Bademovo ulje za njegu kože, kose i noktiju

Bademovo ulje predstavlja odlično sredstvo za odstranjivanje šminke, njegu kože tijela, lica i područja oko očiju.
1128 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bademovo ulje odgovara svim tipovima kože te je posebno preporučljivo za njegu osjetljive i problematične kože.Veoma je cijenjeno kao odličan saveznik kada se radi o zdravlju srca i kože. Ono je bogato vitaminima E, A, D i B, a sadrži i znatne količine kalijuma, proteina te nezasićenih masnih kiselina.

Ulje slatkog badema srednje je teksture i brzo se upija, što ga čini pogodnim za njegu kože lica. Takođe, predstavlja odličnu bazu prije nanošenja makeup-a, ali i hranljivu noćnu njegu tako da je njime moguće zamijeniti brojne kreme za lice s različitim djelovanjima.

Bademovo ulje stoga možete koristiti umjesto kreme za lice, tako da 2-3 kapi ulja umasirate u kožu lica. Posebno djelovanje na podočnjake možete osigurati ako na područje oko očiju nanesete 1 kap ulja (za oba oka), najbolje prije spavanja. Osim podočnjaka, bademovo ulje njegovaće trepavice i obrve, samo pripazite da ulje ne dođe u direktan kontakt s očima jer postoji mogućnost da će izazvati blagu iritaciju i crvenilo.

Postoji mnogo recepata u koje možete uključiti bademovo ulje, tako primjerice možete napraviti omiljenu masku za lice te u standardni recept dodajte nekoliko kapi bademovog ulja za dodatnu hidrataciju.

Ovim uljem takođe možete odstraniti šminku s cijelog lica. Potrebno je masirati lice i oči bademovim uljem kako bi ono razgradilo sve tragove šminke, a potom lice možete oprati gelom za čišćenje ili ukloniti šminku micelarnim rastvorom. Na ovaj način spriječićete suvu ili nadraženu kožu, što je inače česta posljedica odstranjivanja makeup-a.

Djelove kože koji su izgorili prilikom dužeg izlaganja suncu brže ćete oporaviti ako na njih nanosite bademovo ulje jer će vitamini i umirujuće djelovanje podstaći regeneraciju oštećenog tkiva.

Isto tako, ovim uljem spriječićete nastanak prijevremenih bora zbog izlaganja suncu, vjetru i općenito oštrim vremenskim prilikama koje mogu naškoditi izgledu naše kože.

Bonus video: