Kad u ringu pobjeđuješ i dijabetes i protivnika

Bez obzira imate li dijabetes ili ne, budite pozitivni, ne tražite izgovore već rješenja

27272 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nenad Dulović
Foto: Nenad Dulović

Ima samo 22 godine, a već je jedan od najuspješnijih i odlikovanijih karatista u Crnoj Gori. On je Nenad Dulović i njegov privatni i profesionalni put promijenili su se kada je kao jedanaestogodišnjak saznao da boluje od dijabetesa. I, iako bi većina pomislila da je ova bolest donijela samo nevolje, Nenad nam priča sasvim drugačiju, pozitivnu i uspješnu priču.

Sa samo 11 godina, kao djetetu koje je na samom početku sazrijevanja, nije bilo lako suočiti se sa dijagnozom.

“Tada sam naglo, za samo sedam dana, izgubio čak osam kilograma. To je bio znak da nešto nije u redu. Imao sam i sve simptome povišenog šećera u krvi. Nakon pretraga u Kliničkom centru, ustanovljen mi je dijabetes tipa 1. Kao mladoj osobi sa tek 11 godina, bilo je sve to novo. Ipak, moja prednost je bila što sam i tada bio svjestan da ću prije svega sebi, a onda i porodici, pomoći jedino ako sve prihvatim kao borac i sa osmijehom. Mojim roditeljima je to dalo dodatan vjetar u leđa, sigurnost i veliko olakšanje da bi me izveli na pravi put. Oni su odigrali veliku ulogu jer su mi konstantno bili podrška, ohrabrenje u želji da budem što jači, kako fizički, tako i mentalno. Pored njih, veliku zahvalnost dugujem svojoj prvoj doktorici Lidiji Rakočević. Tu su i doktorica Valentina Kalinić, zajedno sa doktorom Đorđem Krnjevićem, koji se nesebično zalažu za moje zdravlje i koje mogu da pozovem u bilo koje doba dana za savjet", priča Nenad.

I pored pune podrške sa svih strana, te prve godine sa dijabetesom nisu bili u potpunosti bezbrižne.

“Jedna stvar koja me posebno brinula je činjenica da ću morati sa dijabetesom da se suočavam cijelog svog života. U danima koje sam tada provodio u bolnici, učio sam o svojoj bolesti, o načinu kako moram promijeniti životne navike. Mislilo sam samo na jedan cilj – kada ću da se vratim karateu i vidjeti svoje drugove na treningu. Ta želja je bila toliko velika da sam tada trenirao u svojoj bolničkoj sobi. Sve to, iz današnje perspektive, pomoglo je da iz svega izađem jači”, iskreno priča crnogorski šampion.

Sada dijabetes posmatra sasvim drugačije.

"Prije svega, moram reći da bi bilo neiskreno da kažem da ova bolest nije donijela gomilu odricanja. I ja bih volio da nekad sebi dozvolim potpuno opuštanje u jelu i piću, te da ne moram unositi insulin minimum četiri puta dnevno. Ali, ovdje se završava svaka priča o tome. Dijabetes te nauči da su zdravlje i način života najvažniji. Dijabetes vam ne dozvoljava da budete lijeni, nauči vas da budete fizički aktivni. Igrate po njegovim pravilima, koja idu samo vama u korist", tvrdi Nenad.

Nenad Dulović
foto: Nenad Dulović

Nenad je prava olimpijska nada i sportista koji sa svakog takmičenja donese medalju i primjer kako se gradi karijera. Baš nedavno osvojio je zlatnu medalju na seniorskom prvenstvu Balkana u Poreču. A kako je uspio da bude tako uspješan karatista, uprkos dijabetesu? Kaže, iako ima samo 22 godine, priča o tom uspjehu puna je sitnih padova i uspona.

"Prošao sam mnogo teških momenata koji su me učinili jačim, zrelijim i iskusnijim. Prije nego što bih ušao na tatami, morao sam sebe da pobijedim kako bi pobijedio svog protivnika u meču. Ako bih doživio neuspjeh, nisam dozvolio da krivim dijabetes za to. Danas me često pitaju da li je teško profesionalno trenirati, a imati dijabetes? Da, jeste. Ne bih bio iskren ako bih rekao „ne“ i ulio nekome lažnu nadu. Ali, ako ga prihvatite na način na koji sam ja, onda će vam bolest biti odskočna daska do vašeg cilja. Pretvorio sam dijabetes u svoju korist, i to me, bez lažne skromnosti, izdvaja od drugih. U tome sam uspio jer nisam tražio izgovore, već sam vjerovao u sebe. Zahvalan sam dijabetesu jer sam upoznao sebe i naučio da nije moja prepreka nego moj pokretač", smatra naš sagovornik.

Za kraj razgovora kaže da uvijek treba imati na umu da dijabates ne boli, ali može da razori.

"Vodite računa o zdravlju. Već danas provjerite nivo šećera u krvi, otkrijte na vrijeme, stavite dijabetes pod kontrolu. Uz to, ne zaboravite i mentalno zdravlje, koje je jednako važno. Bez obzira imate li dijabetes ili ne, budite pozitivni, ne tražite izgovore već rješenja", zaključuje crnogorski sportista.

Savez dijabetičkihdruštava i udruženja Crne Gore
foto: Savez dijabetičkihdruštava i udruženja Crne Gore