Previše ste kritični prema sebi? Evo kako da to prevaziđete

Ova osobina može biti veoma loša, zato otkrivamo kako prevazići pretjeranu samokritičnost

3655 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom čitavog života, preispitujemo sebe i često prije vidimo mane i greške nego postignuća i vrline. Naš unutrašnji kritičar je u većini slučajeva nemilosrdan. Iako je dobro imati određenu dozu kritike prema sebi, ukoliko pretjerujemo u tome, možemo izgubiti samopouzdanje. Evo kako tome stati na put. Prvi korak jeste da postanemo svjesni svojih samokritičnih misli, jer tek tada možemo da promijenimo svoj način razmišljanja.

Prihvatite uspjeh

Lako je fokusirati se na neuspjehe, ali probajte da napravite korak unazad i da razmišljate o svim postignućima. Napravite spisak svega na šta ste ponosni, ma koliko to možda izgleda malo. I budite ponosni na svaku stavku sa tog spiska.

Budite ljubazniji prema sebi

Ponašajte se prema sebi kao prema prijatelju. Da li biste prijateljima ukazivali samo na greške? Naravno da ne biste. Promijenite način na koji pričate sami sa sobom.

Samosaosjećajnost

To znači da treba da budete nježni prema sebi i da imate razumijevanja sami za sebe. Čak i kada napravite neku grešku. Niko nije savršen, zar ne?

Fokusirajte se na sadašnji trenutak

Nemojte se porediti sa drugima niti razmišljati o prošlosti. Koncentrišite se isključivo na ono što trenutno radite i kako se možete poboljšati.

Postavite ciljeve

Samokritičnost može da dovede do neaktivnosti. Pravite male korake ka svojim ciljevima i vidjećete progres. Samim tim, osjećaćete se bolje.

Potražite stručnu pomoć

Ukoliko ne možete da nadvladate samokritičnost, razmislite o tome da potražite pomoć stručnjaka.

Bonus video: