Surutka: Pomaže kod ovih zdravstvenih problema

Surutka je blag i prirodan napitak, potpuno bezbijedan za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za ishranu od dječejeg doba do starosti

22911 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jednog litra sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte ili uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Prirodni lijek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre. Oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu surutke.

Pomaže kod mršavljenja

Surutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim materijama, surutka je važan dio redukcione dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju. Bjelančevine u sirutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osjećaj gladi.

Rješava problem zatvora

Surutka će brzinski podstaći varenje i riješiti neprijatan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može da izazove dijareju. Surutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Reguliše povišene masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju da kontrolišu ljekovima i ishranom.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno napornog vježbanja.

Snižava krvni pritisak

Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Bonus video: