Jeste li noćna ptica? Kako na zdravlje utiče ako ste budni do kasno

Čini se da različiti rasporedi spavanja imaju određene posljedice po zdravlje, što nije najbolja vijest za one koji vole da ostanu budni do kasno

7664 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova istraživanja otkrivaju da to što ste 'noćna ptica' ima neka neželjena dejstva na zdravlje. I dok ne možemo potpuno da kontrolišemo kada ćemo otići u krevet, zaspati i probuditi se, prema novom istraživanju objavljenom u Experimental Physiology, neki obrasci spavanja povezani su s većim rizikom za određene bolesti.

Kako navike spavanja utiču na zdravlje?

Da bi vidjeli kako navike spavanja mogu djelovati na zdravlje, istraživači su podijelili učesnike u dvije 'hronotipske grupe' - one koji idu rano na spavanje i one koji do kasno ostaju budni.

Kako autori studije pišu u svom istraživanju, 'hronotip je cirkadijarna klasifikacija koja identifikuje preferencije pojedinca da obavlja neku aktivnost ili potvrđuje budnost tokom različitih razdoblja dana'.

Istraživači su posmatrali stvari poput tjelesne mase učesnika, sastava tijela, osjetljivosti na insulin i metaboličkog zdravlja. Učesnici su bili praćeni nedjelju dana, kako bi bio proučen njihov nivo aktivnosti tokom dana.

Imali su kontrolisanu ishranu kako bi se eliminisao bilo kakav uticaj ishrane na rezultate, a takođe su proučavani dok su vježbali i odmarali se, kako bi se testiralo nivo kondicije i kako njihova tijela dobijaju energiju.

Šta je otkriveno?

Na sonovu nalaza, čini se da su ciklusi spavanja i budnosti povezani s metaboličkim zdravljem.

Konkretno - 'noćne ptice' u ovoj studiji imale su smanjenu sposobnost korištenja masti za stvaranje energije, što može rezultirati nakupljanjem masti i zbog toga povećanim rizikom od bolesti.

S druge strane, otkriveno je da 'rane ptice' koriste više masti za energiju tokom vježbanja i mirovanja, u poređenju sa 'noćnim pticama'. Takođe su bili aktivniji i imali bolji nivo kondicije.

"Razlike u metabolizmu i masti između ranoranilaca i noćnih ptica pokazuju da bi cirkadijarni ritam tijela mogao uticati na to kako tijela koriste insulin. Osjetljiva ili oslabljena sposobnost odgovora na hormon insulin ima velike implikacije na naše zdravlje", objašnjava autor studije Steven Malin, u saopštenju za javnost.

Iz istraživanja proizlazi da oni s kasnijim rasporedom spavanja i buđenja mogu preduzeti dodatne mjere kako bi vodili računa o svom metaboličkom zdravlju i zdravlju srca. Preporučuje se takođe da se pobrinu da uopšteno održavaju zdrave navike spavanja uz pomoć dosljednog vremena buđenja i spavanja piše MBG.

Bonus video: