Makedonska dizajnerka Olgica Gjorgijeva: Volim da se takmičim sa samom sobom

“Emotivno sam vezana za svaki projekat koji sam radila ili koji radim. U svakoj kolekciji, u svakoj reviji ostavljam dio sebe”
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2017. 21:01h

Makedonska modna dizajnerka Olgica Gjorgijeva, predstaviće se premijerno crnogorskoj publici u okviru manifestacije “Muzika i moda”, koja će se održati 2. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, a iza koje stoji agencija Fabrika poznata i kao organizator Kotorske smotre mode.

U razgovoru za “Vijesti”, Gjorgijeva je pričala o samoj manifestaciji „Muzika i moda“ čiji je učesnik, svom radu, a odgovorila je i na pitanje zbog čega ljubitelji mode tek sada imaju priliku da se upoznaju sa njenim radom.

„Da , ovo je moje prvo predstavljanje u Cnoj Gori i iskreno se radujem tome. Sve u životu ima svoje vrijeme, pa je najvjerovatnije i ovo vrijeme bilo pravi trenutak da vas posjetim i da svoje radove predstavim vašoj publici“, kaže ona, a zatim otkriva da , iako će se prvi put predstaviti u Podgorici, ne planira da prikaže presjek njenih dosadašnjih radova već posljednju kolekciju.

„U Podgorici ću se predstaviti sa mojom posljednjom kolekcijom čiji je naziv 'Castle on the Hill'“, objašnjava dizajnerka, a potom nastavlja detaljnije da opisuje svoje modele i radove.

„Moj rad i ranije kolekcije odlikuje elegancija, predstavljena na jedan drugačiji način. Kroz niz proteklih godina rada, uspjela sam da izgradim sopstveni stil kreiranja i prepoznatljivosti koji sa svakom narednom kolekcijom dodatno nadograđujem i usavršavam“, tvrdi Gjorgijeva, koja ističe i da joj je njen lični pečat nešto od velikog značaja i u šta ulaže dosta energije i pažnje.

„Kao što sam već rekla, moja kolekcija nosi naziv 'Castle on the Hill', odnosno 'Zamak na brdu'. Svi smo na neki svoj način arhitekte koji kreiraju sopstveni zamak, a kakav zamak na brdu zamišljamo, odnosno koja je to najbolja verzija samog sebe koju vidimo, vjerovatno je pitanje koje svi treba sebi da postavimo“, poručuje modna kreatorka iz Makedonije.

Ona kaže da su svi njeni modeli, pa tako i oni iz kolekcije „Castle on the Hill“, namijenjeni istinskoj i pravoj ženi, a to govore i materijali koje je koristila pri izradi.

„Za izradu kolekcije koristila sam materijale kao što su svila, tantela čipka, rese, nekoliko vrsta satena, kadifa, dosta je i printova, ali i ručnog rada. Svi modeli su napravljeni tako da u različitim kombinacijama mogu da se nose u različitim prilikama i situacijama“, kaže ona.

„Imam ostvarenu saradnju sa većim brojem javnih ličnosti iz Makedonije, iz različitih sfera“, kratko odgovara Gjorgijeva, koja je na modnoj sceni prisutna više od decenije, pa se za potrebe razgovora za „Vijesti“ osvrnula i na same početke, kada je odlučila da se upusti u kreiranje.

„ Volim svaki trenutak iz prošlosti, uživam u sadašnjosti i radujem se budućnosti. Kada pogledam unazad, svaki izazov je bio važan, koliko god izgledao teško i nesavladivo u tom trenutku moje karijere“, ocjenjuje ona.

„Smatram se veoma srećnom osobom zato što živim svoj život tako što radim u profesiji sa kojom sam upoznata od kad znam za sebe“, nastavlja modna dizajnerka koja je veoma malo upoznata sa radom crnogorskih kolega, ali bi voljela da sazna više o njima i njihovim modelima.

„U Srbiji sam imala priliku da lično upoznam Borisa Ćalića, prekrasan dizajner. Voljela bih da upoznam i podijelim iskustva i sa ostalim dizajnerima iz vaše zemlje. Do sada sam imala prilike da pogledam dio radova nekoliko njih, a svi su imali mnogo kreativnosti i originalnosti“, smatra ona.

Gjorgijeva i Ćalić upoznali su se u Srbiji na prvoj manifestaciji „Muzika i moda“ koja je u Beogradskoj filharmoniji održana 10. aprila, a koja se sada seli u Podgoricu, nakon čega slijede Skoplje, Zagreb i Ljubljana.

„Mislim da spadam u onu vrstu ljudi koji vole da se takmiče sami sa sobom, odnosno da nadmaše svoje prethodne radove, da sljedeći put uvijek bude još bolje. Emotivno sam vezana za svaki projekat koji sam radila ili na kojem radim. U svakoj kolekciji, u svakoj reviji ostavljam dio sebe. Ne mogu jedno da volim više, a drugo manje. To je jedno, jedna ista energija koja je smještena pod imenom Olgica Gjorgijeva“, odgovorila je ona i na pitanje da li će joj predstavljanje u rodnom gradu, Skoplju, biti najdraže.

U okviru modnog dijela manifestacije u CNP-u, pored Gjorgijeve, predstaviće se i crnogorski kreator Boris Ćalić, koji je nedavno svoju reviju imao i na Fashion Connectionu, a njima će se umjesto najavljene srpske koleginice Verice Rakočević, pridružiti i Vladimir Stojanović sa brendom Bilicki, koji se prvi put predstavlja u Crnoj Gori.

U muzičkom dijelu publika će imati priliku da čuje Ratimira Martinovića (klavir) iz Crne Gore, Jadranku Jovanović (mecosopran) iz Srbije u pratnji profesora Nikole Rackova, kao i Jurija Cerkovnika (klasična gitara) iz Slovenije.

Talenat je bio jedini preduslov potreban da krenem u modu

Olgica objašnjava i zbog čega se odlučila za modni dizajn, iako je završila Geografski fakultet.

„U Makedoniji je ta priča o meni već poznata, ali podijeliću je i sa vama. Potičem iz zanatske porodice, pa su oba moja roditelja naslijedila zanate od prethodnih generacija iz svoje familije. Geni čine svoje“, tvrdi modna kreatorka.

„Na početku moje dizajnerske karijere, talenat je bio jedini preduslov potreban da počnem da se zanimam za ovu vrstu posla, a poslije toga uslijedilo je puno rada, mnogo posvećenosti, mnogo projekata i mnogo kolekcija, ali i mnogo ljubavi za ovu profesiju“, priča Gjorgijeva.

Ličnost svake mušterije je veoma bitna

Gjorgijeva je u svojoj zemlji poznata i kao dizajnerka koja oblači poznate ličnosti, a među njima su najčešće izvođači klasične muzike, poput pijanistkinja.

Na pitanje koliko se sa njima konsultuje pri izradi modela u smisli da im odjeća ne ograničava pokrete tokom nastupa i dogovaranja oko detalja, ona odgovara:

„Uvijek objašnjavam mojim mušterijama da najviše volim kada za njih pravim kreaciju, da oni znaju kako da je ponesu, a ne da model nosi njih. Ličnost svake mušterije mi je veoma bitna, jer to je uzimanje i davanje, sa svakim moram imati razgovor i dogovor“.

Kako kaže, klijent je sa druge strane taj koji treba sam da prepozna da li će joj vjerovati ili ne, prilikom dogovora.

„A kada oblačite poznate ličnosti za scenu morate saslušati i njihovu stranu i predvidjeti njihove potrebe“, zaključuje ona, ali ipak ne želi da izdvoji ni- jednu poznatu osobu kao najbitniju koja je nosila njene modele.

Galerija

Bonus video: