Balestra: Biću veoma zauzet do naredne sezone, ali odmor provodim u Crnoj Gori

Pomorski muzej je Balestru odabrao za predstavljanje svoje izložbe “Moda je kultura” koja sadrži oko 80 skica, nastalih tokom kreiranja kostima za opere “Pepeljuga”, “Royenkavalijer” i “Turandot”, ali i odjevnih komada za potrebe revija, plesa i filmova
213 pregleda 4 komentar(a)
Renato Balestra, Foto: Zoran Radonjić
Renato Balestra, Foto: Zoran Radonjić
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Iako je u Crnoj Gori slavni italijanski dizajner visoke mode Renato Balestra poznat kao čest posjetilac Kotora i učesnik Internacionalne smotre mode koja se održavala u tom gradu, kako je otkrio u razgovoru za “Vijesti”, redovan je gost i u Tivtu, tačnije Porto Montenegru.

Upravo je Porto Montenegro, odnosno Pomorski muzej, Balestru odabrao za predstavljanje svoje izložbe “Moda je kultura” koja sadrži oko 80 skica, nastalih tokom kreiranja kostima za opere “Pepeljuga”, “Royenkavalijer” i “Turandot”, ali i odjevnih komada za potrebe revija, plesa i filmova.

Među 80 radova, koji se mogu nazvati i umjetničkim djelima, našle su se i skice haljina u posebnoj, plavoj nijansi nazvanoj blu balestra.

Upravo izložba koju će zainteresovani u Tivtu moći da pogledaju do 8. avgusta, a koja se nakon toga “seli” u Italiju, ali i budući planovi ovog 94-godišnjeg dizajnera, bili su tema razgovora za “Vijesti”.

“Ovo nije moj prvi dolazak u Tivat, ovdje sam bio već tri puta, mislim. Veoma je lijepo ovdje. Ljudi u Crnoj Gori su tako divni, topli, prijateljski nastrojeni i osjećam se kao kod kuće kada sam ovdje”, počinje priču legendarni dizajner.

“Zapravo, planiram da dođem u hotel Regent ponovo, ali privatno, krajem avgusta ovdje na odmor, kako bih proveo par dana plivajući i šetajući”, otkrio je on.

Balestra je zatim prenio utiske sa otvaranja izložbe u Tivtu kojoj je lično prisustvovao, a koja je ujedno bila nezvanično otvaranje prvog Internacionalnog modnog festivala u organizaciji agencije Fabrika.

“Bilo je veoma lijepo, jer je prijatno otvoriti novi festival i biti specijalni gost”, priznaje modni dizajner, a zatim pojašnjava gdje će sve još biti predstavljeni njegovi radovi, koji su prethodno bili izloženi u Njujorku i Los Anđelesu, ali u široj verziji sa čak osam stotina skica.

“Ova izložba će obići Evropu. Put će nastaviti u oktobru, a u nekim gradovima će se naći i na aukciji posredstvom aukcijske kuće Christie’s, koja je najbolja u Evropi, možda i u svijetu”, poručuje Balestra.

“Dakle, radovi će biti predstavljeni u Italiji, u nekoliko gradova, zatim u Monte Karlu, Švajcarskoj, Engleskoj… Ne mogu da se sjetim svih mjesta, ali biću veoma zauzet u narednom periodu”, kaže modni dizajner.

Sav novac prikupljen od prodaje radova koji će se naći na izložbama, on će, najavljuje, proslijediti u dobrotvorne svrhe.

“Odlučio sam da ne želim novac od prodaje skica, već ću ih proslijediti dobrotvornim organizacijama u gradovima u kojima će biti kupljene”, pojašnjava on.

Iako su red za intervju sa zvijezdom modne manifestacije čekali predstavnici gotovo svih medija u Crnoj Gori, vremešni dizajner je strpljivo odgovarao na sva postavljena pitanja, odajući utisak da je nekoliko decenija mlađi nego što govori njegova biografija. Da namjerava da ostane veoma aktivan u svijetu mode, otkrivaju i njegovi budući planovi.

“Moram priznati da nemam puno vremena za rad na novoj kolekciji, iako već imam u glavi ideje šta želim. Ali nadam se da će biti gotova do naredne sezone”, obećava Balestra, koji je odlučio da ostane u Tivtu do kraja Internacionalnog modnog festivala i isprati revije kolega.

Tokom prve večeri ove manifestacije, kolekcije su predstavili La Kvan Smit iz Sjedinjenih Američkih Država i Šejka Hend Al Kasami iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Večeras se na istom mjestu održava revija italijanskog kreatora Antonija Grimaldija.

“Umjetnik koji žene čini besprekorno elegantnim”

Siniša Kusovac, vršilac dužnosti predsjednika Opštine Tivat, bio je među gostima svečanog otvaranja Internacionalnog modnog festivala, pa je iskoristio priliku da istakne kako je Renato Balestra “svijet mode, bez ijedne izgovorene riječi”. Prilikom otvaranja manifestacije prisutnima se obratila i direktorka modne agencije Fabrika, Vesna Mandić, koja nije krila zadovoljstvo zbog prisustva Balestre, kojeg je nazvala “umjetnikom koji svaku ženu čini besprekorno elegantnom”.

Moram da prodajem haljine da bih zaradio za život

Odgovarajući na pitanje da li mu je teško da se odvoji od radova koji su sa njim i po nekoliko decenija, Balestra je kazao:

“To nije odvajanje od mog rada, jer ću nastaviti da radim, već neka vrsta unapređivanja mog dosadašnjeg rada. Da, kao i sa haljinama koje kada prodam, one više nisu moje, tako je i sa skicama, ali to je i sa slikarima. Oni naslikaju jedno djelo i kada ga prodaju naslikaju drugo”.

Ipak, on priznaje da je “ponekad ljubomoran” na nove vlasnike svojih djela, te da je to bio slučaj sa posljednjom kolekcijom koju je radio.

“Bilo je radova za koje sam rekao da ne želim da ih prodajem. Ali ovo je moj posao, moja profesija, moram da radim i zarađujem novac da bih preživio. Skice poklanjam u dobrotvorne svrhe, ali haljine su te koje mi donose platu”, uz smijeh je ispričao vidno raspoloženi Balestra.