Riješite se znoja pomoću prirodnih preparata: Na licu, vratu, nogama, ispod pazuha

Svake večeri prije odlaska na spavanje možete napraviti kupku za stopala od crnog čaja

22736 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kad temperature postanu “nesnosne”, cijeli organizam plaća cijenu, a tu su i muke sa mokrim pazusima i rukama, lepljivim licem… sve su to situacije u kojima se osjećate neprijatno.

Ako se problem odnosi na stopala, uz problem znoja, neophodno je pozabaviti se i problemom lošeg mirisa zbog bakterija koje uobičajeno naseljavaju kožu. Ali, i to je rješivo.

Svake večeri prije odlaska na spavanje možete napraviti kupku za stopala od crnog čaja. Sadrži taninsku kiselinu koja stopala održava suvima i sluzi kao dezodorans.

Sipajte šoljicu koncentrisanog crnog čaja u lavor s nekoliko litara tople ili mlake vode i ostavite stopala u tome oko 15 minuta. Alternativno, da biste riješili višak znoja i eliminisali bakterije, razrijedite šoljicu jabučnog sirćeta u kupki za stopala.

Za borbu protiv znoja na licu i vratu isprobajte sok od aloe vere, prirodno hidratizirajuće sredstvo s učinkom hlađenja, koja pomaže snižavanju temperature kože. Razrijedite kašiku aloe u šoljici hladne vode i njome osvježite lice i vrat, rehidrirajući kožu i smanjujući znojenje.

Šta uraditi protiv znojavih pazuha? U tim slučajevima najbolje rješenje je infuzija ruzmarina. U šoljicu vrele vode stavite kasiku suve biljke, filtrirajte nakon 10-ak minuta i ostavite da se ohladi. Koristite ovaj čaj za natapanje područja ispod pazuha ujutro i naveče. Za nanošenje možete koristiti gazu ili vatu.

Bonus video: