Preporuke Milene Đurđić: Šta obući za maturu?

"Vrlo je bitno da se te noći, kao i u svakoj značajnijoj prilici, osjećaju prijatno, da imaju odjeću koja im se sviđa, koja im dobro stoji, jer sve to zajedno podiže samopouzdanje. Sa samopouzdanjem će ljepše izgledati, bolje “iznijeti” kreacije za koje su se opredijelile, biti radosnije, zapaženije, a matursko veče biće nezaboravno" kaže modna dizajnerka.

36722 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Maturanti broje posljednje dane srednjoškolskog obrazovanja, za njih se školska godina završava 19. maja. Pored obaveza oko maturskih ispita čekaju ih i proslave mature. Za većinu su maturske večeri poseban događaj na kojem žele da izgledaju najbolje moguće. U kratkom razgovoru za Vijesti naša poznata modna kreatorka Milena Đurđić objašnjava da je umjerenost - mjera i daje preporuke koje maturantkinjama i maturantima mogu pomoći da na maturskoj večeri budu zadovoljni svojim izgledom.

- Nakon pauze zbog koronavirusa, ove godine će ponovo biti organizovane polumaturske i maturske večeri. Za mnoge mlade djevojke i djevojčice veoma je važno kako će izgledati u toj prilici. Šta bi bile Vaše preporuke za njih?

Milena Đurđić: Prije svega, drage maturantkinje i maturante savjetovala bih da umjereno ili pažljivo listaju Pinterest albume ili pak ideje sa crvenih tepiha. Apsorpcija bez promišljanja je siguran put u nedosljednost i nepoštovanje nekih svojih kodova, osjećanja, stanja, da, na kraju, to ne bi bio samo jedan copy-paste.

maturska odjeća
foto: Pinterest

Maturantkinjama i maturantima toplo preporučujem da prate anatomiju svoga tijela, konstituciju, a zatim da se opredijele za boje koje odgovaraju tenu, očima, kosi. Za forme koje neće biti po očekivanjima sredine, trendova, kvazi zvijezda, nego po onome sto maturantima pripada - po godinama, prilici, pa i nekim ličnim uslovima.

Naravno, kao dizajner, uvijek sam za to da se isprate i tendencije i kolorit u mjeri mogućeg. S obzirom na to da većina maturanata šije kreacije za tu noć, uloga nas dizajnera je da ukažemo na stvari o kojima sam govorila i da zajedno dođemo do najboljeg rješenja.

- Kakve su svečane haljine u modi?

Milena Đurđić: Dizajnerske haljine su posebne i vrlo su specifična estetika u radu svakog dizajnera, jer im se daje maksimum pažnje, mašte, kreativnosti. I tu postoji lajt motiv kao trend koji dizajneri na svoj način razrađuju, igraju se i postavljaju na način blizak sopstvenom poimanju estetike, dajući im svoj autentičan pečat.

Posljednji trend koji je meni lično vrlo blizak i inspirativan jeste klasičan kroj sa manjim ili većim drapiranjima. Zbog zahvalne tehnike (drapiranje) ove kreacije dobro stoje mnogim konstitucijama i zbog toga stručnjaci "naboranim" haljinama prognoziraju veliki uspjeh.

maturska odjeća
foto: Pinterest

Novi trend su i neobične siluete: jake asimetrije, veliki rukavi, neobični završeci, porubi koji se drugačije kroje i izrađuju.

Aktuelni su ženstveni krojevi sa modernim pomakom u izboru materijala. Taj momenat u modnoj industriji mnogo volim. Vraćanje epohama, istoriji i redizajnu određenog perioda, nije dovoljno za postavku novog trenda... Zahvaljujući novim tehnologijama dobijamo materijale koji su neobični, drugačiji i nerijetko upravo oni čine čar kreacije.

haljina
foto: Pinterest

Kolekcije koje radim su skoro uvijek ispričane upravo ovakvim materijalima, sa njima, pokazalo se, uvijek nekako najbolje dočaram temu. Volim, naravno, prirodne materijale, u ateljeu dosta radimo sa njima, ali kroz kolekcije, potka su mi uvijek savremene tkanine.

- Šta biste preporučili djevojkama koje se dvoume između onoga što je moderno, onoga što žele i onoga što im dobro stoji?

Milena Đurđić: Ono što žele pomiriti sa onim što im dobro stoji, uz modernu stilizaciju - obuća, frizura, nakit, šminka. Najbolje je dovesti u sklad sva tri elementa.

maturska odjeća
foto: Pinterest

Vrlo je bitno da se te noći, kao i u svakoj značajnijoj prilici, osjećaju prijatno, da imaju odjeću koja im se sviđa, koja im dobro stoji, jer sve to zajedno podiže samopouzdanje. Sa samopouzdanjem će ljepše izgledati, bolje “iznijeti” kreacije za koje su se opredijelile, biti radosnije, zapaženije, a matursko veče biće nezaboravno.

- Mnoge svečane haljine imaju velike izreze, duboke dekoltee, visoke šliceve i slično. Kako pronaći pravu mjeru?

Milena Đurđić: Ne bi trebalo da je to neki težak zadatak, s obzirom na to da je mnogo kompetentnih dizajnera i stilista davalo korisne savjete kako se i na na koji način nose otvori na kreacijama, dekoltei, šlicevi.

Maksima “manje je vise” nije prazna floskula nego, rekla bih, jedno potvrđeno modno pravilo, svih nas koji modnu umjetnost doživljavamo, stvaramo, njegujemo kroz art prizmu, a ne kao mogućnost isticanja seksualnosti. Svakako, da treba njegovati seksepil, ali na suptilan, mističan, decentan način. Nećemo biti atraktivniji ako razrežemo više kreaciju, niti ljepši ako imamo izreze duboke do vulgarnosti. Umjerenost – je mjera!

maturska odjeća
foto: Pinterest

- Uglavnom se, kada je o riječ o izboru odjeće za maturu govori o djevojkama? Šta preporučujete muškarcima? Milena Đurđić: Matura je veliki dan i za momke kada su modne kombinacije u pitanju. Većina se odlučuje za klasična odijela, čak i za smokinge. Milslim da to nije uvijek baš neophodno kad su posebni događaji, kao matursko veče, u pitanju. Elegantan izgled može se postići i stilizacijama koje su opuštenije.

Savršen odjevni komad za to je sako drugačijeg kroja, asimetrija, preklop, moze biti i neka intezivna boja ili čak i interesantan print. Kardigan je dobra opcija za postizanje autentične siluete. Može biti od mekšeg ili punijeg materijala. Bitno je samo da materijal bude kvalitetan jer on "pokriva" najveći dio figure.

maturska odjeća
foto: Pinterest

Takođe, ukoliko niste ljubitelji pretjeranog broja odjevnih komada na sebi, košulja i pantalone će biti dovoljni. Uz ovo bi bilo dobro poigrati se sa nekim aksesoarom - nositi upečatljiv sat, ešarpu, neke efektne cipele.

U galeriji možete pogledati još neke od modela koje je odabrala modna dizajnerka Milena Đurđić.

Bonus video: