Namirnice koje usporavaju starenje

Za zdravu i sjajnu kožu odaberite hranu poput lososa, citrusa, spanaća, brokolija, maslina, ali ne zaboravite i da unosite dovoljno vode

6998 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoje brojni načini kojima se može usporiti proces starenja organizma, a jedan od njih je zdrava, balansirana ishrana. Istraživači su zaključili da je konzumiranje voća i povrća najbolji način da vašoj koži pružite sjaj i ublažite fine bore.

Potočarka

Ovo hidrantno lisnato zeleno povrće bogato hranljivim materijama je odličan izvor:

• kalcijuma

• kalijuma

• mangana

• fosfora

• vitamina A, C, K, B-1 i B-2.

Potočarka djeluje kao unutrašnji antiseptik kože i povećava cirkulaciju i isporuku minerala svim ćelijama tijela, što dovodi do poboljšane oksigenacije kože. Prepuni vitamina A i C, antioksidansi u potočarki mogu neutralisati štetne slobodne radikale, pomažući da se ublaže fine linije i bore.

Crvena paprika

Crvene paprike su pune antioksidansa koji su najvažniji kada je u pitanju anti-aging. Pored visokog sadržaja vitamina C koji je dobar za proizvodnju kolagena crvena paprika sadrži moćne antioksidante zvane karotenoidi.

paprika
foto: Shutterstock

Karotenoidi su biljni pigmenti odgovorni za jarko crvene, žute i narandžaste boje koje vidite u mnogim vrstama voća i povrća. Imaju različita antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca, zagađenja i toksina iz okoline.

Papaja

Ova ukusna namirnica je bogata raznim antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u poboljšanju elastičnosti kože i minimiziranju pojave finih linija i bora.

Papaja sadrži:

vitamine A, B, C, K i E

kalcijum

kalijum

magnezijum

fosfor

Širok spektar antioksidanata u papaji pomaže u borbi protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i može odložiti pojavu znakova starenja. Papaja takođe sadrži enzim zvan papain, koji pruža dodatne prednosti protiv starenja kao jedan od najboljih prirodnih antiinflamatornih agenasa.

papaja
foto: Shutterstock

Ovaj sastojak se nalazi u mnogim proizvodima za piling kože.Dakle, da, jedenje papaje (ili korišćenje proizvoda koji sadrže papain) može pomoći vašem tijelu da odbaci mrtve ćelije kože, ostavljajući vam blistavu kožu.

Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima A i C, kao i antocijaninima - antioksidansima koji se bore protiv starenja. Ovi moćni antioksidansi mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem, stresom i zagađenjem tako što ublažavaju upalni odgovor i sprječavaju gubitak kolagena.

Brokoli

Brokoli su anti-inflamatorno povrće bogato:

• vitaminima C i K

• raznim antioksidansima

• biljnim vlaknima

• folnom kiselinom

• luteinom

• kalcijumom

brokoli
foto: Shutterstock

Spanać

Spanać sadrži antioksidanse koji pomažu da se oksigeniše i osvježi cijelo tijelo. Takođe je bogat:

• vitaminima A, C, E i K

• magnezijumom

• hem gvožđem

• luteinom

Visok sadržaj vitamina C u ovom lisnatom povrću povećava proizvodnju kolagena kako bi koža bila čvrsta i glatka. Ali, to nije sve - vitamin A koji sadrži može da podstakne formiranje jake, sjajne kose, a pokazalo se da vitamin K pomaže u smanjenju upale u ćelijama.

Orašasti plodovi

Mnogi orašasti plodovi (posebno bademi) su odličan izvor vitamina E, koji može pomoći u obnavljanju dermalnog tkiva, zadržavanju vlage u koži i zaštiti kože od štetnih UV zraka. Orašasti plodovi sadrže i antiinflamatorne omega-3 masne kiseline koje mogu:

ojačati ćelijske membrane ćelija u koži

zaštititi od UV oštećenja

dati koži fini sjaj očuvanjem njene prirodne barijere.

orašasti plodovi
foto: Shutterstock

Avokado

Avokado je bogat masnim kiselinama koje su efikasne u borbi protiv zapaljenja (inflamacije). On takođe sadrži niz esencijalnih hranljivih sastojaka koje mogu spriječiti negativne efekte starenja, uključujući:

• vitamine K, C, E i A

• B vitamine

• kalijum

Visok sadržaj vitamina A u avokadu može pomoći da se odbace mrtve ćelije kože. Karotenoidi koje avokado sadrži mogu pomoći u blokiranju efekata toksina i sprječavanju oštećenja od sunčevih zraka i takođe pomoći u zaštiti od raka kože.

avokado
foto: Shutterstock

Slatki krompir

Ovo ukusno korjenasto povrće je odličan izvor vitamina C i E -oba mogu zaštititi našu kožu od štetnih slobodnih radikala i održati ten blistavim.

Sjeme nara

Nar se vjekovima koristio kao ljekovito voće. Bogat vitaminom C i raznim moćnim antioksidansima, nar može zaštititi ljudsko tijelo od oštećenja slobodnih radikala i smanjiti nivo inflamacije (upale) u organizmu.

Voda, sve što vaša koža želi

Redovan unos vode je najbolje što možete da uradite za svoju kožu. Voda održava vlažnost kože, što sitne linije i bore čini manje primjetnim. Blagotvorna je za ćelije jer ih snabdijeva neophodnim hranjivim sastojcima i pomaže pri izbacivanju toksina.

Voda
foto: Shutterstock

Pobošljava protok krvi, čineći kožu sjajnom. Uobičajen savjet je da se u organizam unese osam čaša vode dnevno, ali možda vam neće trebati baš toliko jer je i voda u voću, povrću, soku i mlijeku takođe dio ukupnog dnevnog unosa.

Dobra ulja za sjajnu kožu

Određena ulja pružaju više od esencijalnih masnih kiselina. Kvalitetna ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja jednostavnije su prerađena od mnogih drugih vrsta i mogu imati više hranljivih sastojaka dobrih za kožu. Podmazuju kožu, čine da bude zdrava i da tako izgleda.

Moć antioksidanta u šolji

Zeleni čaj je možda najbliži čarobnom napitku za kožu. Pomaže u zaustavljanju upale, usporavanju oštećenja DNK, čak i liječenju opekotina kože izazvanih suncem.

zeleni čaj
foto: Shutterstock

Zato je sastojak mnogih kozmetičkih preparata. I zašto ne biste išli pravo na izvor - popijte ga!

Selen usporava starenje

Ovaj mineral štiti kožu od slobodnih radikala, koji uzrokuju pojavu znakova starenja kao što su bore i suva koža, oštećenje tkiva ili pak određene bolesti među kojima je i kancer kože. Selen u prirodnom obliku možete naći u brazilskim orasima, šampinjonima, škampima, jagnjetini, ribi poput bakalara, iverka, tune i lososa. Kuvana govedina, lagana ćuretina, ostrige, sardine, rakovi i tjestenina od cijelog pšeničnog zrna takođe sadrže selen.

O svim ovim i drugim temama važnim za zdravlje cijele porodice saznajte u novom broju dodatka Zdravlje, koji vam u četvrtak 5. januara besplatno poklanjamo uz novinu Vijesti.

Bonus video: