Koliko pića pravi koliko promila u krvi i kad ćete se otrijezniti

Za vraćanje u normalu nakon što popijete pola litra vina treba vam pet sati
43101 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ukoliko budu usvojene izmjene Zakona o bezbijednosti saobraćaja u zatvor će ići vozači koji budu 'uhvaćeni' sa više od dva promila alkohola u krvi. Koliko je to, zapravo pića?

Koncentracija alkohola u krvi:

- Pripitost - 0,5 do 1,5 promila - 6 dcl piva ili 2,5 dcl vina ili 0,8 dcl žestokog

- Pijanstvo - 1,5 do 2,5 promila - 1,5 l piva ili 0,8 vina ili 2,5 dcl žestokog pića

- Jako pijanstvo - više od 2,5 promila - 2 l vina ili 4-5 dcl žestokog pića

- Alkoholna koma - više od 4,0 promila - 1 l rakije ili drugog žestokog pića

Važno je znati da se maksimum koncentracije alkohola u krvi ne postiže odmah već 1-1,5 sati nakon unošenja pića. Naravno, dvije boce piva neće jednako djelovati na svaki "volumen". Čovjeku od 110 kilograma treba više boca da bi osjetio prave probleme, nego nekom mladiću od 65, piše manager.hr, pozivajući se na priručnik dr Željka Marinića .

Nivo alkoholisanosti i ljudske funkcije

"Pripitost" je stanje u kojem su ljudske funkcije ozbiljno oslabljene. Raditi u pripitom stanju sa strujom i mašinama ili na visini, veoma je opasno. Kod nekih drugih poslova pripitost "samo" snižava kvalitet rada rada. Pripitost sigurno utiče na bezbijednost tokom vožnje.

"Pijanstvo" je stanje alkoholiziranosti kod kojeg je razum već ozbiljno i jako "isključen". "Alkoholna koma" vodi u smrt u roku nekoliko sati, što znači da brzo i obilno pijenje može biti vrlo rizično i kobno.

Dakle, s dvije boce piva ili pola litre vina, ne "funkcionišemo" više kao prije. Svjesno činite prekršaj, ako u takvom stanju sjednete za volan.

Vrijeme potrebno za vraćanje u „normalu"

Odgovor je jednostavan: nakon potpune razgradnje alkohola u tijelu. To u slučaju piva znači: za 1 čašu od 3 dcl treba da prođe jedan sat, za dvije čaše 2 sata, tri čaše traže 4 sata, a 5 čaša - 8 sati. Za dolazak u 'normalu' nakon 0,5 l vina treba vam 5 i više sati.

Bonus video: