kutak za roditelje

Šest pravila lične higijene za djecu

I ostale članove porodice podstičite da svojim primjerom najmlađim članovima pomognu da s lakoćom prihvate sva ova pravila lične higijene

7709 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Igranje, učenje i neprekidno istraživanje u samom su vrhu dječjih interesovanja, pa klince stoga ponekad treba podsjetiti da povedu računa i o svojoj ličnoj higijeni. Ona je od suštinske važnosti za osjećaj njihovog samopouzdanja, njihovo zdravlje i odnose koje grade s drugima. Međutim, to ne znači da lična higijena sve vrijeme treba da predstavlja i obavezu, kako za njih same, tako i za roditelja.

Ovi predlozi za ličnu higijenu pomoći će djeci da osjete ponos zbog uspješnog sprovođenja lične higijene, te da očas posla steknu i veću samostalnost.

Zašto je lična higijena važna?

Prije nego što djetetu izložiš sva pravila lične higijene, ono mora da shvati koji se odgovor nalazi u osnovi tako bitnog pitanja: ”zašto je lična higijena važna?” A i više od svega, dijete će usvojiti ova pravila ako se i roditelj bude pridržavao važnih higijenskih navika.

Razgovorom bi trebalo bi da mu ukažemo na sljedeće činjenice:

  • Higijenom se sprječava širenje mikroba i bakterija usled kojih se razbolijevamo;
  • Vodeći računa o higijeni osjećamo se zdravije i imamo bolje mišljenje o sebi;
  • Higijena nam pomaže da unaprijedimo odnose s drugom djecom i ljudima oko sebe.

Mala, ali važna pravila

1.Zubi se peru dvaput dnevno

Stvaranje pozitivnih osjećanja u vezi s pranjem zuba djeci će pomoći da na duge staze usvoje dobre navike u pogledu lične higijene. Zato od samog početka pranje zuba pretvorite u zabavu time što ćete djecu podsticati da (kad, recimo, peru prednje zube) cvile kao mišići ili da (kad peru svoje zadnje zube) urliču poput lava ili tokom pranja zuba pjevuše neku dječju pesmicu tako da samo pranje potraje cijela dva minuta.

2. Pranje ruku

Za djecu koja ne shvataju važnost pravila lične higijene pranje ruku zaista izgleda kao neka krajnje dosadna obaveza. U tome može pomoći objašnjenje da su mikrobi majušne bube koje mogu da izazovu grozne bolesti, ali im je ovaj koncept važno objasniti na način koji je mališanima dovoljno prijemčiv kao što je, recimo, igranje šljokicama.

Prekrijte djetetu ruke sitnim šljokicama, a onda mu objasnite kako su mikrobi upravo poput nekih nevidljivih šljokica, pa mu u nastavku pokažite kako se šljokice prenose na sve ono što usput dotakne. Zatim ga zamolite da sa svojih ruku opere sve te šljokice, sve do poslednje, pojašnjavajući koliko je važno spriječiti dalje širenje “nevidljivih šljokica” - a posebno prije obroka ili nakon posjete toaletu.

3. Korišćenje papirne maramice

Djeca koja još nemaju usvojena pravila lične higijene imaju običaj da ruke i noseve obrišu onim što im prvo dođe pod ruku- a to je najčešće rukav njihove odjeće! Pomozite svom djetetu da usvoji navike dobre lične higijene time što ćete pri ruci uvijek držati kutiju ili pakovanje mekanih maramica za lice. Objasnite djetetu koliko su maramice nježne prema njegovom/njenom nosiću i da time ono sprječava širenje mikroba na sve ostale ljude koje voli.

4. Svakodnevno mijenjanje veša

Iako nama to djeluje prilično zdravorazumski, djecu, ipak, treba naučiti važnosti svakodnevnog mijenjanja veša. Pomozi mu da shvati razliku između nečega što lijepo miriše i onoga što ružno miriše, ukazujući mu na miris svježe opranog veša koji je tek izvađen iz mašine za pranje veša. Objasni mu da će i ono samo mirisati poput takvog veša bude li ga svakodnevno mijenjalo na sebi.

A djetetovu samostalnost u pogledu lične higijene njegujte time što ćete mu dozvoliti da samo bira svoj veš, podsticati ga da svoj prljav veš odlaže u korpu predviđenu za to i stalno od njega tražiti da ti pomogne oko sortiranja veša, uostalom to i nije posao rezervisan samo za mamu ili tatu.

5. Redovno kupanje ili tuširanje

Naučitete svog mališana da kupanje i tuširanje nije samo jedno od osnovnih pravila lične higijene, već da istovremeno može biti vrlo zabavno i opuštajuće. Pretvorite ovu obavezu u maženje mjehurićima ili u igru s igračkicama u kadi, tako da to postane nešto čemu će se mališan neizmjerno radovati.

6. Redovno podrezivanje noktiju

Sasvim mala djeca prste često stavljaju u usta, a budući da su dugi nokti savršeno sklonište za bakterije, najbolje je da nokti uvijek budu dobro podrezani. Ako mališanu podrezivanje noktiju nimalo ne prija, napravite od toga lijepu zabavu tako što ćete pustiti neku veselu muziku, pjevati mu neku pjesmicu ili mu nokte podrezivati dok se još uvijek kupa u kadi i kad su nokti sasvim mekani, objašnjavajući mu da će na ovaj način sve proći znatno jednostavnije. Dijete će se ovim znatno više opustiti povezujući nadalje podrezivanje noktiju s krajnje veselim i zabavnim održavanjem lične higijene.

I ostale članove porodice podstičite da svojim primjerom najmlađim članovima pomognu da s lakoćom prihvate sva ova pravila lične higijene. I neće proći mnogo pa će mališani u potpunosti i samostalno savladati sve ono što piše na ovom podsjetniku za svakodnevnu ličnu higijenu.

Savjet

Napravite podsjetnik za svakodnevnu ličnu higijenu koji će pomoći da u okviru svoje porodice uspostavite pravilne navike lične higijene za djecu. Klince možete da zamolite da ovaj podsjetnik ukrase bojicama i okače na zidu u svojoj sobi, negdje u blizini svog kreveta.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 29. septembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.