Podočnjaci mogu biti znak da sa zdravljem nešto nije u redu

Prvi koraci u borbi sa podočnjacima su: dovoljno sna, izbjegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, pravilna ishrana bez nitrata i dodatnih soli, ljutog i začinjenog, umjerene količine alkohola
2403 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Tamni kolutovi ispod i oko očiju, osim što se smatraju prvim znacima starenja, često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem ili disbalans. Oni mogu biti i prvi pokazatelj neke ozbiljnije bolesti. Upravo zbog toga treba obratiti pažnju na njih i razlikovati ih po obliku, boji, zadebljanosti, piše Večernji list.

Neke od bolesti na koje će mogu upućivati podočnjaci su: problemi sa bubrezima, ozbiljna anemija, kardiovaskularne bolesti. Sa druge strane mogu ih izazvati i pušenje, pasivno pušenje, prekomjerno izlaganje suncu...

Izbor hrane i način na koji je jedete igraju veliku ulogu u nastanku podočnjaka koji se mogu zadržati i dugo nakon što ovaj problem dovedete u red.

Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih krugova ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje...

Podočnjaci koji su natečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, riječ je o povećanom prodoru krvi izvan zida krvnog suda u tkivo gdje se razgrađuje.

Zbog svega toga koža na tome mjestu postaje hiperpigmentirana, a kako je riječ o prirodnoj udubini ispod oka, ona nalikuje tamnom kolutu. Takvi podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu.

Ako se alkohol konzumira u neprimjerenim količinama podočnjaci su ispupčeni i natečeni. Prvi koraci u borbi sa podočnjacima su: dovoljno sna, izbjegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, pravilna ishrana bez nitrata i dodatnih soli, ljutog i začinjenog, umjerene količine alkohola.

Bonus video: