Svoje radove u Kotoru predstavljaju Renato Balestra i Žan Pol Gotje

Mandić je nakon toga otkrila da će zvijezda ovogodišnje Internacionalne smotre mode Renato Balestra, iako zbog broja godina više ne prisustvuje svojim revijama, doći u Kotor, a ugostiće ga upravo hotel Regent.
129 pregleda 0 komentar(a)
Smotra mode Kotor, Foto: Boris Pejovic
Smotra mode Kotor, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 11.07.2017. 12:14h

Jubilarna 20. Internacionalna smotra mode u Kotoru, koja će se održati 28. i 29. jula, ove godine dovešće pred Katedralu Svetog Tripuna modne kreatore Renata Balestru i Žan Pol Gotjea, modnu kuću Gattinoni i srpsku kreatorku Vericu Rakočević, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj danas u podgoričkom hotelu Hiltonu.

Vesna Mandić, kao organizatorka događaja ispred modne agencije Fabrika, otkrila je da su na istom događaju domaće, crnogorske snage - Milena Đurđić, Tijana Todorović i Boris Ćalić zaduženi za segment posvećen dobrotskoj čipki.

“Pobijedili smo mnogo toga – 1999. smo bili jedini događaj koji je održan nakon bombardovanja, sve ostalo je bilo otkazano, 2000. i 2001. je bilo teško dovesti kreatore, jer je za njih cijeli ovaj region bio još uvijek pod bombama. Preživeli smo i promjene vlasti i raspad države, ekonomsku krizu, ali mislim da je ta divna i pozitivna energija koje je uvijek bilo oko smotre mode doprinijela da opstane svih ovih godina”, poručila je Mandić.

Konferenciji za medije prisustvovali su i dizajnerka Milena Đurđić, portparol hotela Regent Milo Radonjić, ali i Aleksandra Milić iz kabineta opštine Kotor.

“Kotor je poznat po festivalima i kulturnim dešavanjima internacionalnog karaktera, a posebno po reviji koja dovodi veliki broj poznatih kreatora. Tako će biti i ove godine kada će Kotor biti mjesto lijepih dešavanja na trgu ispred Katedrale Svetog Tripuna”, izjavila je Milić.

Mandić je nakon toga otkrila da će zvijezda ovogodišnje Internacionalne smotre mode Renato Balestra, iako zbog broja godina više ne prisustvuje svojim revijama, doći u Kotor, a ugostiće ga upravo hotel Regent.

“Važnost podrške hotela Regent kotorskoj Smotri mode ogleda se kroz više segmenata, a jedan od njih je spajanje velikih brendova kakav je ta manifestacija i naš hotel. Sa tim činom naša destinacija pozionira se kao idealna za lijep provod, druženje i rekreaciju”, ispričao je Radonjić, koji je podsjetio da je “sestrinski hotel Regent u Berlinu bio domaćin Nedjelje mode prošle sedmice”.

Vesna Mandić je iskoristila konferenciju i za detaljnu najavu ovogodišnjeg sadržaja, a prema njenim riječima Balestra će prirediti pravu poslasticu za ljubitelje mode u vidu muzičko – modnog spektakla Opera&Moda.

Tako će italijanski kreator, koji je i špoznat po dizajniranju kostima za opere, predstaviti čak 17 kolekcija inspirisanih upravo operskim arijama, a svaka od njih sadrži od 25 do 35 modela, što znači da će kotorska publika moći da pogleda oko dvjesta modela koje će pistom prošetati 60 modela, statista i baletana.

Dan kasnije na istom mjestu, kolekcije će u okviru segmenta “Hvala vam” predstaviti Verica Rakočević, koja je otvorila prvu Internacionalnu Smotru mode prije 20 godina, modna kuća Gattinoni čiji je direktor Stefano Dominela, poslije Balestre najviše pomagao promociji ovog događaja, ali i Žan Pol Gotje koji je ranije i sam bio učesnik manifestacije.

U ovviru druge večeri, po pet modela predstaviće Ćalić, Todorović i Đurđić, a kako je otkriveno na konferenciji oni su dio projekta Ministarstva za kulturu koje promoviše vještinu izrade dobrotske čipke.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ću na jubilarnoj Internacionalnoj Smotri mode imati priliku da predstavim svoju mini kolekciju, kao znak male pažnje i skromne zahvalnosti za priliku da izlažem u Kotoru, živom muzeju arhitekture i umjetnosti”, ispričala je Đurđić koja je inspiraciju pronašla u “bogatstvu umjetničkih stilova znamenitosti i fascinantnim zdanjima”.

Kako je istakla, ona je kao i njene kolege, tokom izrade modela u bijeloj boji, koristila originalnu dobrotsku čipku koju je obezbijedila Nada Radović.

“Pokušala sam da taj raznoliki spoj stilova iz minulih epoha, baroka, renesanse... i dobrotske čipke koja je nastala prije više od pet vjekova u vještim rukama žena pomoraca nekako prenesem na odjevne komade koji su lepršavi, ali zadržavaju moju strožiju formu i multifunkcionalnost”, nagovijestila je ona.

Bonus video: