Nenaspavani ste? Evo koje posljedice to može imati na organizam

Zbog dugoročnih problema sa spavanjem povećava se i rizik od kardiovaskularnih bolesti

6773 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svima je jasno da je kvalitetan san važan za zdravlje. Ali, da li ste se ikada zapitali šta se događa vašem tijelu kada se ne naspavate?

Ovo su neke od mogućih posljedica:

Lakše ćete se razboljeti

Nedostatak sna utiče i na vaš imuni sistem, pa tako i na sposobnost organizma da se bori protiv virusa i bakterija. Osim što ćete se zbog toga lakše razboljeti, teže ćete se i oporaviti.

Negativno utiče na zdravlje srca

Ako spavate manje od pet sati dnevno, to može negativno da se odrazi na zdravlje vašeg srca. Takođe, zbog dugoročnih problema sa spavanjem povećava se i rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi index.hr.

Teže ćete pamtiti

Istraživanja su pokazala da spavanje jača nervne veze koje kontrolišu pamćenje. Osim toga, nedostatak sna pogoršava cjelokupni rad mozga, odnosno vaše vještine rešavanja problema, usporava kognitivnu brzinu i narušava konstruktivno razmišljanje i logičko zaključivanje.

Smanjen libido

Istraživanja su pokazala da se, ako spavate manje od sedam sati dnevno, hormoni zaduženi za seksualnu želju smanjuju za 10 do 15 posto.

Gojenje

Studije potvrđuju da oni koji spavaju manje od pet sati dnevno lakše nakupljaju suvišne kilograme, a samim tim imaju veće šanse da postanu gojazni.

Loš ten

Nedostatak sna utiče i na vašu kožu pa se nemojte iznenaditi ako odjednom primetite bubuljice i akne.

Depresija

Postoji poveznica između insomnije i depresije, a ako spavate manje od šest sati dnevno, to će se vrlo brzo odraziti na vaše raspoloženje, pa čak i pogoršati problem s depresijom.