PRIHVATITE IZAZOV

Ako samo sedam dana ne jedete šećer: Šta se dogodi s tijelom?

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koji sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo ''podigne''. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije

8851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi volimo slatko, ali često nijesmo svjesni kako je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz ishrane, događaju se značajne promjene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nijesu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko pomenutih namirnica.

Međutim, industrijski procesuirani i rafinirani šećeri velika su opasnost.

Njihovim izbacivanjem iz ishrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a lako ćete ih zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo donijeti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, spriječićete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni učinci mogu biti impresivni.

Šta se dešava nakon prve sedmice?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedjelju dana, u vašem tijelu dogodiće se jedna od dvije stvari.

- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerojatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je na kraju zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedjelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom, tjeskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posljedice obično smanjuju već nakon prve sedmice, ali u skladu sa nivoom zavisnosti o šećeru, mogu potrajati dodatnih nedjelju ili dvije.

Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da se osjećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana bit će stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta nakon mjesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite cijelu godinu bez procesuiranih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerojatno izgubićete i kilograme.

Napominjemo da u sklopu takvog stila života možete s vremena na vrijeme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da bude smetnja na vašem putu.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam se zbog toga dogoditi:

1. Vaša će se tjelesna težina stabilizirati

Zavisnost od šećera je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno procesuiranih šećera, koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani, kao i u jelima s visokim udjelom ugljenih hidrata. Ako se "skinete" sa šećera, vaše tijelo bit će vam zahvalno jer se neće morati da se bori s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od vještačkih šećera, prestaćete da stalno osjećate glad, gubićete kilograme i vaša će se težina stabilizovati.

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koji sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo ''podigne''. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjećićete velike uspone i padove šećera u krvi, zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i ljepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i izaziva. Ako ih se ne možete riješiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem s bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to uradili potvrđuju da im je koža brzo postala čistija, ljepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovita

Naš sistem za varenje najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica, u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i crijeva lakše će variti sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sjećanje.

5. Prestaćete da želite šećer

Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.