Kako očistiti nakit, a da ga ne oštetite? - Vijesti.me
KORISNO I KAD NEMA VIRUSA

Kako očistiti nakit, a da ga ne oštetite?

Imajte na umu da alkoholnim sredstvima ne smijete prati gotovo nikakvo kamenje, ni bisere ni korale

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Naš omiljeni nakit ovih je dana uglavnom uredno pospremljen u svoje kutijice i čeka bolje dane. Ali, obzirom na ozbiljnu situaciju s pandemijom, preporučuje se temeljna dezinfekcija gotovo svega što imamo, a to, naravno, uključuje i nakit. Prioritetni modni dodaci koji zahtijevaju obaveznu dezinfekciju su komadi koje nosimo svakodnevno, poput satova ili burmi. Kako biste svoj dragocijeni nakit zaista dobro očistili, a da ga ne oštetite, elle.hr donosi mali vodič, zgodan i za vrijeme kad svijetom ne hara opasni virus.

Nakit s dragim i poludragim kamenjem može ozbiljno nastradati ako ga očistite preagresivnim sredstvom, zato se preporučuje da ga natopite u toploj vodi s tek nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. Imajte na umu da alkoholnim sredstvima (većina gelova za dezinfekciju ruku sadrži alkohol!) ne smijete prati gotovo nikakvo kamenje, ni bisere ni korale. Zbog čestog pranja i mazanja ruku vaše prstenje vrlo vjerojatno već ima naslage kreme i sapuna, pa nakon što ga natopite, dodatno ga očistite mekom četkicom za zube. Za zlatni i srebrni nakit možete upotrijebiti istu metodu s blagim deterdžentom za suđe i nakon 5 minuta natapanja četkicom očistiti teško dostupna mjesta. Sav nakit nakon čišćenja obavezno osušite čistom krpicom od mikrofibera.

Sredstvo za čišćenje srebra, zlata i platine možete napraviti i tako što ćete pomiješati 2 kašike sode bikarbone i kašiku alkoholnog sirćeta. Četkicom za zube ili mekom krpicom nanesite pastu na nakit i iščetkajte ga.


Najčitanije iz sekcije Moda