Urinarne infekcije: Koje namirnice pomažu, a koje odmažu

Ukoliko imate ovu vrstu problema, trebalo bi da izbjegavate gazirane napitke i namirnice sa velikom količinom životinjskog proteina
2993 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Kako postoje namirnice koje štete našem organizmu i podstiču urinarne infekcije, tako postoje i one koje nam pomažu da se na zdrav način adekvatno sa njima izborimo. One sadrže polifenole, jake antioksidantie koji se tokom varenja pretvaraju u molekule, koji sprječavaju razmnožavanje bakterija.

Namirnice sa velikim udjelom polifenola su: svježe borovnice, čaj od brusnice, jogurt, crni čaj, crna čokolada.

Ukoliko imate ovu vrstu problema, trebalo bi da izbjegavate gazirane napitke i namirnice sa velikom količinom životinjskog proteina, jer one smanjuju pH vrednost urina i na taj način potpomažu brži razvoj bakterija, piše portal Ljepotai zdravlje.

Poželjan je unos vitamina C, kako iz citrusa, tako i iz povrća kao što je brokoli ili prokelj. Vitamin A ima važnu ulogu u borbi protiv urinarne infekcije, pa u svoju ishranu dodatno ubacite šargarepu, po mogućnosti svježu, kao i cveklu.

Kako biste uspješno zaustavili širenje bakterija, pojedite svakoga dana čen belog luka, koji je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ova namirnica, nalazi primjenu u borbi protiv mnogih infekcija.

Naravno, ovako obogaćena ishrana pomoći će vam da zaustavite dalje razmnožavanje bakterija, ali da biste riješili problem, prevashodno se morate konsultovati sa ljekarom.

Bonus video: