Mladi luk: Zeleno blago puno korisnih sastojaka

Pera mladog luka su nutritivno bogatija od bijelih glavica, kako u mineralima, tako i u vitaminima

11423 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mladi luk je mnogima omiljena namirnica i kao i sve druge vrste luka (crni, bijeli, crveni luk, praziluk, vlašac) često se koristi u ishrani. Prema nekim podacima jedna je od prvih uzgajanih kultura, a danas raste širom svijeta.

Mladi luk je nutritivno veoma bogata namirnica jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan.

Nutritivna vrednost bijelog luka je i u sadržaju kvercetina, biljnog pigmenta koji djeluje protivupalno i antioksidativno. Najbolje ga je jesti u svježem stanju, u obliku salata, jer se termičkom obradom gube dragocjeni sastojci.

Pera mladog luka su idealan sastojak za salatu i nutritivno su bogatija od bijelih glavica, kako u mineralima, tako i u vitaminima. Možete ga sjeckanog ubaciti u omlet, salatu, sendvič, u krem sir, kajmak ili pavlaku.

Aroma mladog luka je blaža od crnog, ali svakako ostaje zadah. Možda je ovo uzrok zašto ga neki izbjegavaju, ali i za to postoji rješenje: treba popiti čašu mlijeka ili jogurta, apomoći će i ako se gricka svjež bosiljak ili peršunovo lišće.

Od davnina se mladi luk koristio i kao ljekovito sredstvo, a svojim djelovanjem na zdravlje definitivno zaslužuje veću pažnju, piše nadijeti.com.

  • Utiče na osnažavanje imuniteta. Uvijek je bolje je spriječiti nego liječiti, ali mladi luk svakako dobro utiče na zdravlje - od prostih boljki poput prehlade do ozbiljnih oboljenja.
  • Djeluje protivupalno. Od starih vremena se koristi protiv raznih vrsta upala.
  • Djeluje na zdravlje kostiju. Mladi luk sadrži vitamin K koji pomaže većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu.
  • Utiče na dobar vid. Sadrži dosta karotenoida koji blagotvorno djeluju na zdravlje oka.
  • Potpomaže zdravlje srca i krvnih sudova. Djeluje tako što poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava trombozu, dok normalizuje krvni pritisak.
  • Utiče na bolju probavu. Mladi luk, kao i svo ostalo vlaknasto povrće pospješuje kretanje crijeva i tako olakšava probavu. Dobro utiče na pojavu dijareje i efikasno je liječi.
  • Dobar je diuretik. Pomaže boljem izlučivanju tečnosti, što doprinosi boljem radu bubrega, ali i smanjenju celulita.
  • Utiče na normalizaciju nivoa glukoze u krvi. Mladi luk sadrži hrom, element koji je blagotvoran kod oboljelih od dijabetesa, kao i kod osoba sa preddijabetesnim stanjem. Takođe sadrži i druge fitonutrijente koji stimulišu rad pankreasa.
  • Čini da koža bude ljepša. Zbog sadržaja vitamina A pospešuje se proizvodnja kolagena, koji kožu čini lijepom i elastičnom. Tako se smanjuje pojava bora, crvenila i suve kože.

Bonus video: