Kako se izboriti sa ujedom komaraca?

Ako doživite ubod komarca i razvijete simptome alergijske reakcije kao što su koprivnjača, otežano disanje ili otečeno grlo, odmah se obratite ljekaru

19054 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ujedi komaraca su obilježje toplijeg vremena. Iako su ujedi često bezopasni, neki mogu izazvati komplikacije. Komarci mogu biti nosioci bolesti, iako vjerovatnoća da ćete se zaraziti nekom bolešću zbog ujeda komarca zavisi od mjesta u kojem živite.

Ako doživite ubod komarca i razvijete simptome alergijske reakcije kao što su koprivnjača, otežano disanje ili otečeno grlo, odmah se obratite ljekaru.

U nastavku teksta saznajte kako se izboriti sa ujednom komarca.

1. Ovsena kaša

Ovsena kaša može ublažiti svrab i otok jer sadrži posebna jedinjenja koja imaju anti-iritantna svojstva. Napravite pastu od ovsenih pahuljica miješanjem jednakih količina ovsene kaše i vode. Kašikom stavite malo paste na krpu za pranje i držite je, sa pastom nadolje, na iritiranoj koži oko 10 minuta. Zatim obrišite područje na koje ste nanijeli kašu.

2. Zdrobljeni led

Hladna temperatura i led mogu smanjiti upalu. Hladnoća takođe umrtvljuje kožu, što vam može pružiti trenutno, ali kratkoročno olakšanje. Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje upotrebu hladne, vlažne krpe ili pakovanja leda za ublažavanje svraba izazvanog ubodom komarca. Ne stavljajte led direktno na kožu, jer može oštetiti kožu. Umjesto toga, postavite barijeru kao što je krpa za pranje između kože i leda. Da biste ublažili svrab, nanesite hladni oblog 5 ili 10 minuta, nekoliko puta dnevno.

3. Toplota

Nekim osobama više prijava odnosno brže ublažava ove simptome nanošenje toplote.

4. Med

Med se stotinama godina koristio za liječenje bolesti poput upale grla i suve kože. Medicinski med ima mnoga antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Mala kap meda na ugrizu koji svrbi može smanjiti upalu (inflamaciju).

5. Aloe vera

Pokazalo se da gel aloe veree smanjuje bol kod opekotina i pomaže im da brže zarastu.

6. Soda bikarbona

Lako je napraviti pastu od sode bikarbone, a možete je koristiti na sličan način kao pastu od ovsene kaše. Predlaže se miješanje 1 kašike sode bikarbone sa dovoljnom količinom vode da se dobije pasta. Nanesite je na ubod i ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što je isperete.

7. Bosiljak

Ova biljka se godinama koristi za kožne infekcije, a antioksidansi koji se nalaze u listovima bosiljka mogu smanjiti upalu. Prokuvajte 2 šolje vode i dodajte petnaestak grama osušenih listova bosiljka. Ostavite mješavinu da odstoji dok se ne ohladi, a zatim umočite krpu za pranje u tečnost i nježno utrljajte mjesto ujeda komarca.

8. Sirće

Vjekovima se jabukovo sirće koristilo kao prirodni lijek za liječenje brojnih problema. Ako vas svrbi ugriz komarca, utapkajte kap sirćeta na mjesto uboda. Sirće može pomoći u smanjenju osjećaja peckanja ali može djelovati i kao prirodno sredstvo za dezinfekciju.

9. Luk

Soko od luka može smanjiti iritaciju od ujeda ali ima i prirodna antifungalna i antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti rizik od razvoja infekcije.

10. Timijan

Sitni listovi biljke timijana su ukusni kada se nađu na krompiru, ribi i drugim namirnicama, ali može pomoći i kod ujeda komarca. Ova biljka ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjenju rizika od iritacije i infekcije kože oko ujeda komarca. Sitno isjeckajte listove ove biljke i nanesite ih direktno na ugriz i ostavite da odstoje desetak minuta.

11. Ulje peperminta

Ulje peperminta je još jedan vjekovima star prirodni preparat koji se koristi za ublažavanje svraba.Pomiješajte nekoliko kapi ulja od peperminta u 30 mL osnovnog ulja, poput kokosovog ili maslinovog ulja. Nanesite malu količinu mješavine na ubod komarca i nježno je utrljajte. Nemojte nanositi nerazrijeđeno ulje od peperminta na kožu. Ovu mješavinu nemojte nanositi na kožu djece.

12. Matičnjak

Matičnjak je lisnata biljka koja je u srodnosti sa mentom. Ova biljka se vjekovima koristila kao umirujuća biljka, od anksioznosti do uznemirenog trbuha. Starija studija iz 1999. godine otkrila je da krema koja sadrži ekstrakt matičnjaka ublažava svrab i druge simptome kod ljudi sa herpesom. Kod ujeda komaraca možete direktno na ujed nanijeti sitno iseckano lišće ili kupiti kremu od matičnjaka. Matičnjak sadrži tanin, prirodni adstringent. Pored toga, matičnjak sadrži polifenole. Zajedno, ova dva prirodna jedinjenja olakšavaju upalu, ubrzavaju zarastanje kože i smanjuju rizik od razvoja infekcije.

13. Arnika (brđanka)

Sama biljka je toksična, ali se može razblažiti da bi se proizvjeli proizvodi dostupni u prodavnicama. Arnika smanjuje modrice, bol, otok i upalu kada se nanese na kožu. Sve što treba da uradite je da nanesete malu količinu kreme ili gela od arnike na mjesto uboda.

14. Čaj od kamilice

Kada se nanese na kožu, ulja koja se nalaze u kamilici mogu smanjiti svrab i upalu. Ostavite kesicu čaja napunjenu osušenim, zgnječenim cvjetovima u vodi u frižideru 30 minuta. Zatim iscijedite višak vode iz kesice čaja i nanesite je direktno na ubod. Ostavite da odstoji 10 minuta. Obrišite područje vlažnom krpom. Vrećicu čaja možete ohladiti u frižideru za ponovnu upotrebu. Rijetko je, ali imajte na umu da kamilica može izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 1. septembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: