Iskoristite mandarine dok ih još ima

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu održavanju vitke linije i veoma su ukusne
4502 pregleda 0 komentar(a)
Mandarina popravlja raspoloženje, Foto: Shutterstock
Mandarina popravlja raspoloženje, Foto: Shutterstock

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži spojeve koji djelotvorno snižavaju "loš holesterol", objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprečava dijabetes

Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su da materije u mandarinama sprečavju gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Pomaže u očuvanju vida

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmutite u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedjeljno ko imate masnu kožu te jednom nedjeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u mandarini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da djeluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi djelovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.

Štiti od mnogih vrsta raka

Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i anksioznosti. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama.

Teže mandarine su bolje

Prilikom kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svijetla. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine, a velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka. Uz to su bogate i vitaminom A te folnom kiselinom.

Jedna srednja mandarina sadrži 50 kalorija, što je čini idealnom namirnicom za dijetu. Dodajmo kako se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i podstaklo metabolizam. Mandarine su zdrav međuobrok, jer nemaju mnogo kalorija, masti, holesterola i natrijuma.

Blagodati mandarine

  • štiti od mnogih vrsta raka
  • sprečava starenje kože
  • pomaže u zacjeljivanju rana
  • jača imunitet
  • štiti od degenerativnih bolesti
  • pomaže u sprečavanju artritisa
  • ubrzava metabolizam
  • smanjuje apetit
  • pomaže u očuvanju vida

Bonus video: