Ako su vam oči natečene: To može biti znak ove ozbiljne bolesti

Bolest bubrega može prouzrokovati ozbiljne dugoročne posljedice, ali rana dijagnoza će uveliko smanjiti komplikacije

7218 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako bubrezi ne rade kako treba, razne otpadne materije iz organizma počeće da se nakupljaju u krvi, što znači da čovjek zbog toga može ozbiljno da oboli. Vjerovatno pretpostavljate da vam bubrezi rade ispravno, ali postoji velika mogućnost da i ne znate da nešto nije u redu. Naime, većina ljudi koji imaju hroničnu bolest bubrega još nemaju dijagnozu jer su simptomi često nevidljivi. Zato je važno poznavati sve znakove bolesti, uključujući i onaj koji bi se mogao da se 'skriva' na licu. Naime, natečene oči mogle bi biti rani znak bubrežne bolesti.

Ostali simptomi

Kada bubrezi ne rade dobro, teže obavljaju funkciju filtracije, zbog čega se proteini pojačano izlučuju urinom. Gubitak proteina iz tijela rezultira skladištenjem tečnosti i supstanci kao što su kalcijum i fosfat oko očiju, što prouzrokuje otečenost kapaka. Otečene oči takođe mogu biti znak stresa, nedostatka sna ili alergije, pa je zato važno znati koji se znakovi upozorenja na bolesti bubrega mogu manifestovati natečenim očima, piše Glora.hr.

Naime, ako su vam oči posebno otečene ujutru, to je čest znak da nešto nije u redu s bubrezima. Uz to, oči mogu biti suve i nadražene. Natečene oči vjerovatno neće biti jedini simptom oštećenja bubrega. Moguće je i da otiču ruke i stopala, da osjećate stalni umor, smanjen apetit, ranojutarnju mučninu, da primijetite promjenu boje urina ili pjenasti urin, suvu ili kožu koja svrbi, bol u leđima i donjem dijelu stomaka.

Dugoročne posljedice

Provjerite zdravlje bubrega ako ste uočili neke od ovih simptoma. Bolest bubrega može prouzrokovati ozbiljne dugoročne posljedice, ali rana dijagnoza će uveliko smanjiti komplikacije. Hronična bolest bubrega može uticati na gotovo svaki dio tijela i dovesti do bolesti srca, komplikacija u trudnoći, smanjenog imunog odgovora i anemije. Uz to, nepovratno oštećenje bubrega (ako se ne liječi) može dovesti do potrebe za dijalizom i transplantacijom.

Bonus video: