Brazilsko ispravljanje kose: Sve što treba da znate

Generalno se preporučuju konsultacije sa frizerom prije odlaska na brazilsko ispravljanje kose

4819 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brazilski tretman za ispravljanje kose je trenutno najveći hit u svijetu mode vezane za njegu kose. Za one koji ne znaju, ovaj tretman je nedavno postao poznat po svojim transformativnim rezultatima, među kojima su najprivlačniji intenzivan sjaj kose i uklanjanje sitnih uvojaka. Međutim, kao i kod svakog drugog tretmana, bilo je pitanja u vezi sa bezbijednošću i validnošću. Ako se pitate da li biste trebali da uradite ovaj prilično skup tretman, na pravom ste mjestu.

Tretman kose

Brazilsko ispravljanje je keratinski tretman ravnanja kose. Formula sa tečnim keratinom se vezuje za kosu i stvara zaštitni sloj oko svakog pramena. Efikasno umanjuje kovrdžanje i 'zatvara' vlasi, štiteći kosu od bilo kakvog spoljnog oštećenja. Formula se pričvrsti peglom prije ispiranja. Nakon tretmana, kosa neće imati sitne uvojke, biće hidratizovanija i otpornija, i blistaće poput ogledala.

Razlika između brazilskog i ostalih tretmana

Iako su krajnji rezultati slični, upućeni tvrde da brazilsko ispravljanje nadmašuje druge keratinske tretmane zbog svoje formule, koja je blaga i može da se prilagodi vašoj kosi. Takođe, održavanje kose nakon tretmana je malo manje komplikovano. Nakon ostalih keratinskih tretmana, morate se pridržavati nekoliko pravila u vezi sa pranjem, šišanjem, vezivanjem i stilizovanjem vaše kose. S druge strane, brazilsko ravnanje nema takva pravila i nakon ispiranja ne morate da mijenjate način brige o kosi, piše thefashionball.com.

Koliko je bezbijedan?

Generalno se preporučuju konsultacije sa frizerom prije odlaska na brazilsko ispravljanje kose. Prema mišljenju nekih stručnjaka, ljudi sa određenim tipovima kose trebalo bi da preduzmu dodatne mjere predostrožnosti prije nego što odu na brazilsko ravnanje. Toplota koja se koristi tokom tretmana može biti štetna jer postoji mogućnost da se neće ravnomjerno rasporediti po kosi, zbog čega će određeni djelovi pramenova reagovati drugačije od ostatka kose. U tom slučaju, savjet je da vodite računa o nivou korištenja toplote tokom tretmana.

Postupak

Najprije se kosa opere prirodnim šamponom (najbolje bez sulfata kako bi se produžilo dejstvo tretmana, a i zbog toga što sulfati razgrađuju keratin). Zatim se dodaje rastvor koji čine proteini i aminokiseline.

  • Fen se koristi kako bi se ovaj rastvor proteina “pričvrstio” uz kosu.
  • Presa za kosu se koristi za potpuno pričvršćivanje rastvora uz kosu.
  • Kosa se zatim ponovo opere kako bi se uklonio taj rastvor sa kose. Onda se nanosi maska za kosu, a poslije toga se opet fenira.
  • Presa za kosu se može opet koristiti, ali ne mora.

Ovo sve varira i nema pravog i jedinog “recepta” za ovaj tretman jer se sprovodi na više načina – varira od salona do salona.

Kosa izgleda zdravo i sjajno odmah posle tretmana. Inače, brazilsko ispravljanje kose se može raditi svaka 3 mjeseca. Dobar je izbor za one žene koje nemaju vremena za čestu posjetu frizerskim salonima, a žele da im kosa nakon pranja i sušenja bude potpuno ravna i zdrava. Ova metoda ispravljanja kose može potrajati i do šest mjeseci.

Bonus video: