Pojavljuju vam se modrice 'niotkuda'? Ovo su mogući razlozi

Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita

15295 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Modrica je odraz manje povrede krvnih sudova ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultat ima dobro poznate ljubičasto – zelenkaso - crne mrlje. Zašto su neki ljudi podložni nastanku modrica po rukama, nogama i ostatku tijela?

Žena ste

Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše "zarade" modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što djeluje kao bolja zaštita krvnih sudova od povreda.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvni sudovi porstaju porozniji, što može prouzrokovati modrice koje nismo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne sudove. Oni gube i elastičnost pa se lakše oštećuju.

Koristite određene ljekove

Ovi ljekovi se koriste za liječenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice. Uzrok mogu biti i drugi ljekovi koji imaju isti efekat, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da ljekovi koji se koriste u svrhu liječenja depresije i sličnih poremećaja mogu uticati na proces zgrušavanja krvi.

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K može prouzrokovati neočekivanu pojavu modrica, ali ako živite na području gdje se jedu kvalitetne, organski gajene namirnice, niste u ovoj grupi ljudi.

Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih sudova mogu prouzrokovati pojavu modrica. Proširene vene, Von Vilebrandova bolest, trombocitopenija ili leukemija najčešće nastaju zbog problema sa cirkulacijom krvi.

Ukoliko se uz modrice pojave i drugi simptomi poput bolova, otečenih nogu, krvarenja desni, malih kapilarnih tačke na tijelu ili krvarenje iz nosa, neophodna je posjeta ljekaru.

Hormonski disbalans

Hormonska neravnoteža je jedan od najčešćih uzroka nastanka modrica. One se mogu pojaviti ako imate manjak estrogena. Ovakve situacije su moguće ako prolazite kroz menopauzu, uzimate ljekove za hormone ili ako ste trudni. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne sudove i zidovi kapilara se veoma lako mogu oštetiti.

Koliko traju?

Uglavnom brzo nakon povrede modrice postanu crvene. Tu boju imaju zbog krvi. Nakon nekog vremena, tijelo počinje da razgrađuje krv i onda modrice postaju crne, plave ili ljubičaste. Nakon pet do 10 dana, povrijeđeni dio može da postane žut ili zelen. Završna faza je 10 do14 dana nakon povrede kada povrijeđeno mjesto postaje smeđe i onda postaje sve svjetlije.

U normalnim slučajevima, modrice u potpunosti nestaju nakon dvije nedjelje od povrede. Dakle, ako primijetite neku boju koja je drugačija od pomenutih ili vam modrice ne nestanu ni nakon dvije nedjelje, trebalo bi da posjetite ljekara.

Proverite sa ljekarom

Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita. Ako primijetite modrice koje su se pojavile niodkuda i treba im puno vremena da nestanu, konsultujte se sa ljekarom.

Bonus video: