Osam zlatnih pravila dobrog imuniteta: Koliko ih poštujete?

Naučnici pokušavaju da otkriju uticaj ishrane, vježbanja, stresa i sličnih faktora na imunitet

14099 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Imunološki sistem je vojska sastavljena od obrambenih ćelija, čiji je zadatak da obrani tijelo od napadača. Svuda oko nas su potencijalni napadači na zdravlje našeg organizma koji se mogu nalaziti u kući, na rukama, u vrtićima, školama, poslovnim objektima…

Kako ojačati imunološki ssistem?

Riejč je o jednom velikom sistemu, a ne pojedinom organu kojeg treba ojačati, iz tog razloga odgovor nije jednostavan. Za sada ne postoje istraživanja koja direktno povezuju stil života i snagu imuniteta, ali to ne znači da veza ne postoji. Naučnici pokušavaju da otkriju uticaj ishrane, vježbanja, stresa i sličnih faktora na imunitet, a u međuvremenu su tu smjernice koje nude kako biste ipak imunološkom sistemu dali podsticaj.

Imunološki sistem i godine

Kako starimo tako se smanjuje sposobnost imunološkog sistema što doprinosi razvoju nekih ozbiljnih bolesti, poput jakih infekcija i karcinoma. Dok će neki ljudi ostati potpuno zdravi i u starosti, ipak je riječ o grupi koja će se lakše zaraziti, ali na žalost i od posljedica mogu umrijeti. Bolesti respiratornog sistema kao što su grip, COVID-19 ili upala pluća su i danas jedan od vodećih uzroka smrti kod osoba starijih od 65 godina, piše Ordinacija.

Smanjeni odgovor imunološkog sistema na infekcije se demonstrira i u reakcijama starijih osoba na vakcine, a to su dokazale i studije. Ipak, smrtnost od gripa je smanjena kod starijih osoba koje su primile vakcinu, za razliku od onih koji nisu.

Čini se da se u ovoj situaciji javlja veza između loše ishrane i lošeg imuniteta. Manjak mikronutrijenata je ono što se primjećuje kod starijih osoba, a čini se da i manje jedu i ne paze da ishrana bude raznovrsna.

Ishrana i imunološki sistem

Imunitet će uvijek puno snage uložiti u zdravlje sistema za varenje koji je izuzetno jaka sila u zaštiti zdravlja cijelog organizma. Zato je ishrana jako bitna u očuvanju snage imunološkog sistema. Naučnici su davno prepoznali činjenicu da su osobe koje žive u siromaštvu puno osjetljivije na infektivne bolesti. Postoje zasad dokazi kako manjak mikronutrijenata, poput cinka, selena i gvožđa, kao i vitamina A, C i E kod životinja mijenja imunološku reakciju. Je li tako kod ljudi, tek mora da se zasna. Šta možete da uradite? Ako sumnjate da vaša ishrana ne pruža organizmu ono što mu treba, razmislite o tome da uzimate multivitaminske preparate, jer uzimanje samo jednog vitamina neće pružiti puno koristi.

Mogu li suplementi i biljke ojačati imunitet?

Uđite u samo jednu prodavnicu zdrave hrane i vidjećete puno bočica i tableta na kojima piše kako jačaju imunološki sistem. Iako neki preparati sadrže komponente koje pogoduju zdravlju, za to da zaista pomažu imunom sistemu do danas nema dokaza. Naučnici, naime, naime ne znaju može li neka biljka za koju se smatra da podiže nivo antitijela u krvi stvarno učiniti nešto korisno za imunološki sistem.

Je li stres zaista opasan?

Moderna medicina je ipak prihvatila da su tijelo i duh povezani. Razni problemi, poput probavnih smetnji, nesanice i čak bolesti srca su povezani s uticajem stresa na organizam. Uprkos svim preprekama, naučnici ne odustaju od daljnjeg dokazivanja uticaja stresa na imunološki sistem. Baš kao i jačanje imunološkog sistema, tako je i stres pojam koji se teško definiše i što je kod jedne osobe jako stresan događaj ne mora značiti da će djelovati jednako na svakoga. Kada je osoba u izložena neprijatnoj situaciji, naučnicima je teško izmjeriti subjektivni osjećaj osobe na stres pa se fokusiraju na stvari koje ga mogu pokazivati, poput broja otkucaja srca, ubrzanog govora… Koncentrisani na hronični stres koji se u nečijem životu zadržava dugo, pokušavaju da saznaju je li ta vrsta stresa odgovorna za slabljenje imunološkog sistema, i uprkos poteškoćama, konačni rezultati će u skoro vrijeme biti ispred nas.

Vježbanje: dobro ili loše za imunitet?

Redovna fizička aktivnost je stub zdravlja, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava krvni pritisak, pomaže kod održavanja tjelesne težine i štiti od raznih bolesti. Ali, pomaže li radu imunološkog sistema? Baš poput pravilne isehrane, tjelesna aktivnost može doprinijeti cjelokupnom zdravlju pa je zato dobra i za održavanje pravilnog rada imunološkog sistema. Direktno će pomoći tako što će podstaći cirkulaciju, što dopušta ćelojama i supstancama sistema da se kreću slobodno kroz organizam i obavljaju svoj posao bez ometanja.

Zlatna pravila zdravog imuniteta

  • Ne pušite
  • Jedite puno voća i povrća
  • Redovno vježbajte
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu
  • Ako pijete alkohol, ne pretjerujte
  • Dovoljno spavajte
  • Pazite na ličnu higijenu
  • Izbjegavajte stres

Bonus video: