Šta sve izaziva noćno znojenje? Ovo je idealna temperatura za spavanje

Posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima

13977 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregrijana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja. Bolje je odabrati udobne laganije pidžame i izbjegavati veiše od jednog pokrivača

1. Madrac

Prema osnivaču i izvršnom direktoru firme MattressInsider.com koja se bavi proizvodnjom madraca Jonathanu Prichardu, najčešćirazlog što nas madrac previše grije su loši materijali - takozvane poliuretanske pjene zatvorenih ćelija.

"Takva pjena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće za spavanje", kaže Prichard koji predlaže kupovinu madraca s poliuretanskom pjenom otvorenih ćelija koja je porozna, tako da vazduh može da uđe i izađe iz madraca.

Ako tražite madrac sa memorijskom pjenom, kaže Prichard, tražite neki koji ima u sebi gel koji će držati temperaturu za stepen ili dva hladnijom, a pripazite i da gustoća pjene ne prelazi četiri kilograma po kvadratnom metru - jer veća gustoća teži zadržavanju toplote.

Konačno, treba da kupite dušek koji koristi prirodni lateks umjesto poliuretanske pjene, jer prirodni lateks nije osjetljiv na temperaturu i trajniji je, kaže on.

2. Temperatura tijela

Pregrijana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, kaže Chavez i predlaže udobne laganije pidžame i izbjegavanje teških pokrivača posebno tokom toplijih mjeseci.

"Na tjelesnu temperaturu jako utiče ono što dođe u kontakt s kožom a temperatura se najbolje reguliše uz tkanine koje se prirodno hlade", rekao je osnivač i izvršni direktor firme Parachute Ariel Kaye i dodao da materijali poput pamuka takođe hlade.

3. Temperatura sobe

Nepaljenje grijanja jedan je od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje sna Sujay Kansagra koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni.

"Idealna je 18 do 19 stepeni. Zvuči hladno, ali je optimalna temperatura za spavanje", rekao je.

4. Menopauza

Prema ljekaru za kliničko spavanje u Washingtonu Terryju Cralleu, žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale na preznojavanje po noći.

"Savjetujem im da o znojenju obavijeste svog ljekara ako im je san hronično poremećen", kaže.

5. Stres

Anksioznost i stres takođe mogu prourokovati pretjerano znojenje.

"Možda se pretjerano znojite zbog stresa, a u skladu s tim i noćne morei drugi stresni faktori mogu prouzrokovati znojenje", kaže opšti hirurg u NYC Surgical Associates dr Christopher Hollingsworth. Dodaje da neke ljude i samo predviđanje stresnog dana na poslu može dovesti do cjelonoćnog znojenja, a preporučuje aktivnosti koje pomažu da se umorimo ili umirimo poput vježbanja, meditacije, tople kupke ili čitanja.

6. Prehlada ili viroza

Znojenje noću može biti zbog groznice, ako se tijelo bori sa bolešću. Prehlada ili grip i druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu izazvati noćno znojenje.

"Možda patite od takozvanih naizmjeničnih razdoblja prehlade. Sama riječ kaže da su privremeni i trebali bi da prođu kad prođe i bolest", kaže Hollingsworth.

7. Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja

U rijetkim slučajevima znojenje noću može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak.

"Noćna znojenja se povezuju s anksioznim i autoimunim poremećajima štitne žlijezde, srčanim stanjima, poremećajima nerava i/ili koštane srži, karcinomom i drugim", kaže direktor privatne klinike Epitomedical dr. Konstantin George, ali upozorava da ne "odete na Google i odmah pretpostavite da imate rak".

Posavjetujte se s ljekarom ako uz znojenje imate i neke druge probleme.

8. Ljekovi

"Neki ljekovi iazivaju noćno znojenje pa pročitajte uputstva i razgovarajte s ljekarom o svim mogućim nuspojavama ljekova koje uzimate", kaže George. To su najčešće ​​antidepresivi, ljekovi za dijabetes, za blokiranje hormona, kao i oni koji su dio hemoterapije.

9. Alkohol

Konzumiranje alkohola prije spavanja može dovesti do znojenja, a ako vam to ometa san Cralle predlaže da smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati prije spavanja. "Odvikavanje od alkohola i nekih ljekova koji smiruju takođe može prouzrokovati znojenje", dodaje.

10. Apneja

Nedavna studija otkrila je da kod žena srednjih godina znojenje noću može biti povezano s apnejom u snu. Dodatni simptomi tog stanja su hrkanje, česta buđenja ili nesanica, nemiran san, snažan umor tokom dana, buđenje s upaljenim ili suvim grlom, buđenje s osjećajem gušenja i jutarnje glavobolje.

Ako mislite da imate apneju javite se izabranom ljekaru kako biste provjerili da li imate taj problem.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primijetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje ljekara. Profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Univeriteta Georgetown dr Maral K. Skelsey kaže da posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

"Isto tako, pođite kod ljekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili vtemperaturom ili je samo na jednoj strani tijela jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu biti opasn", kaže Skelsey, prenosi 24sata.hr.

Bonus video: