Bolesne arterije – tempirana bomba u organizmu

Pacijenti sa oboljenjima vena, arterija, aorte, perifernim arterijski oboljenjima mogu se javiti i zakazati pregled.

29384 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Bolest perifernih arterija (PAB), poznata i kao periferna vaskularna bolest je ateroskleroza donjih ekstremiteta koja nastaje nakupljanjem masnih naslaga u arterijama pri čemu dolazi do smanjenog protoka krvi ka donjim ekstremitetima. Glavni simptom je pojava bola u nogama prilikom kretanja. PAB može biti blaga i teška.

Blaga bolest perifernih arterija je asimptomatska ili može uzrokovati intermitentne klaudikacije. Karakteristike su pojava bola (tup ili oštar) i utrnulosti u jednom ili oba donja ekstremiteta, kada osoba hoda i odsustvo ovih pojava kada osoba miruje. Najčešće se javlja bol u listovima, mada može i u stopalima.

Tešku bolest perifernih arterija karakterišu: mišićna bol u kuku, natkoljenici ili mišićima potkoljenica u mirovanju; osećaj utrnulosti ili slabosti; hladnija temperatura na donjim ekstremitetima ili stopalu; promjena boje donjih ekstremiteta; smanjena maljavost na stopalima i nogama (gubitak dlaka); smanjen rast noktiju; sjajnija boja kože na donjim ekstremitetima; gubitak ili oslabljenost pulsa; erektilna disfunkcija kod osoba muškog pola; pojava ishemičnih ulkusa i gangrene.

Početne komplikacije manifestuju se kao pojava ulceracije, najčešće na prstima i peti, ali mogu i na nozi ili stopalu, okružene nekrotičnim tkivom – gangrena (naredna faza). Gangrena nastaje kao posledica ishemije koja dovodi do amputacije udova. Najopasnije komplikacije mogu se ispoljiti u vidu srčanog ili moždanog udara.

Rano reagovanje i odgovarajuća terapija periferne arterijske bolesti može pomoći da pacijent vrati pokretljivost, smanji rizik od amputacije, srčanog ili moždanog udara i spasi svoj život.

U Poliklinici Konzilijum ordinira Doc.dr sci.med Dragan Nikolić, specijalista vaskularne hirurgije.

Dr Nikolić ima 23 godine iskustva u radu iz oblasti vaskularne, opšte i transplatacione hirurgije.

Docent je za naučnu oblast vaskularne hirurgije na Katedri Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Takodje član našeg time je cijenjeni vaskularni hirurg, dr Perica Maraš, načelnik centra za vaskularnu hirurgiju KCCG.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Nekadašnji načelnik Urgentnog centra KC, kao i direktor Hirurške klinike KCCG.

Pacijenti sa oboljenjima vena, arterija, aorte, perifernim arterijski oboljenjima mogu se javiti i zakazati pregled.

020/ 650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum