Zašto je šećer loš za zdravlje?

Pokazalo se da konzumiranje velikih količina šećera ubrzava skraćivanje telomera, što potencira starenje ćelija

11257 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preveliki unos dodatog šećera može imati brojne negativne posljedice po zdravlje. Višak zaslađene hrane i pića može dovesti do povećanja tjelesne mase, problema sa šećerom u krvi i povećanog rizika od razvoja srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova.

Iz ovih razloga, dodatni šećer treba svesti na minimum kad god je to moguće, što je lako kada praktikujete ishranu bogatu hranljivim sastojcima zasnovanu na unosu cjelovitih namirnica.U nastavku teksta vam donosimo informacije o tome kako preveliki unos šećera može negativno uticati na organizam.

1. Može izazvati gojaznost

Konzumiranje previše dodatog šećera, posebno puten slatkih napitaka, povećava rizik od dobijanja u tjelesnoj masi i može dovesti do akumulacije visceralne masti - masti na trbuhu povezane sa stanjima poput dijabetesa i srčanih bolesti.

2.Povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Dodatni unos šećera povećava šanse za razvoj faktora rizika za razvoj kardiovaskulanrih bolesti kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i upala (inflamacija). Pored toga, konzumiranje previše šećera, posebno iz pića zaslađenih dodatnim šećerom, povezano je sa aterosklerozom, bolešću koju karakteriše formiranje masnih naslaga koje sužavaju lumen arterija.

3. Povezanost sa aknama

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može povećati lučenje androgena, proizvodnju ulja i upalu, a sve to može povećati rizik od razvoja akni. Pored toga, mnoge populacione studije su pokazale da ruralne zajednice koje konzumiraju tradicionalnu, neprerađenu hranu imaju mnogo nižu stopu akni u poređenju sa urbanijim područjima gdje je prerađena hrana dio standardne ishrane.

4. Povećava rizik od dijabetesa

Dijabetes je među vodećim uzročnicima smrtnosti širom svijeta, naročito zbog njegovih mikrovaskularnih komplikacija. Njegova rasprostranjenost se više nego udvostručila u posljednjih 30 godina, a prema trenutno dostupnim procjenama njegova učestalost će nastaviti da se povećava. Ishrana sa visokim sadržajem šećera može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, a oba stanja su faktori rizika za dijabetes tipa 2.

5. Doprinosi razvoju maligniteta

Preveliki unos šećera može dovesti do razvoja gojaznosti, insulinske rezistencije i upale, a sve su to faktori rizika za razvoj maligniteta. Studija na preko 22.720 muškaraca koja je trajala više od 9 godina otkrila je da je povećana potrošnja šećera iz napitaka zaslađenih šećerom povezana sa većim rizikom od razvoja raka prostate. Druga studija je otkrila da je rak jednjaka povezan sa povećanim unosom saharoze i zaslađenih pića. Istraživanja o vezi između dodatnog unosa šećera i drugih malignih bolesti su u toku, a potrebno je još studija da bi se u potpunosti razumio ovaj složeni odnos.

6. Povećava rizik za razvoj depresije

Visoka potrošnja šećera povezana je sa kognitivnim oštećenjima, problemima sa pamćenjem i emocionalnim poremećajima poput anksioznosti i depresije. Istraživači vjeruju da hronična sistemska upala, insulinska rezistencija i poremećeni dopaminergički sistem signalizacije nagrađivanja, što sve može biti uzrokovano povećanom potrošnjom šećera,mogu doprinijeti štetnom uticaju šećera na mentalno zdravlje.

7. Ubrzava starenje kože

Bore su prirodni znak starenja kože. Međutim, loš izbor hrane može pogoršati bore i ubrzati proces starenja kože. Krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE) su jedinjenja nastala reakcijama između šećera i proteina u ljudskom organizmu. Sumnja se da ova jedinjenja igraju ključnu ulogu u starenju kože.Konzumiranje ishrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom dovodi do stvaranja AGE, što može dovesti do preranog starenja kože. AGE oštećuju kolagen i elastin, proteine koji pomažu da se koža istegne i zadrži mladalački izgled. Kada se kolagen i elastin oštete, koža gubi čvrstinu i počinje da visi. Potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumjela veza između šećera i promjena na koži kod ljudi.

8. Može ubrzati starenje ćelija

Telomere su strukture koje se nalaze na kraju hromozoma, a to su molekuli koji sadrže dio ili sve genetske informacije. Telomere djeluju kao zaštitne kapice, sprječavajući hromozome da propadaju ili da se stapaju. Kako starite, telomere se prirodno skraćuju, što uzrokuje starenje ćelija i njihovo oštećenje. Iako je skraćivanje telomera prirodni dio starenja, određeni stilovi života mogu ubrzati ovaj proces. Pokazalo se da konzumiranje velikih količina šećera ubrzava skraćivanje telomera, što potencira starenje ćelija.

9. Smanjuje nivo energije

Hrana sa visokim sadržajem šećera može negativno uticati na količinu energije izazivanjem skoka šećera u krvi praćenog potom padom istog. Stalne promjene nivoa šećera u krvi mogu dovesti do velikih fluktuacija nivoa energije. Da biste izbjegli ovaj ciklus trošenja energije, birajte izvore ugljenih hidrata koji sadrže malo dodatog šećera i bogate vlaknima. Na primjer, konzumiranje jabuke zajedno sa malom šakom badema je odlična užina za održavanje dnevne energije.

10. Može biti uzrok masne jetre

Visok unos fruktoze je povezan sa povećanim rizikom od razvoja masne jetre. Fruktoza je vrsta šećera, a jedan od glavnih izvora fruktoze je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) koji se koristi za zaslađivanje sokova, slatkiša, peciva, žitarica i još mnogo toga. Za razliku od glukoze i drugih vrsta šećera, koje preuzimaju brojne ćelije u cijelom tijelu, fruktozu skoro isključivo razlaže jetra.

U jetri, fruktoza se pretvara u energiju ili skladišti kao glikogen. Međutim, jetra može da skladišti samo toliko glikogena prije nego što se višak pretvori u mast. Velike količine dodatog šećera u obliku fruktoze preopterećuju jetru, što dovodi do nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), stanja koje karakteriše prekomjerno nakupljanje masti u jetri.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 9. februara u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.