Da li se krećete dovoljno?

Za dobro zdravlje svake osobe kretanje i fizička aktivnost veoma su značajni. A ne treba zaboraviti da fizička aktivnost podrazumijeva bilo koje kretanje koje dovodi do potrošnje energije

12657 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ne krećemo se dovoljno i samim tim nanosimo štetu svom zdravlju. Redovna umjerena fizička aktivnost -hodanje, vožnja bicikla, ples ne pomaže nam samo da se osjećamo dobro. Kretanje i fizička aktivnost veoma su važni za zdravlje, jer tako smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pa čak i pojave nekih vrsta raka.

Ako se ne krećemo dovoljno, kao posljedica se može pojaviti i gojaznost. Fizička aktivnost doprinosi dobrom mentalnom stanju, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osjećaj pripadnosti zajednici.

Ne krećemo se dovoljno i patimo od konstipacije

Kada se više krećemo, crijeva nam nisu lijenja i lakše se prazne. Zahvaljujući tome, nemamo problema sa konstipacijom i stolice su redovne. Zdrav mišićni tonus u trbušnim mišićima i dijafragmi takođe je ključan za kretanje otpadnih materija kroz digestivni trakt. Zato je važno znati da nam vježbanje može pomoći da da uvijek imamo redovnu stolicu, posebno kako starimo.

Zglobovi su nam ukočeni

Bolni zglobovi koji se teško pokreću ponekad mogu biti znak upalnih stanja poput artritisa. Ali zglobovi mogu da budu ukočeni i kada ih nedovoljno koristimo. Zato je izuzetno važno, ako posao zahteva konstantno sjedenje ispred računara, da se češće ustaje, pomalo prošeta i istegne.

Stalno ostajemo bez daha

Baš kao što bicepsi slabe kada ih ne koristimo, mišići koji pomažu plućima da se pomjeraju dok dišemo gube snagu ako ih ne vježbamo redovno. Što je manje aktivnosti, to više ostajemo bez daha, čak i tokom lakih svakodnevnih zadataka.

Uvijek smo umorni

Osjećamo se tromo i umorno većinu vremena. Vježbanje pomaže u dopremanju kiseonika i hranljivih materija u svaku našu ćeliju. Ako većinu vremena provodimo sjedeći, one ne dobijaju istu količinu energije koja im je potrebna, kao kad se krećemo.

Noću ne možemo da zaspimo

Ako ste umorni od brojanja ovaca noću, ustanite i pokrenite se tokom dana. Kada održavamo redovnu rutinu vježbanja, brže zaspimo, a kada se uspavamo imamo kvalitetniji san.

nesanica
foto: Shutterstock

Bole nas leđa

Kod većine osoba sa bolom u donjem dijelu leđa, kukovima i koljenima postoji slabost leđnih mišića. Zbog toga lakše možemo da se “ušinemo” tokom svakodnevnih pokreta kao što su stajanje ili pokušaj da nešto dohvatimo. Pilates, joga i druge vježbe istezanja dobre su za izgradnju i održavanje leđnih mišića.

Neraspoloženi smo jer se ne krećemo dovoljno

Nedostatak kretanja može povećati osjećaj anksioznosti i depresije. Kardio vježbe poput hodanja, vožnje bicikla, plivanja ili trčanja će poboljšati i stabilizovati naše raspoloženje, pa čak i uticati na naše samopouzdanje.

trčanje, vježbe
foto: Shutterstock

Ne krećemo se dovoljno i naš metabolizam je sporiji

Ljudi sa “brzim” metabolizmom možda se više kreću - čak i ako se samo vrpolje. Što smo aktivniji, sagorijevamo više kalorija i na taj način ubrzavamo matabolizam.

Stalno bi nešto da grickamo i jedemo

Čini nam se da bismo češće bili gladni kada bismo više vježbali, ali obično je suprotno. Aerobne vježbe poput vožnje bicikla, plivanja, hodanja i trčanja mogu zapravo da smanje naš apetit jer mijenjaju nivoe određenih “hormona gladi” u našem tijelu.

slatkiši
foto: Shutterstock

Ne krećemo se dovoljno i zato smo stalno bolesni

Studije pokazuju da što više umjerenijih aktivnosti upražnjavamo, to su manje šanse da se prehladimo ili razbolimo. Kada vježbanje postane navika, imuni sistem postaje jači.

Naša koža je izgubila sjaj

Ako nam koža izgleda suva i bez sjaja, možda je razlog za to nedostatak kretanja. Neka istraživanja pokazuju da umjereno vežbanje podstiče cirkulaciju i imunološki sistem, što pomaže koži da zadrži lijep izgled.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 2. februara u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: