Sad kažu da klima uređaje ne treba čistiti tokom pandemije

Naravno, svi se sjećamo da stručnjaci već mjesecima govore kako filtere treba što češće čistiti. To, nažalost, nije jedina stvar o kojoj smo, u vezi sa koronavirusom, čuli potpuno kontradiktorna mišljenja stručnjaka

6734 pregleda 248 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog pojave koronavirusa većina nas stalno nešto čisti po kući kako bi osigurali svim ukućanima dobru zaštitu – od ribanja svake kvake do dezinfikovanja stvari donešenih iz prodavnice.

Ipak, postoje li stvari koje upravo sada ne bismo trebali čistiti? Prema riječima stručnjaka, postoji. Radi se o klima uređaju.

Univerzitetski profesor na Prude univerzitetu, Qingyan Chen, je pojasnio zašto se radi o lošoj ideji. Naime, klima uređaji ustvari mogu širiti koronavirus, putem kapljica koje imaju u sebi virus, a tako su male da ih filter ne može izbaciti pa na njemu i ostanu. Ako ga dirate, lako ćete ga prenijeti. Šanse da se virus proširi putem klima uređaja su još veće ako nemate posebnu jedinicu nego onu koja služi za cijelu kuću i naravno ako je neko u kući već zaražen, prenosi mns.com.

Upravo je to razlog zašto biste trebali da pričekate s čišćenjem klima uređaja, koji zahtjeva i kupovinu novog filtera, jer on na sebi može imati virus. Prema uputstvima, filter bi se trebao da se mijenja svakih 6 mjeseci, u zavisnosti o uređaja, ali Chen smatra da sad za to nije vrijeme.

Kako biste zamijenili ili očistili filter, morate da otvorite klima uređaj, a prema Chenu to je riskantan poduhvat jer ne samo da se virus može nalaziti na filteru već samo otvaranje uređaja može vas izložiti riziku.

Umjesto toga on savjetuje da ništa ne dirate dok traje pandemija kako biste izbjegli spomenuti scenario, a kako se radi o predmetu koji nije blizu vaših ruku, ako ga ne dirate, šanse za zarazu su male.

„Činjenica je da stari filter bolje filtriraju od novih, pa je i to jedan razlog zašto ništa ne treba dirati. Loša je stvar da ćete imati manje hladnog vazduha, a veću potrošnju energije“, pojašnjava Chen.

Ako baš morate da očistite filter, onda preduzmite sve mjere zaštite kako biste obezbijedili da klima ne širi virus po kući.

Naravno, svi se sjećamo da stručnjaci već mjesecima govore kako filtere treba što češće čistiti. To, nažalost, nije jedina stvar o kojoj smo, u vezi sa koronavirusom, čuli potpuno kontradiktorna mišljenja stručnjaka.

Bonus video: