ANĐELA NIKOLIĆ PONOVO PREDSTAVLJA NA BALKAN FASHION EVENTU

Najvažnije je voljeti posao kojim se bavimo

Nikolić uveliko radi na kolekciji koju će u junu predstaviti na Balkan Fashion Eventu, a osim o njoj, za “Vijesti” je pričala i o prošlim radovima te mogućem predstavljanju van Evrope

Sa predstavljanja na manifestaciji BFE: Anđela Nikolić
Sa predstavljanja na manifestaciji BFE: Anđela Nikolić (Foto: Klm Studio Photography)

Mlada crnogorska modna dizajnerka Anđela Nikolić, nakon dva predstavljanja u Podgorici na manifestaciji Fashion Connection, svoje modele predstavila je prije pola godine i beogradskoj publici, a organizatori Balkan Fashion Eventa nagradili su njen rad tako što su je pozvali da i u 2019. godini besplatno učestvuje na tom događaju.

Nikolić uveliko radi na kolekciji koju će u junu predstaviti na Balkan Fashion Eventu, a osim o njoj, za “Vijesti” je pričala i o prošlim radovima te mogućem predstavljanju van Evrope.

“Prošle godine sam se beogradskoj publici predstavila sa svojom kolekcijom ‘Sjena na sceni’ koja je pokupila interesovanja prisutnih, očigledno, otud i poziv da se predstavim sa novom kolekcijom u junu ove godine”, počinje razgovor mlada modna kreatorka.

“Kolekcija je bila inspirisana poezijom Mladena Lompara, kako tokom studija, tako i dan-danas u radu inspiraciju pronalazim u istorijskim činjenicama, ličnostima, pravcima u umjetnosti, i sličnim stvarima koje inkorporiram u današnji dizajn i samim tim dolazim do inovativnosti”, pojašnjava ona.

Nagrađena kolekcija inspirisana poezijom Mladena Lompara

“Ta kolekcija se temelji na povezivanju Lomparove poezije, snova i obitavanja u istim, koji se nalaze i u okviru kruga kao simbola beskonačnosti. Osnova svih modela jeste jednostavnost u vidu krojeva, dok forma koja se naslanja na osnovu dobija efekat”, dodaje Nikolić, čiji su modeli obilježeni brojem sedam.

“Cilj postizanja efekta je dočaravanje sedam aura koje obitavaju oko čovjekovog tijela. Broj sedam je izvučen kao motiv iz Lomparove poezije, i osnov svih modela čini sedam boja - žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta, plava, zelena i bijela. Modeli predstavljaju vezu između aure i određenih simbola pretočenih u sliku. Materijali od kojih se sastoji kolekcija su prirodnog sastava, kao što su puplin u sedam osnovnih boja, džins i til u primjesama istih. Modeli za cilj imaju da predstavljaju čovjekovu auru, obitavaju oko nas samih u svojoj prozirnoj formi”, ispričala je sagovornica “Vijesti”.

Nagrađena kolekcija prethodno je kao njen studentski rad bila predstavljena na manifestaciji Fashion Connection, da bi je kasnije, za potrebe prikazivanja u Beogradu Nikolić dopunila.

Na istoj podgoričkoj modnoj manifestaciji mlada dizajnerka je prikazala i liniju inspirisanu Domom revolucije, a te prilike da publika vidi njene modele sada smatra dragocjenim.

Modeli Anđele Nikolić

“Tokom studija sam imala priliku da se čak dva puta godišnje predstavljam na istoimenom događaju. To javno pokazivanje rada je jako značajno kako u ovoj profesiji, tako i u svim ostalim. Moji javni nastupi su uvijek bili prilika da prikažem svoj senzibilitet rada i samim tim osjećaj kada nešto iz ateljea što sam samo ja danima gledala i radila na tome izađe pred publiku, pored odgovornosti, osjećaj je neprocjenjiv”, tvrdi ona.

“S obzirom na to da sav proces od skiciranja kolekcije, odabira materijala, pripreme krojeva, šivenja, ručnog rada sve radim sama, a majka je tu da pruži ruku pomoći kada ja dovedem proizvod do skorog završetka oko detalja. Ponosno mogu da kažem da je danas rijetkost da sa 23 godine može da se sav proces isprati, trudim se maksimalno i osjećam veliku odgovornost prema sebi, pa onda i prema drugima. Najvažnije je voljeti posao kojim se bavimo, jer onda nikad nećemo morati da radimo. Time se vodim, i posao me odmara, ne umara”, poručuje Nikolić.

Na pitanje šta može otkriti o novoj kolekciji koju će u junu predstaviti na Balkan Fashion Eventu, kreatorka kaže trenutno radi na njoj.

“Naziv se još uvijek vaja uz nastanak modela, to mi nekako uvijek dođe na kraju da zaokruži cjelinu i nekako na naziv kolekcije uvijek posebno vrijeme izdvojim dok ne nađem savršen oblik koji će nekom ko ne zna ništa čak ni o modi da privuče pažnju da pogleda istu i poveže je sa modelima koji izlaze na pistu”, objašnjava ona, a zatim otkriva da bi se uskoro mogla predstaviti i van Balkana, odnosno Evrope.

“Kako sam se iz Kine, tačnije Pekinga vratila nedavno, gdje sam boravila neko vrijeme, to mi je dalo dodatnu inspiraciju koju sam uplela kroz svoj dizajn. Kolekcija će biti spoj tradicionalnog i modernog, Kina mi je otvorila vidike za mnoge stvari, ostvarila sam mnoge prilike za saradnju, tako da se ne nikad ne zna, možda kolekcija koja bude predstavljena u Beogradu bude predstavljena u toku godine i u Pekingu”, uz osmijeh je odgovorila Nikolić.

Osim garderobe izrađuje i nakit

Nikolić osim odjevnih predmeta u svom ateljeu kreira i asesoar, a na pitanje kako se upustila u segment kreiranja, kaže: “Nakit je nastao kao potreba da svaki mogući zamišljeni oblik pretvorim u nakit”.

Nakit Anđele Nikolić

Kako kaže, najviše pažnje posvećuje broševima, jer joj pružaju mogućnost da što više mašta.

“Izradom broševa imam beskrajno mnogo mogućnosti, i inspiraciju dobijam iz dana u dan”, tvrdi ona.

“Broš je nešto što kroz istoriju krasi ženi autfit. Da bismo izbjegli naviknute simbole i sve ostalo što je dostupno na svakom mjestu, moja ideja je prvoshodno bila da svaka žena koja se odluči za komad iz mog atelja ima personalizovan broš koji je možda prije toga nacrtala, zamislila, bilo da je to njoj značajan simbol, određena životinja, zaštiti znak, logo... Pored toga, zimski asesoar čine turbani ukrašeni raznim broševima koji takođe služe kao personalizacija”, ispričala je ona.


Vidi sve komentare