Ne pokušavajte: Pet stvari koje nikako ne treba koristiti za njegu lica

Formulisana na bazi natrijum bikarbonata i peroksida, pasta za zube stvara iritaciju, ostavljajući kožu suvom, dok piling kafom može oštetiti kožu…

7657 pregleda 447 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U svijetu ljepote postoje neki trikovi koji su slavu stekli na društvenim mrežama, ali ih treba izbjegavati. Radoznalost tjera ljude da isprobaju sve što čuju, s nadom da je djelotvorno. Iskušenje je još veće i inspirativnije kad znamo da su nam sastojci na dohvat ruke. Iako naizgled bezopasni, predmeti za svakodnevnu upotrebu nijesu nužno sigurni za korištenje na koži.

Postoji mnogo trikova za njegu i ljepotu "uradi sam" koji nijesu nimalo korisni, a mogu čak i da nanesu dugotrajnu štetu. Časopis Grazia izdvaja pet sastojaka koje nikako ne treba upotrebljavati za njegu lica i predlaže alternative:

Limun

Visoko kisjela svojstva limuna čine ga štetnim prirodnim sastojkom koji može da iritira kožu. Iako kisjeline mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja i pilingu kože, one koje se nalaze u limunu i drugim agrumima nijesu pogodne za lokalnu upotrebu. Kada se nanese direktno na lice, limun čini vašu kožu izuzetno osjetljivom na sunčeve ultraljubičaste zrake, rizikujući obojenja, opekotina od sunca i opšte oštećenje kože. Iako je limun bogat izvor vitamina C, kada je riječ o njezi kože i tijela, odlučite se za formulisani serum koji je siguran za upotrebu i ima dokazane rezultate koji će vam uljepšati lice.

Kafa

Iako domaći piling kafom možda ne izgleda štetno, ipak jeste. Ovakav piling ne samo da može da ošteti vaše lice i tijelo, izazivajući iritaciju i nelagodu, već može i začepiti pore. Mikro-rane nastale trljanjem zrnima kafe direktno na licu mogu rezultirati jakom iritacijom, u zavisnosti od osjetljivosti kože. Umjesto toga, isprobajte neki blagi piling koji može izravnati teksturu kože bez posljedica.

Pasta za zube

Pokušaji da se noću riješimo bubuljica nešto je što smo svi radili, ali treba izbjegavati upotrebu paste za zube kao lokalnog tretmana. Formulisana na bazi natrijum bikarbonata i peroksida, pasta za zube stvara iritaciju, ostavljajući kožu suvom i sklonom ljuštenju. Ostavljanje paste za zube na bubuljicama preko noći može pogoršati stanje akni, ostavljajući ožiljke. Preporučuje se upotreba formulisanih i testiranih proizvoda za problematičnu kožu ili odlazak kod dermatologa.

Jabukovo sirće

Trend korišćenja jabukovog sirćeta kao tonera testirali su ljudi širom Interneta, međutim, njegovi potencijalno štetni efekti čine ga proizvodom koji treba da izbjegavate za njegu kože kod kuće. Pored jakog mirisa, kada se sirće nanosi direktno na lice, odmah izaziva osećaj pečenja i može dovesti do površinskih opekotina. Ako tražite tonik koji zaista doprinosi cjelokupnom izgledu vaše kože, potražite onaj koji sadrži mliječnu kiselinu koja stimuliše obnavljanje kože.

Lijepak

Čak i ako vam ideja da nanesete lijepak, pustite da se osuši i oljušti izgleda potpuno zadovoljavajuće, nemojte to činiti. Kao metoda uklanjanja mitisera, lijepak je uglavnom neefikasan i prije svega štetan za kožu, kao bilo koja hemikalija. Osim toga, može izazvati alergijske reakcije. Najbolja alternativa je pronaći sredstvo za piling, formulisano sa sigurnim sastojcima koji pomažu u rastvaranju nakupljenog ulja i mrtvih ćelija kože koji uzrokuju mitisere.

Bonus video: