Karcinom mokraćne bešike kod žena

Žene koje su imale prvu menstruaciju nakon 15. godine, koristile hormonsku terapiju ili su ranije bile trudne imaju manji rizik od razvoja raka mokraćne bešike

29883 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pošto je rak mokraćne bešike mnogo češći kod muškaraca, o ovom oboljenju u ženskoj populaciji se malo zna i malo govori. To dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze, kasnijeg započinjanja specifičnog onkološkog liječenja, a to do lošije prognoze i manjeg preživljavanja. Istraživanje iz 2019. godine govori o tome da su ishodi liječenja ovog maligniteta kod žena lošiji u poređenju sa muškom populacijom.

Rani simptomi raka bešike kod žena

Za razliku od raka dojke, ne postoji standardni skrining test za rak mokraćne bešike. Iz tog razloga, posebno je važno znati rane simptome ovog oboljenja.

Krv u urinu (hematurija)

Krv u urinu (hematurija) je najčešći simptom raka mokraćne bešike. Treba imati na umu da hematurija takođe može biti simptom drugih oboljenja kao što su infekcije urinarnog trakta (UTI). Hematurija takođe može biti rezultat seksualne aktivnosti, posebno ako imate suvoću vagine. Bez obzira na to šta mislite da može izazvati krv u urinu, nemojte zanemariti ovaj simptom.

Bol ili nelagodnost tokom mokrenja

Bolno mokrenje (dizurija) ili problemi sa mokrenjem mogu biti rani simptomi raka mokraćne bešike. Kao i kod hematurije, vjerovatnije je da će ovi simptomi kod žena biti uzrokovani drugim stanjima, uključujući infekcije mokraćne bešike.

Urgencija mokrenja

Pored neuobičajenih senzacija tokom mokrenja, pacijenti sa karcinomom mokraćne bešike mogu primijetiti da je došlo do promjene načina i učestalosti mokrenje. Češće mokrenje može biti rani simptom raka mokraćne bešike. Ponekad vas potreba za odlaskom u kupatilo može probuditi nekoliko puta tokom noći. Mogu se javiti i poteškoće sa mokrenjem ili slab mlaz urina.

Lokalizovani bol

Bol u karlici, donjem dijelu leđa ili boku može biti zbog rastućeg tumora koji vrši pritisak na bešiku ili obližnje unutrašnje organe. Ako tumor postane dovoljno veliki da blokira ureter, mogu se javiti bol u donjem dijelu leđa ili boku na jednoj strani. Uz ovu vrstu bola, takođe mogu se javiti problemi sa pražnjenjem urina.

Bol u drugim djelovima tijela

Uznapredovali rak mokraćne bešike može se proširiti na sljedeće djelove tijela:

  • kosti
  • limfni čvorovi
  • jetra
  • pluća
  • peritoneum (unutrašnja sluznica abdomena)

Kako rak metastazira, može se infiltrirati u kosti po cijelom telu. Ovo može dovesti do bolova ili osjetljivosti kostiju noću ili tokom fizičke aktivnosti. Rak koji se proširio na pluća može izazvati bol u grudima. Mogu se javiti i otežano disanje, hronični kašalj, promjene u glasu. Rak koji se proširio na trbuh ili jetru može izazvati bol u trbuhu.

Otečena stopala (edem)

Ako se rak mokraćne bešike proširi na limfne čvorove, donji ekstremiteti mogu postati otečeni. Limfni čvorovi pomažu u izbacivanju tečnosti iz tijela. Ako limfni čvorovi postanu otečeni, tečnost se nakuplja i ostaje zarobljena u tkivima. Pored otečenih stopala, rak u limfnim čvorovima ponekad može izazvati i noćno znojenje.

Ko je u riziku ?

Rak mokraćne bešike je rjeđi kod žena nego kod muškaraca. U nastavku su neki od poznatih faktora rizika za razvoj raka mokraćne bešike kod žena:

starost veća od 55 godina

pušenje cigareta

hronične urinarne infekcije

porodična istorija raka mokraćne bešike

prethodna dijagnoza raka mokraćne bešike

izloženost arsenu u vodi za piće

izloženost hemikalijama kao što su aromatični amini i poliaromatični ugljovodonici (obično se nalaze u fabrikama i postrojenjima koja prerađuju plastiku, lim i hemikalije)

Neka istraživanja takođe sugerišu da hormoni mogu igrati ulogu u nastanku ovog maligniteta. Žene koje su imale prvu menstruaciju nakon 15. godine, koristile hormonsku terapiju ili su ranije bile trudne imaju manji rizik od razvoja raka mokraćne bešike.

Kada se obratiti ljekaru?

Važno je da budete proaktivni ako imate rane znake i simptome ove bolesti. Rana dijagnoza može znatno poboljšati šanse za preživljavanje i dobar oporavak.

Simptomi uznapredovalog raka bešike

Nedijagnostikovan i neliječen rak mokraćne bešike može napredovati, izazivajući dodatne simptome. Mnogi od njih su rezultat povećanja prvobitnog tumorskog tkiva u maloj karlici. Kako rak mokraćne bešike napreduje, on prodire u sluznicu bešike i okolne slojeve mišića i tkiva. Ako rak nastavi da metastazira (širi se), on takođe može izazvati simptome u obližnjim ili udaljenim organima i tkivima.

Generalizovani simptomi

  • gubitak tjelesne mase
  • smanjen apetit
  • umor
  • slabost
  • gubitak tjelesne mase (kaheksija)
  • bljedilo kože.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 29. decembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: