Najhranjivije jesenje povrće i voće

Blitva je odlična zamjena za grašak, brokoli i spanać

18564 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dolazak jeseni teško je zamisliti bez toplog doma i ukusne hrane. U ovom periodu stižu neke vrste povrća koje su pune nutrijenata, a koje vam mogu pomoći da pregurate predstojeće hladne i kišne dane. Pored toga što je ukusno, povrće koje stiže tokom jeseni sadrži dobru kombinaciju hranljivih materija.

Veliki broj plodova povrća najukusniji je u ovom periodu, a mnogi od njih i vrlo lijepo izgledaju na tanjiru. Odličan primjer je ljubičasti karfiol. Da biste pravili ukusne obroke i vodili zdrav život, pokušajte da eksperimentišete sa ukusima što je više moguće.

Prilikom pripreme povrća, isprobajte slatke i slane varijatne koje možda i nisu baš karakteristične za naše podneblje i za način na koji mi pripremamo hranu. Ako ste spremni da isprobate nove ukuse, pročitajte više o ukusnim namirnicama koje možete pripremati tokom jeseni.

1. Batat

Ova namirnica odličan je izvor vitamina A i C, a najukusnija je u periodu od oktobra do decembra. U prosjeku ima ispod 150 kalorija. Ova namirnica idealna je kako za pripremu slanih, tako i slatkih jela. Najukusniji je kada se konzumira zapečen u rerni.

2. Prokelj

Ovaj mini-kupus obiluje proteinima, a ima i više vitamina C od pomorandže. Odličan je kuvan, ali se može jesti i svjež. Odličan je izbor za salate: isjeckajte prokelj, dodajte ulje, malo limunovog soka, začinite i uživajte. Pored toga što ga možete koristiti za pripremu salate, odličan ukus ima i kada je grilovan.

3. Repa

Korijen repe je bogat vitaminima A i C, a listovi su bogati vitaminom B, kalcijumom, gvožđem i manganom. Dostupna je tokom cijele godine, ali vrhunac dostiže u jesen. Veoma je ukusna kada se ispeče ili kada se proprži na tiganju.

4. Bundeva

Neki ljudi nemaju ideje kako da pripreme bundevu. Idealna je za čorbe, pite, a najjednostavniji način da se spremi jeste da se isiječe na komade i ispeče u rerni.

5. Švajcarska blitva

Blitva je odlična zamjena za grašak, brokoli i spanać. Bogata je vitaminima A, K, i D a ima i dosta vlakana.

6. Šargarepa

Šargarepa je dostupna skoro cijele godine, ali vrhunac dostiže u jesen. Ukusna je kako god da je pripremite. Neko ih jede sirove, a neko ih voli barene ili pečene. Preporučuje se da se peku na “tihoj vatri” duži vremenski period sa malo soli i braon šećera.

7. Celer

Iako na prvi pogled ne izgleda primamljivo, ova korjenasta biljka veoma je zdrava. U sezoni je od septembra do aprila, bogat je vlaknima i proteinima. Korijen celera neizostavan je kod naših baka kao začin za supu. Pored toga, odličan je pečen i lijepo se uklapa u šarenoj turšiji.

8. Cvekla

Ovo povrće smatra se riznicom vitamina. Bogata je vlaknima i vitaminima A i C. Takođe, sadrži veliku količinu gvožđa, više čak i od spanaća. Odlična je za pripremu salata i ukusnih čorbi.

9.Jabuke

Jabuke donose boje jeseni ali i divne slatko-kisele ukuse u našim ustima. Možemo od njih praviti i lenje pite i druge kolače ili sokove. Nema bolje jesenje aktivnosti od probiranja jabuka na pijaci.

10.Praziluk

Jedna od najvažnijih prednosti konzumiranja praziluka je regulacija nivoa šećera u krvi. Odlično ide uz jesenje potaže, čorbe, dinstana i pečena jela.

11. Šampinjoni

Obiliju vitaminima A, D i B kompleksa. Spadaju u biljne proteine, a poznati su po svom antikancerogenom dejstvu.

12. Urme

Da li ste znali da se urme smatraju najzdravijim voćem na planeti ? Lako se vare, zadovoljavaju potrebu za slatkim, smanjuju osjećaj gladi, sadrže gvožđe i zbog toga su odlične za prevenciju anemije.

13.Nar

Namirnica koju svakako treba da uvedete kao užinu ili dodatak slatkim i slanim jelima. Izuzetno je bogat antioksidansima, a jedan od načina konzumiranja ove namirnice je u salati sa kinoom, celerom i dinstanim keljom na bijelom luku. Sjajan spoj!

14. Narandža

Ova namirnica je najpoznatija po tome što sadrži velike količine vitamina C, te se najčešće jede u jesenjim i zimskim mjesecima kako bi nam ojačala imuni sistem. Međutim, narandže sadrže i vitamin A, beta karoten i lutein, utičući na bolji vid i ljepšu kožu.

15.Grožđe

Da li ste čuli za resveratrol? Ovaj snažan antioksidans koji se nalazi u grožđu može povećati cirkulaciju krvi i do 200 odsto, a dokazano je i da pomaže u prevenciji raka.

Jesen i simbolika

Po kineskoj tradicionalnoj medicini jesen se vezuje za element metala i organ pluća. U toku ovog godišnjeg doba dobra je ideja da završite započete projekte i zadatke koje ste imali tokom proleća i ljeta, a da se u toku jeseni i zime fokusirate na tijelo i um. Energija koju nose “pluća” vezana je za “otpuštanje” tako da je period jeseni najbolje vrijeme u godini da otpustimo sve što nas koči i napravimo prostora za nova iskustva, učenje i lični razvoj.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 13. oktobra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: