Ako pijete ova pića začajno povećavate šanse da budete ćelavi

Opadanje kose kozmetički je, ali i zdravstveni problem kod žena i muškaraca, premda češće pogađa muškarce

17055 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

S gubitkom kose susrijeće se veliki broj muškaraca, a najnovije istraživanje pokazalo je da do ćelavosti može dovesti i prevelika konzumacija zaslađenih napitaka.

Studiju su uradili naučnici sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu. Učestvovalo je više od 1000 muškaraca (od januara do aprila 2022.) između 18 do 45 godina. Upoređivane su njihove životne navike i gubitak kose.

Otkrilo se da je gubitak kose bio čak 30 odsto češći među onim muškarcima koji su svakodnevno pili najmanje jedan zaslađeni napitak poput gaziranog soka, energetskog ili sportskog napitka, zaslađene kafe ili čaja (ukupno između jednog do tri litra nedjeljno).

Osim toga, oni koji su pili više od jednog zaslađenog pića dnevno imali su još veću vjerojatnoću gubitka kose. Taj rizik bio je čak 42 odsto veći u odnosu na one koji ova pića konzumiraju rijetko ili ih uopšte ne konzumiraju, prenosi Gloria.

I drugi problemi

Istraživanje objavljeno u časopisu Gut otkrilo je zlokobnu vezu između zaslađenih pića i raka debelog crijeva. Utvrđeno je da žene koje piju dva ili više zaslađena soka svaki dan udvostručuju rizik od raka crijeva prije 50. godine.

Zaslađena pića i sportska i energetska pića puna šećera predstavljaju značajnu prijetnju, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su pratili 95.464 učesnika tokom 24 godine, uzimajući u obzir njihovu porodičnu istoriju raka crijeva, način života i ono što su jeli i pili.

Stručnjaci su zaključili da konzumacija zaslađenih pića može značajno doprinijeti ranom nastanku raka crijeva. Dodaje se i da smanjenje unosa i/ili zamjena drugim zdravijim pićima među adolescentima i mladim odraslim osobama može poslužiti kao potencijalna strategija za ublažavanje rastućeg problema raka crijeva prije 50. godine.

Bonus video: