Čisti krvni sudovi – duži život

Profesor dr Miodrag Miša Ostojić, član ljekarskog tima Poliklinike Konzilijum, govori o usporavanju ili zaustavljanju ateroskleroze.

59957 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Prof Ostojić
Foto: Prof Ostojić

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti globalno, a pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana i stres neki su od faktora za njihov nastanak.

Srčani i moždani udari uglavnom nastaju blokadom, koja sprečava dotok krvi u srce ili mozak. Najčešći razlog je nakupljanje masnih naslaga na unutrašnjim zidovima krvnih sudova koje snabdijevaju srce ili mozak.

Ateroskleroza j jedan od vodećih krivaca što internisti, kardiolozi i vaskularni hirurzi imaju pune ruke posla.

Profesor dr Miodrag Miša Ostojić, član ljekarskog tima Poliklinike Konzilijum, govori o usporavanju ili zaustavljanju ateroskleroze. Impozantnom biografijom i radnim iskustvom, Prof. Ostojić je zaslužio da bude jedan od vodećih kardiologa u regionu. Profesor emeritus Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gostujući Profesor i koordinator na Postdiplomskim studijama Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci. Od 2011. god Viši konsultant Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Odsjek za kardiologiju. Viši konsultant i savjetnik izvršnog direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti – Dedinje, osnivač i predsjednik Fondacije Srbija za vaše srce. Od 2003 god Član Srpke akademije nauka i umjetnosti. Prof. dr Miodrag Ostojić je autor ili koautor više od 400 radova i 800 sažetaka na srpskom i engleskom jeziku. Autor je i urednik oko 100 knjiga i monografija. Bio je predavač po pozivu preko 100 puta na kongresima širom sveta.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Po njegovim riječima ateroskleroza nije, kao što se doskora mislilo, proces koji napreduje samo u jednom smjeru, taloženjem masnih naslaga na zidovima krvnih sudova. Najnovija saznanja ukazuju da to može da se uspori, čak i zaustavi, jednostavnim i lako dostupnim metodama.

Dokazano je, naime, da zdrav način života i mediteranska ishrana, čak i kod ljudi koji imaju genetsko opterećenje za aterosklerozu, anuliraju rizik, i ne dolazi do obolijevanja. Zato bi svi koji su podložni pojavi plakova duž zidova krvnih sudova trebalo da izbjegavaju masnu hranu, da liječe povišen šećer i pritisak, i da povećaju fizičku aktivnost i smanje gojaznost.

Ako dobijete aterosklerozu, morate da je stabilizujete, da naslaga na krvnim sudovima (plak) ne prska, jer to je vrlo važno ističe akademik Ostojić. Ateroskleroza može da bude trošna ili čvrsto fiksirana, što se postiže statinima. Ovi ljekovi ne mijenjaju mnogo procenat suženja, ali značajno utiču na “trošnost” plaka. Kao da nekom cjevčicom usisaju iz plaka židak sadržaj, tako da, i ako dođe do pucanja, nema trombogene aktivnosti i stvaranja tromba.

Studija “Reverzal” je pokazala da ateroskleroza može da se smanjuje ako se smanji loš ili LDL holesterol ispod 1,8 milimola. Tada krvni sud počinje da se širi, a aterosklerotična pločica postaje stabilna. Kao što se u prevenciji karijesa koristi fluor u vodi, a protiv gušavosti jod, za aterosklerozu je napravljen i predložen poli pil. To je tableta u kojoj je bitan statin, male doze antihipertenziva (ACE inhibitor, diuretik, beta-blokator), aspirin i folna kisjelina. Smatra se da bi ova tableta smanjila rizik od moždanog i srčanog udara za više od 80 %, i trebalo bi da je uzima svako nakon 55. godine.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Svakako, ono što je najbitnije jesu redovne kontrole, posjeta kardiologu ukoliko spadate u visokorizičnu grupu ili ste već razvili odredjena kardiovaskularna oboljenja.

Detaljna i precizna dijagnostika i redovni pregledi su preduslov za duži životni vijek čovjeka.

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2

020/650-660; 067/650-670