radujem tome. Sve u životu ima svoje vrijeme, pa je najvjerovatnije i ovo vrijeme bilo pravi trenutak  da  vas posjetim i  da  svoje radove predstavim vašoj publici“, kaže ona, a zatim otkriva  da , iako će  se  prvi put predstaviti u Podgorici, ne planira  da  prikaže presjek njenih dosadašnjih radova već posljednju kolekciju.

„U Podgorici ću  se  predstaviti sa mojom posljednjom kolekcijom čiji je naziv 'Castle on the Hill'“, objašnjava dizajnerka, a potom nastavlja detaljnije  da  opisuje svoje modele i radove.

„Moj rad i ranije kolekcije odlikuje elegancija, predstavljena na jedan drugačiji način. Kroz niz proteklih godina rada, uspjela sam  da  izgradim sopstveni stil kreiranja i prepoznatljivosti koji sa svakom narednom kolekcijom dodatno nadograđujem i usavršavam“, tvrdi Gjorgijeva, koja ističe i  da  joj je njen lični pečat nešto od velikog značaja i u šta ulaže dosta energije i pažnje.

„Kao što sam već rekla, moja kolekcija nosi naziv 'Castle on the Hill', odnosno 'Zamak na brdu'. Svi smo na neki svoj način arhitekte koji kreiraju sopstveni zamak, a kakav zamak na brdu zamišljamo, odnosno koja je to najbolja verzija samog sebe koju vidimo, vjerovatno je pitanje koje svi treba sebi  da  postavimo“, poručuje modna kreatorka iz Makedonije.

Ona kaže  da  su svi njeni modeli, pa tako i oni iz kolekcije „Castle on the Hill“, namijenjeni istinskoj i pravoj ženi, a to govore i materijali koje je koristila pri izradi.

„Za izradu kolekcije koristila sam materijale kao što su svila, tantela čipka, rese, nekoliko vrsta satena, kadifa, dosta je i printova, ali i ručnog rada. Svi modeli su napravljeni tako  da  u različitim kombinacijama mogu  da   se  nose u različitim prilikama i situacijama“, kaže ona.

„Imam ostvarenu saradnju sa većim brojem javnih ličnosti iz Makedonije, iz različitih sfera“, kratko odgovara Gjorgijeva, koja je na modnoj sceni prisutna više od decenije, pa  se  za potrebe razgovora za „Vijesti“ osvrnula i na same početke, kada je odlučila  da   se  upusti u kreiranje.

„ Volim  svaki trenutak iz prošlosti, uživam u sadašnjosti i radujem  se  budućnosti. Kada pogledam unazad, svaki izazov je bio važan, koliko god izgledao teško i nesavladivo u tom trenutku moje karijere“, ocjenjuje ona.

„Smatram  se  veoma srećnom osobom zato što živim svoj život tako što radim u profesiji sa kojom sam upoznata od kad znam za sebe“, nastavlja modna dizajnerka koja je veoma malo upoznata sa radom crnogorskih kolega, ali bi voljela  da  sazna više o njima i njihovim modelima.

„U Srbiji sam imala priliku  da  lično upoznam Borisa Ćalića, prekrasan dizajner. Voljela bih  da  upoznam i podijelim iskustva i sa ostalim dizajnerima iz vaše zemlje. Do sada sam imala prilike  da  pogledam dio radova nekoliko njih, a svi su imali mnogo kreativnosti i originalnosti“, smatra ona.

Gjorgijeva i Ćalić upoznali su  se  u Srbiji na prvoj manifestaciji „Muzika i moda“ koja je u Beogradskoj filharmoniji održana 10. aprila, a koja  se  sada seli u Podgoricu, nakon čega slijede Skoplje, Zagreb i Ljubljana.

„Mislim  da  spadam u onu vrstu ljudi koji vole  da   se  takmiče sami sa sobom, odnosno  da  nadmaše svoje prethodne radove,  da  sljedeći put uvijek bude još bolje. Emotivno sam vezana za svaki projekat koji sam radila ili na kojem radim. U svakoj kolekciji, u svakoj reviji ostavljam dio sebe. Ne mogu jedno  da   volim  više, a drugo manje. To je jedno, jedna ista energija koja je smještena pod imenom Olgica Gjorgijeva“, odgovorila je ona i na pitanje  da  li će joj predstavljanje u rodnom gradu, Skoplju, biti najdraže.

U okviru modnog dijela manifestacije u CNP-u, pored Gjorgijeve, predstaviće  se  i crnogorski kreator Boris Ćalić, koji je nedavno svoju reviju imao i na Fashion Connectionu, a njima će  se  umjesto najavljene srpske koleginice Verice Rakočević, pridružiti i Vladimir Stojanović sa brendom Bilicki, koji  se  prvi put predstavlja u Crnoj Gori.

U muzičkom dijelu publika će imati priliku  da  čuje Ratimira Martinovića (klavir) iz Crne Gore, Jadranku Jovanović (mecosopran) iz Srbije u pratnji profesora Nikole Rackova, kao i Jurija Cerkovnika (klasična gitara) iz Slovenije.

 Talenat  je bio jedini preduslov potreban da krenem u modu

Olgica objašnjava i zbog čega se odlučila za modni dizajn, iako je završila Geografski fakultet.

„U Makedoniji je ta priča o meni već poznata, ali podijeliću je i sa vama. Potičem iz zanatske porodice, pa su oba moja roditelja naslijedila zanate od prethodnih generacija iz svoje familije. Geni čine svoje“, tvrdi modna kreatorka.

„Na početku moje dizajnerske karijere,  talenat  je bio jedini preduslov potreban da počnem da se zanimam za ovu vrstu posla, a poslije toga uslijedilo je puno rada, mnogo posvećenosti, mnogo projekata i mnogo kolekcija, ali i mnogo ljubavi za ovu profesiju“, priča Gjorgijeva.

 Ličnost svake mušterije je veoma bitna

Gjorgijeva je u svojoj zemlji poznata i kao dizajnerka koja oblači poznate ličnosti, a među njima su najčešće izvođači klasične muzike, poput pijanistkinja.

Na pitanje koliko se sa njima konsultuje pri izradi modela u smisli da im odjeća ne ograničava pokrete tokom nastupa i dogovaranja oko detalja, ona odgovara:

„Uvijek objašnjavam mojim mušterijama da najviše volim kada za njih pravim kreaciju, da oni znaju kako da je ponesu, a ne da model nosi njih.  Ličnost  svake mušterije mi je veoma bitna, jer to je uzimanje i davanje, sa svakim moram imati razgovor i dogovor“.

Kako kaže, klijent je sa druge strane taj koji treba sam da prepozna da li će joj vjerovati ili ne, prilikom dogovora.

„A kada oblačite poznate ličnosti za scenu morate saslušati i njihovu stranu i predvidjeti njihove potrebe“, zaključuje ona, ali ipak ne želi da izdvoji ni- jednu poznatu osobu kao najbitniju koja je nosila njene modele.

Galerija