Policistični jajnici i promjene životnog stila

Crveno meso, pasulj, orašasti plodovi i morski plodovi su dobri prirodni izvori cinka

20566 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS), je čest hormonalni poremećaj koji se javlja kod žena u periodu između puberteta i menopauze. Kažemo da je u pitanju sindrom, jer se pokazuje veći broj simptoma u isto vrijeme. Policistični jajnici su stanje u kome jajnici stvaraju neobično visok nivo androgena (muških polnih hormona) što utiče na ovulaciju.

Simptomi

  • poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju, uslejd izostanka ovulacije
  • ultrazvučna pojava karakteristične slike policističnih jajnika
  • izostanak menstruacije (amenoreja) ili neredovne menstruacije (oligomenoreja)
  • povišen nivo muških hormona
  • gojaznsnost i prisustvo masnih naslaga naročito u predjelu trbuha
  • predijabetes ili dijabetes
  • visoke vrijednosti lipida u krvi (holesterol i trigliceridi)

U nastavku teksta saznajte kako promjene životnog stila mogu uticati na poboljšanje navedenih simtpoma

Promjene u ishrani

Konzumiranje adekvatne hrane i izbjegavanje određenih sastojaka može vam pomoći u ublažavanju simptoma PCOS. Ishrana može pomoći u regulisanju hormona i menstrualnog ciklusa. Konzumiranje prerađene i jako konzervisane hrane može doprinijeti razvoju upale i otpornosti na insulin.

Konzumirajte cijele namirnice

Cijela hrana ne sadrži vještačke šećere, hormone i konzervanse. Ove namirnice su što bliže svom prirodnom, neprerađenom stanju. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su integralne namirnice koje možete dodati svojoj ishrani.

Uravnotežite unos ugljenih hidrata i proteina

Ugljeni hidrati i proteini utiču na nivo energije i hormona. Konzumiranje proteina stimuliše vaše tijelo da proizvodi insulin. Neobrađena hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može poboljšati osjetljivost na insulin.

Razmotrite mediteransku ishranu kao opciju. Maslinovo ulje, paradajz, lisnato povrće, masna riba poput skuše i tunjevine i orašasti plodovi su namirnice koje imaju dokazan antiinflamatorni efekat, a ujedno su i odličan izvor svih potrebnih hranljivih materija za ljudski organizam.

Povećajte unos gvožđa

Neke pacijentkinje sa PCOS-om imaju obilno krvarenje tokom menstruacije. To može dovesti do razvoja nedostatka gvožđa ili anemije. Ako vam ljekar preporuči da unosite gvožđe, onda su to namirnice: spanać, jaja i brokoli.

Ne bi trebalo da povećavate unos gvožđa bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Previše gvožđa može povećati rizik od komplikacija.

Povećajte unos magnezijuma

Bademi, indijski orah, spanać i banane su namirnice pogodne za PCOS bogate magnezijumom.

Dodajte vlakna u ishranu

Ishrana bogata vlaknima može vam pomoći da poboljšate varenje. Sočivo, pasulj, brokoli, prokulice, kruške i avokado su bogati vlaknima.

Smanjite unos kafe

Konzumacija kofeina može biti povezana sa promjenama nivoa estrogena. Ukoliko ne možete izdržati bez kofeina, onda neka vaš izbor bude zeleni čaj.

Razmotrite proizvode od soje

Soja djeluje kao estrogen u vašem tijelu. Ovo može pomoći u balansiranju hormona ako imate PCOS. Ali, postoje i dokazi da dodavanje soje vašoj ishrani može poremetiti vaš endokrini sistem. Naročiti oprez treba imati ako u porodici postoji istorija karcinoma dojke, stoga se uvijek konsultujte sa ljekarom prije nego što uključite soju u ishranu.

Suplementi

Na tržištu postoji veći broj suplemenata za koje se tvrdi da pomažu kod PCOS. Nemojte ih koristiti bez prethodnog dogovora sa ljekarom.

Inozitol

Inozitol je vitamin B koji može pomoći u poboljšanju insulinske rezistencije. Takođe je utvrđeno da pomaže kod plodnosti u nekim slučajevima PCOS-a.

Cimet

Cimet dolazi iz kore drveta cimeta. Pokazalo se da ekstrakt cimeta ima pozitivan efekat na insulinsku rezistenciju. Cimet takođe može da reguliše menstruaciju kod pacijentkinja sa PCOS.

Kurkuma

Aktivni sastojak kurkume se zove kurkumin. Kurkuma može regulsiati insulinsku rezistenciju i imati antiinflamatorno dejstvo.

Cink

Cink je element koji može povećati plodnost i aktivnost imunskog sistema. Prekomjerni ili neželjeni rast dlaka i alopecija se mogu poboljšati suplementima cinka. Crveno meso, pasulj, orašasti plodovi i morski plodovi su dobri prirodni izvori cinka.

Ulje jagorčevine

Ulje jagorčevine se koristi za pomoć kod bolova u menstruaciji i neredovne menstruacije.

Kombinacija vitamina D i kalcijuma

Vitamin D je hormon koji je od vitalnog značaja za vaš endokrini sistem. Nedostatak vitamina D je čest kod žena sa PCOS-om. Vitamin D i kalcijum mogu poboljšati neredovne menstruacije i pomoći u ostvarivanju ovulacije.

Korijen sladića

Korijen biljke sladić sadrži jedinjenje zvano glicirizin, koje ima antiinflamatorno dejstvo, reguliše metabolizam ugljenih hidrata a djeluje i na balansiranje hormona.

Probiotici

Probiotici ne pomažu samo varenju i zdravlju crijeva. Oni mogu igrati važnu ulogu u liječenju PCOS-a. Takođe mogu smanjiti upalu i regulisati nivo nekih polnih hormona kao što su androgeni i estrogen.

Vodite računa o tjelesnoj masi

Održavanje normalne tjelesne mase može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, regulaciji menstruacije i smanjenju rizika od razvoja komplikacija povezanih sa PCOS-om.

Smanjite stres

Smanjenje stresa može regulisati kortizol. Joga, dovoljna količina sna i smanjenje unosakofeina, mogu smanjiti količinu stresa.

Vodite računa o disruptorima endokrinog sistema

Endokrini disruptori su hemikalije koje se miješaju sa ili blokiraju prirodne hormone ljudskog organizma ili njihove metabolite. Neki endokrini disruptori oponašaju ženske i muške polne hormone, izazivajući konfuziju u reproduktivnom sistemu. Često se nalaze u konzerviranoj hrani, sapunima i šminki.

Najčešći među njima su:

  • dioksini, ftalati
  • pesticidi,
  • glikol etri

Razgovarajte sa svojim doktorom

O svemu navedenom je neophodno konsultovati se sa vašim ljekarom- ginekologom i/ili endokrinologom.

Adekvatan san je od posebne važnosti

Da biste poboljšali higijenu sna:

  • Ciljajte na osam do deset sati sna noću.
  • Uspostavite redovnu rutinu odlaska na spavanje.
  • Izbjegavajte stimulanse i bogatu, masnu hranu prije spavanja.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 4. avgusta, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: